HomeHL-HealthΔιεθνής έρευνα: Μάστιγα οι επιθέσεις σε γιατρούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Διεθνής έρευνα: Μάστιγα οι επιθέσεις σε γιατρούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Απειλές και «ευχές θανάτου»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εξαιρετικά υψηλά είναι τα ποσοστά των γιατρών που δέχτηκαν κάποιας μορφής επιθετική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του ηλεκτρονικού επιστημονικού περιοδικού Science, το 38% των ερωτηθέντων γιατρών ή ερευνητών ανέφερε τουλάχιστον έναν τύπο επίθεσης που δέχτηκε, λόγω του έργου του: Από προσβολές, μέχρι απειλές θανάτου. Οι κακοποιητικές αυτές συμπεριφορές εναντίον τους σημειώθηκαν τόσο ηλεκτρονικά όσο και πρόσωπο με πρόσωπο.

Οι πιο τυπικές επιθέσεις σχετίζονται με κατηγορίες για διαφθορά (δηλαδή ότι πληρώνονται από μεγάλες εταιρείες για να λένε ψέματα για την πανδημία) ή για τις επαγγελματικές τους ικανότητες.

Σε άλλες σχετικές έρευνες, το ποσοστό αυτό είναι ακόμα υψηλότερο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Public Health, το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 57%, μεταξύ των ερωτηθέντων γιατρών στις ΗΠΑ. Ο ένας στους επτά μάλιστα δήλωσε παραίτηση ακριβώς λόγω αυτής της κακοποιητικής συμπεριφοράς.

Στην περίπτωση της δημόσιας έκθεσης του επιστήμονα στα ΜΜΕ, η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη.

Μελέτη του περιοδικού Nature που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2021 αναφέρει ότι το 81% από 321 επιστήμονες που εξέφρασαν στα ΜΜΕ τη γνώμη τους για τον Covid-19 δέχτηκαν τουλάχιστον μια φορά κάποια προσωπική επίθεση, με το 25% από αυτούς να αναφέρουν ότι αυτές οι επιθέσεις ήταν συνεχείς για μεγάλο διάστημα. Κάποιοι από αυτούς, εκτός από απειλές, δέχτηκαν στο σπίτι του ύποπτα πακέτα ή γράμματα καθώς και ανεπιθύμητες επισκέψεις!

Το πιο θλιβερό είναι ότι ορισμένοι από αυτούς τους γιατρούς, που δέχονται αυτές τις επιθέσεις επειδή ασκούν τα καθήκοντά τους με γνώμονα την επιστήμη και την ευσυνειδησία τους, δηλώνουν ότι επηρεάζονται αρνητικά και στην προσωπική τους ζωή – μερικοί ανέφεραν ακόμα και ψυχολογικά προβλήματα.

Μεταξύ των προτάσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου, περιλαμβάνεται ο αποκλεισμός όσων καταφεύγουν στις βρισιές και στις απειλές στα κοινωνικά δίκτυα, ή ακόμα και η συνειδητή αποφυγή ανάγνωσης των σχολίων μιας σχετικής δημοσίευσης στα ΜΜΕ, από τον ερευνητή συγγραφέα της.

Πάντως, κάποιοι γιατροί ανέφεραν ότι αναγκάστηκαν να κλείσουν εντελώς τους λογαριασμούς τους στα κοινωνικά δίκτυα, ή την αποφυγή να βγουν ξανά στα ΜΜΕ για να πουν τη γνώμη τους.

Πάντως, οι γιατροί αυτοί παραμένουν εν πολλοίς απροστάτευτοι. Σε λιγότερο από το 10% όσων δέχτηκαν επίθεση παρασχέθηκε κάποιας μορφής υποστήριξη (νομική, τεχνολογική, ψυχολογική ή ακόμα και ασφάλειας) από τους εργοδότες τους.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση