HomeHL-WorldΗΠΑ: Περαιτέρω φορολόγηση πλουσίων στο προσχέδιο προϋπολογισμού Μπάιντεν

ΗΠΑ: Περαιτέρω φορολόγηση πλουσίων στο προσχέδιο προϋπολογισμού Μπάιντεν

Να πληρώσουν περισσότερους φόρους οι ευπορότεροι Αμερικανοί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να πληρώσουν περισσότερους φόρους οι ευπορότεροι Αμερικανοί προτείνει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προκειμένου «οι δισεκατομμυριούχοι να καταβάλουν το δίκαιο μερίδιό τους».

«Αυτός ο ελάχιστος φόρος δεν θα επιβληθεί παρά στο 0,01% των πλουσιότερων νοικοκυριών, εκείνων που κατέχουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια και πάνω από το 50% των εσόδων θα προέρχεται από μονάχα δισεκατομμυριούχους», εξήγησε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του. «Αυτό θα εγγυόταν πως, σε ένα δεδομένο έτος, θα πληρώσουν τουλάχιστον το 20% του συνολικού εισοδήματός τους σε φόρους εισοδήματος».

Η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικού Κόμματος ζητεί εδώ και καιρό έναν φόρο στα εισοδήματα των δισεκατομμυριούχων, στο πλαίσιο της μάχης κατά των ανισοτήτων.

Ο προϋπολογισμός του 2023 προβλέπει, επίσης, να αυξηθεί το ποσοστό φορολόγησης των εταιρειών στο 28%, ακυρώνοντας τον νόμο που υιοθετήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ το 2017, που το είχε μειώσει στο 21%.

«Την ώρα που τα κέρδη (των μεγάλων επιχειρήσεων) εκτοξεύτηκαν στα ύψη, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις επενδύσεις τους στην οικονομία: οι φορολογικές ελαφρύνσεις δεν άγγιξαν τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές», εξήγησε ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας πως στο 28% ο νέος φόρος παραμένει ιστορικά χαμηλός.

Η Ουάσιγκτον υπενθυμίζει ότι είχε στηρίξει μια συμφωνία που είχε αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, που θα εγκαθίδρυε έναν ελάχιστο φόρο ύψους 15% στις εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς.

Η αμερικανική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού «περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους φορολογικούς παραδείσους για να μειώσουν τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο».

Παράλληλα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού των ΗΠΑ περιλαμβάνει μια επιχορήγηση ύψους 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Αποτροπής, το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο (ΝΑΤΟ) και «τη μάχη εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας», όπως κι ένα επιπλέον δισεκατομμύριο υπέρ της Ουκρανίας.

Εάν ο προϋπολογισμός υπερψηφιστεί στο Κογκρέσο, τα χρήματα αυτά θα προστεθούν σε άλλες βοήθειες που έχουν ήδη αποδεσμευτεί υπέρ του Κιέβου.

Ο στόχος αυτών των νέων παροχών είναι να «βελτιωθούν οι δυνατότητες και η προετοιμασία των αμερικανικών δυνάμεων, των συμμάχων στο ΝΑΤΟ και των περιφερειακών εταίρων μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Σε εθνικό επίπεδο, το προσχέδιο περιλαμβάνει 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια για να σταλούν περισσότεροι αστυνομικοί στο πεδίο και 30 δισεκατομμύρια δολάρια στη μάχη κατά της εγκληματικότητας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει έτσι ότι θα παράσχει περισσότερα μέσα στη μάχη κατά της βίας από πυροβόλα όπλα με ένα ποσό ύψους 1,7 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

 

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση