HomeHL-WorldΗ ΕΕ ασκεί πίεση στη Σερβία για κυρώσεις στη Ρωσία

Η ΕΕ ασκεί πίεση στη Σερβία για κυρώσεις στη Ρωσία

Οι λεπτές ισορροπίες και η ανησυχία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος της Σερβίας χαιρέτισε το ρωσικό διάβημα να απαλλάξει τον σύμμαχό της στα Βαλκάνια από την πληρωμή της ενέργειας σε ρούβλια.

Ο Αλεξάντρ Βούτσιτς χαιρέτισε την πρόταση αυτή, καθώς η πίεση της ΕΕ στη Σερβία αυξάνεται προκειμένου να συμβιβαστεί με τις κυρώσεις που στοχεύουν τη Μόσχα.

Ο Σέρβος πρόεδρος, ο οποίος πρόκειται να επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία σε περίπου μια εβδομάδα, διατηρεί προσεκτικά μια ισορροπία μεταξύ της προώθησης των φιλοδοξιών της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας να ενταχθεί στο μπλοκ των 27 μελών και της εμμονής στο πολιτικό και πολιτιστικό μπλοκ των δεσμών με τη Ρωσία.

Ο Σέρβος ηγέτης παραμέρισε τις προειδοποιήσεις της ΕΕ, εκφράζοντας με δηλώσεις του σήμερα ευγνωμοσύνη για την προσφορά του Κρεμλίνου να απαλλάξει τη χώρα του από την απαίτηση που απηύθυνε στους άλλους ευρωπαίους πελάτες για πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλι.

Στις ευχαριστίες του, μάλιστα, αναφέρθηκε ονομαστικά στον ανώτατο εκπρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είμαι ευγνώμων στον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που είπε ότι η ανησυχία της Σερβίας για τις πληρωμές σε ρούβλια θα είναι προτεραιότητα για τη Ρωσία. Ελπίζω ότι θα πετύχουμε να το λύσουμε», είπε ο Βούτσιτς σε σχόλια που αναρτήθηκαν στον ιστότοπό του.

Ανησυχία στην ΕΕ για τη στάση της Σερβίας

Ωστόσο, εγείρονται διακυβεύματα καθώς αξιωματούχοι της ΕΕ σημειώνουν ότι η Σερβία είναι το μόνο ευρωπαϊκό έθνος, εκτός από τη Λευκορωσία, που δεν έχει ενταχθεί σε μια πρωτοφανή σειρά μέτρων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις.

Κάποιοι κορυφαίοι διπλωμάτες της ΕΕ μίλησαν δημόσια. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Ιβάν Κόρτσοκ, δήλωσε την Τετάρτη ότι «παρακολουθούμε πολύ στενά» πού στέκεται το Βελιγράδι όσον αφορά στις ρωσικές κυρώσεις.

Μέρες νωρίτερα, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Λιθουανίας, Gabrielius Landsbergis, ζήτησε να τιμωρηθούν τα κράτη που εξακολουθούν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις της ΕΕ.

Αν και ο αξιωματούχος της Βαλτικής δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Σερβία, ήταν αρκετό για τον υπουργό Εσωτερικών του Βούτσιτς, Αλεξάνταρ Βούλιν, να επιτεθεί εναντίον οποιωνδήποτε μέτρων σωφρονισμού.

«Το να απειλείς τη Σερβία με κυρώσεις, αν δεν επιβάλει η ίδια τις κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι ανόητο και υποκριτικό», είπε ο Βουλίν, στενός σύμμαχος του Βούτσιτς, σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Σερβία: «Όχι βιασύνη στις εχθροπραξίες»

Ενώ η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Σερβία, το βαλκανικό έθνος των 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων ξεχωρίζει για τους μακροχρόνιους δεσμούς του με τη Ρωσία.

Σε πολιτικούς όρους, το Βελιγράδι εκτίμησε την υποστήριξη του Κρεμλίνου για την άρνησή του να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, μια πρώην σερβική επαρχία που κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008.

Το ζήτημα αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη Σερβία στις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

Και καθώς οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν πλημμυρίσει από διαδηλωτές που κυματίζουν την ουκρανική σημαία και καταγγέλλουν την εισβολή του Πούτιν, στην πρωτεύουσα της Σερβίας οι συγκεντρώσεις είναι μικρότερες, με τις φιλορωσικές διαδηλώσεις να συγκεντρώνουν περισσότερο κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες.

Πολλοί εξακολουθούν να τρέφουν δυσαρέσκεια για τον βομβαρδισμό της χώρας από το ΝΑΤΟ στον πόλεμο του 1999 κατά των Αλβανών αυτονομιστών στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Προοδευτικό Κόμμα του Βούτσιτς, το μεγαλύτερο μέρος της βάσης του οποίου τείνει να υποστηρίζει τη Μόσχα, προηγείται πολύ στις βουλευτικές εκλογές της 3ης Απριλίου. Επίσης, οι έρευνες δείχνουν ότι ο Βούτσιτς θα εκλεγεί για τη δεύτερη θητεία του ήδη από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ωστόσο, ο Σέρβος ηγέτης έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες για να διατηρήσει την ισορροπία.

Η Σερβία ήταν μεταξύ των περισσότερων από 140 εθνών που καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή, έστω και αν δεν επέβαλε κυρώσεις. Αλλά σε συνέντευξή του την επομένη της εισβολής, ο Βούτσιτς κατέστησε σαφές ότι δεν είχε καμία πρόθεση να υποκύψει στις πιέσεις της ΕΕ.

«Η Σερβία βρίσκεται στον ευρωπαϊκό δρόμο και αυτή είναι η στρατηγική της δέσμευση, αλλά δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε εχθροπραξίες επειδή κάποιος άλλος το ζητάει», δήλωσε ο πρόεδρος στην εφημερίδα Politika στις 25 Φεβρουαρίου.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση