HomeΚΡΗΤΗΌλα έτοιμα στο Ηράκλειο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Όλα έτοιμα στο Ηράκλειο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Ημερομηνία – σταθμός για την Ελληνική Επανάσταση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όλα είναι έτοιμα για τον λαμπρό εορτασμό της εθνικής επετείου, της 25ης Μαρτίου, στο Ηράκλειο.

Φέτος, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού η παρέλαση θα γίνει βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αναφέρουν πως σε συνωστισμό είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας αλλά και η τήρηση των αποστάσεων.

Η 25η Μαρτίου είναι μία ημερομηνία – σταθμός για την ιστορία του ελληνικού έθνους καθώς έχει οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη “ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους”.

Η ημερομηνία αυτή θεωρήθηκε ως σημείο αναφοράς από τις πρώτες ήδη ημέρες της Επανάστασης, και μάλιστα ως έναρξη ειδικής χρονολόγησης, ακόμα και σε περιοχές που είχαν επαναστατήσει νωρίτερα.

Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν επιτυχημένη ένοπλη εξέγερση την οποία διεξήγαγαν επαναστατημένοι Ελλήνες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Μικροί και μεγάλοι απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη την Ελλάδα γιορτάζουν τη σημερινή ημέρα με στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις, ενώ δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υψώνουν την ελληνική σημαία.

Το πρόγραμμα για τις επετειακές εκδηλώσεις στο Ηράκλειο

Σήμερα στις 7.30 το πρωί οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης και των προαστίων σήμαναν χαρμόσυνα ενώ η Φιλαρμονική του δήμου Ηρακλείου παιάνισε τον Εωθινό.

Στις 8 έγινε η επίσημη έπαρση της σημαίας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Στις 11 παρά τέταρτο θα προσέλθουν οι επίσημοι και οι αρχές στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά όπου θα τελεστεί η επίσημη δοξολογία.

Για την 25η Μαρτίου θα μιλήσει ο κ. Αρβανιτάκης Μιχαήλ, Διευθυντής του 35ου  Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.

Μισή ώρα αργότερα, θα πραγματοποιηθεί τελετή στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και συγκεκριμένη: επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους αρχών και τοπικών φορέων. Τέλος θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών και θα γίνει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Η μαθητική παρέλαση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα περάσει από τους εξής δρόμους:

Θα ξεκινησει από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο ύψος του μνημείου Μάχης Κρήτης, συνέχεια προς πλατεία Ελευθερίας, οδό Αβέρωφ, οδό Έβανς (αριστερά μεγάλη Έβανς) και ολοκλήρωση στην Καινούρια Πόρτα-Καμάρες (Πύλη Ιησού), των ακόλουθων τμημάτων: Της Φιλαρμονικής του Δήμου, των Αναπήρων Πολέμου, Παλαιών Πολεμιστών της Εθνικής Αντίστασης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Σώμα Νοσηλευτικής, Σώμα Κοινωνικής Πρόνοιας, Σώμα Σαμαρειτών – Διασωστών – Ναυαγοσωστών), της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Παγκρήτιου Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών, του Νομαρχιακού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρίες Ν. Ηρακλείου, του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου, του Σωματείου Ποντίων ‘‘Εύξεινος Λέσχη’’ Ηρακλείου, του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου, του Συλλόγου Ν. Αλικαρνασσού « Η Αρτεμισία», του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Ηρακλείου, του Συλλόγου Μακεδόνων Κρήτης, των Δημοσίων και Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων, των Ε.Ε.Ε.Κ., του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ., των Δημοσίων και Ιδιωτικών Γυμνασίων και Λυκείων, των ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ηρακλείου, των Στρατιωτικών Τμημάτων κατά την καθιερωμένη τάξη.

Στις 6 το απόγευμα θα γίνει η επίσημη υποστολή της σημαίας στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση