HomeHL1-CultureΠοιες είναι οι ταινίες που διεκδικούν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Ποιες είναι οι ταινίες που διεκδικούν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Η 94η τελετή απονομής των Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαρτίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από την εκπληκτική υπερπαραγωγή του «Dune» μέχρι την ανέλπιστη επιτυχία του «CODA» και από το ευχάριστο σιγουράκι του «West Side Story» μέχρι τον ιαπωνικό κινηματογραφικό μαραθώνιο «Drive my car», οι ταινίες που διεκδικούν φέτος το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας αποτελούν ένα ιδιαίτερο κράμα ειδών και ιστοριών που στο κέντρο τους οι περισσότερες έχουν έντονο το προσωπικό στοιχείο, το ανθρώπινο δράμα.

Τα στοιχήματα για την ώρα δείχνουν ότι το Netflix ίσως «αρπάξει» το πρώτο του Όσκαρ, με την μεγάλη του περηφάνει, την ταινία «The Power of the Dog» να ηγείται στην κούρσα. Μένει να έρθουν τα ξημερώματα της Δευτέρας για να μάθουμε. Μέχρι τότε ας ανακεφαλαιώσουμε τους τίτλους που είναι υποψήφιοι για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

«The Power of the Dog»

Περί τίνος πρόκειται: Μέσω της φόρμας του γουέστερν παρακολουθούμε τη ζωή δύο αδελφών στο ράντσο τους, με τον ιδιόρρυθμο αδερφό να ταλαιπωρεί όλους τους υπόλοιπους ήρωες. Ή αλλιώς η ιστορία της Jane Campion για την φαλλοκρατία και τη διφορούμενη σεξουαλικότητα.

Ποιοι πρωταγωνιστούν: Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Kodi Smit-McPhee

Πόσες υποψηφιότητες για Όσκαρ έχει αποσπάσει; 12

Πόσες πιθανότητες έχει να κερδίσει; Πολλές, καθώς είναι το φαβορί. Όπως και η Campion για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

Αξίζει; Η ταινία δεν είναι εύκολη, είναι αργόσυρτη και υπνωτική στο μάτι. Είναι επίσης υπαινικτική και απαιτεί από το θεατή ανάμειξη.

«Dune»

Περί τίνος πρόκειται: Είναι η κινηματογραφική μεταφορά- δια χειρός Hans Zimmer- του μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας του Frank Herbert για τον γιο μιας ευγενούς οικογένειας και τον ρόλο του στη διαφύλαξη μιας πιο πολύτιμης ουσίας του γαλαξία.

Ποιοι πρωταγωνιστούν: Timothee Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya

Πόσες υποψηφιότητες για Όσκαρ έχει αποσπάσει; 10

Πόσες πιθανότητες έχει να κερδίσει; Είναι πιθανό να αποσπάσει τον μεγαλύτερο αριθμό Όσκαρ. Δεν θεωρείται το απόλυτο φαβορί στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας- αν και για πολλούς θα έπρεπε.

Αξίζει; Είναι μια χορταστική ταινία, με πολλά στρώματα και για θεατές διαφορετικών τύπων. Το Dune είναι πολλά, εντυπωσιακό, επικό, πυκνό, με μύθους και μυστήριο, με σταθερό ρυθμό, λυρικό, κάποιες φορές κυκλοθυμικό και κάποιες άλλες απλά εξαιρετικό.

«Belfast»

Περί τίνος πρόκειται: Ημι-αυτοβιογραφική ταινία του Kenneth Branagh, μια ιστορία για την ανατροφή ενός νεαρού αγοριού στο Μπέλφαστ κατά τη διάρκεια των Ταραχών.

Ποιοι πρωταγωνιστούν: Jude Hill, Jamie Dornan, Ciaran Hinds, Caitriona Balfe, Dame Judi Dench

Πόσες υποψηφιότητες για Όσκαρ έχει αποσπάσει; 7

Πόσες πιθανότητες έχει να κερδίσει; Αρκετές, αν και δεν θεωρείται πρώτο στη σειρά.

Αξίζει; Στην ταινία συναντιέται ο εφιάλτης της πολιτικής αναταραχής με την νοσταλγική διάθεση, ένα μείγμα εξαιρετικό κι ας του λείπει ο τόνος της απελπισίας που θα περίμενε κανείς στην αφήγηση μιας ιστορίας από το συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

«West Side Story»

Περί τίνος πρόκειται: Είναι η εκδοχή του Steven Spielberg του κλασικού μιούζικαλ για τις συμμορίες της Νέας Υόρκης και την ιστορία αγάπης του Τόνι και της Μαρίας.

Ποιοι πρωταγωνιστούν: Rachel Zegler, Ansel Elgort, Ariana DeBose, Rita Moreno

Πόσες υποψηφιότητες για Όσκαρ έχει αποσπάσει; 7

Πόσες πιθανότητες έχει να κερδίσει; Χμ… Πάντως ο Spielberg έχει προταθεί 19 φορές για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και 18 φορές για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Αξίζει; Η ιστορία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, και ο Spielberg παίζει με την τέχνη του σινεμά.

«King Richard»

Περί τίνος πρόκειται: Βιογραφικό δράμα- σε σκηνοθεσία Reinaldo Marcus Green- για τον Ρίτσαρντ Ουίλιαμς, τον πατέρα και προπονητή των σταρ του τένις Σερένα και Βένους Ουίλιαμς.

Ποιοι πρωταγωνιστούν: Will Smith, Aunjanue Ellis, Saniyya Sidney

Πόσες υποψηφιότητες για Όσκαρ έχει αποσπάσει; 6

Πόσες πιθανότητες έχει να κερδίσει; Δεν φαίνεται πιθανό να κόψει πρώτη το νήμα του τερματισμού.

Αξίζει; Είναι από αυτές τις ιστορίες που αξίζουν να ειπωθούν, για να εμπνεύσουν και να ενθαρρύνουν.

«Nightmare Alley»

Περί τίνος πρόκειται: Είναι η πλούσια ιστορία νουάρ του Guillermo del Toro για έναν απατεώνα που ξεσηκώνει τα διορατικά κόλπα που μαθαίνει σε ένα τσίρκο με την ελπίδα να κάνει περιουσία.

Ποιοι πρωταγωνιστούν: Bradley Cooper, Cate Blanchett, Toni Collette, Willem Dafoe

Πόσες υποψηφιότητες για Όσκαρ έχει αποσπάσει; 4

Πόσες πιθανότητες έχει να κερδίσει; Δεν έχει πολλές πιθανότητες.

Αξίζει; Αυτή τη φορά το τέρας είναι στον καθρέφτη μας, και είναι τόσο απολαυστικό όσο και τρομακτικό.

«Drive My Car»

Περί τίνος πρόκειται:  Διασκευή ενός διηγήματος του Haruki Murakami. Η ταινία του Ryûsuke Hamaguchi ακολουθεί έναν ηθοποιό και τη νεαρή γυναίκα που εκτελεί χρέη σοφέρ, οι οποίοι κάνουν ένα ταξίδι μαζί με περισσότερους από έναν τρόπους.

Ποιοι πρωταγωνιστούν: Hidetoshi Nishijima, Toko Miura, Masaki Okada, Reika Kirishima

Πόσες υποψηφιότητες για Όσκαρ έχει αποσπάσει; 4

Πόσες πιθανότητες έχει να κερδίσει; Αποτελεί ήδη νίκη ότι μια ιαπωνική ταινία κατάφερε να μπει στις φιναλίστ για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Δεν θα είναι έκπληξη αν αποσπάσει το μεγάλο βραβείο, ωστόσο, θεωρείται πιο εξασφαλισμένο το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίες, όπου επίσης είναι υποψήφια η ταινία.

Αξίζει; Ίσως η πιο σύνθετη ταινία της κατηγορίας, και σίγουρη η μεγαλύτερη σε διάρκεια. Η ταινία αφορά τη σεξουαλικότητα ως δημιουργική δύναμη, το αίνιγμα των άλλων, τη θλίψη, την ικανότητα της αφήγησης και της δράσης να μετουσιώνει το τραύμα.

«Don’t Look Up»

Περί τίνος πρόκειται:  Δύο αστρονόμοι ξεκινούν μια παγκόσμια περιοδεία ενημέρωσης για να προειδοποιήσουν τον πλανήτη για έναν θανατηφόρο κομήτη που εκτοξεύεται προς τη Γη. Το χιτ του Netflix σε σκηηνοθεσία Adam McKay.

Ποιοι πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanchett, Mark Rylance

Πόσες υποψηφιότητες για Όσκαρ έχει αποσπάσει; 4

Πόσες πιθανότητες έχει να κερδίσει; Θεωρείται outsider.

Αξίζει; Iδανική για το ευρύ κοινό, εφόσον αυτό καλοδεχτεί τις προθέσεις του. Σαν τραγική ειρωνεία που υπογραμμίζει το αναπόφευκτο σε ένα εχθρικό περιβάλλον το οποίο όλοι κοιτούν μυωπικά. Και εφόσον δεν βλέπουν μπροστά στη μύτη τους τον κίνδυνο, ο κίνδυνος δεν υπάρχει.

«CODA»

Περί τίνος πρόκειται:  Η Ρούμπι είναι το μόνο άτομο που ακούει στην οικογένειά της. Η ταινία της Sian Heder για ένα παιδί Coda (child of deaf adults-παιδί κωφών ενηλίκων) που θέλει να σπουδάσει μουσική αλλά αισθάνεται επίσης ότι πρέπει να βοηθήσει τους γονείς της με τις δύσκολες δουλειές τους.

Ποιοι πρωταγωνιστούν: Emilia Jones, Marlee Matlin, Troy Kotsur

Πόσες υποψηφιότητες για Όσκαρ έχει αποσπάσει; 3

Πόσες πιθανότητες έχει να κερδίσει; Έχει πάρα πολλές πιθανότητες, και είναι η ταινία που στέκεται «απέναντι» στο «The Power of the Dog».

Αξίζει; Είναι μια ταινία που κάνει καλό στο θεατή, ένα μάθημα ζωής, ένα μάθημα ενσυναίσθησης μέσα από πολύ χιούμορ και συγκίνηση. Είναι το είδος των ταινιών που πολλοί επιχειρούν και οι περισσότεροι καταλήγουν στο διδακτισμό ή το κραυγαλέο δράμα. Το «CODA» είναι η απόλυτη ισορροπία.

«Licorice Pizza»

Περί τίνος πρόκειται: Είναι η ταινία του Paul Thomas Anderson για την πρώτη αγάπη μεταξύ μιας 25χρονης και ενός 15χρονου, που διαδραματίζεται στην κοιλάδα Σαν Φερνάντο της Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1970.

Ποιοι πρωταγωνιστούν: Alana Haim, Cooper Hoffman, Sean Penn, Bradley Cooper

Πόσες υποψηφιότητες για Όσκαρ έχει αποσπάσει; 3

Πόσες πιθανότητες έχει να κερδίσει; Δεν έχει ιδιαίτερες πιθανότητητες.

Αξίζει; Τρομερή απεικόνιση της εποχής και της προσήλωσης στο στόχο, στην επιτυχία και την καλοπέραση, μέσα από το ρομάντσο δύο νέων.
clickatlife.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση