HomeHL-SportsΚώδικας Δεοντολογίας ΕΠΟ: Μέχρι και υποβιβασμός για τον στοιχηματισμό σε κάρτα παίκτη του Παναιτωλικού

Κώδικας Δεοντολογίας ΕΠΟ: Μέχρι και υποβιβασμός για τον στοιχηματισμό σε κάρτα παίκτη του Παναιτωλικού

Το χρονικό της καταγγελίας για αντικανονικό στοιχηματισμό σε κίτρινη κάρτα παίκτη του Παναιτωλικού στον αγώνα με τον ΟΦΗ, την ενημέρωση της ΕΠΑΘΛΑ για την υπόθεση, τη θέση της ΕΠΟ αλλά και τις βαριές ποινές που προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Ομοσπονδίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 22 Ιανουαρίου διεξήχθη στο Ηράκλειο το παιχνίδι ΟΦΗ – Παναιτωλικός 2-4 για τη 19η αγωνιστική της Super League.

Ένα μήνα μετά άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι μιας υπόθεσης παράτυπου στοιχηματισμού, η οποία αναμένεται να απασχολήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Γιατί μπορεί να προβλέπονται ποινές (τις οποίες και παραθέτουμε στο κείμενο) για αυτές τις περιπτώσεις, αλλά η συγκεκριμένη υπόθεση θα είναι και το πρώτο crash test για την λειτουργία των αρμόδιων οργάνων μετά τη σύσταση της ΕΠΑΘΛΑ και την πρόθεση της κυβέρνησης να χτυπήσει τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας συμμετέχουν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Ελληνική Αστυνομία, ο Αθλητικός Εισαγγελέας και η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (πρόεδρος είναι ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς ο οποίος ως όφειλε ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπή της ΕΠΟ και τον Αθλητικό Εισαγγελέα).

Είναι σαφές πως οι συγκεκριμένοι φορείς το τελευταίο που επιθυμούν είναι να εκτεθούν αν οι υποθέσεις που προωθούν δεν αντιμετωπίζονται με την προσήκουσα προσοχή από την αντίστοιχη ομοσπονδία.

Επιστρέφουμε όμως στο χρονικό της υπόθεσης, μέσα από τη χθεσινή ενημέρωση της ΕΠΑΘΛΑ στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Η σχετική καταγγελία, στην πλατφόρμα αναφορών της ΕΠΑΘΛΑ, σχετικά με αντικανονικό στοιχηματισμό για κίτρινη κάρτα σε παίκτη του Παναιτωλικού, έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης 24/02/2022 και αμέσως ανατέθηκε η διερεύνησή της σε κλιμάκιο αξιολόγησης.

Την Παρασκευή 25/02/2022 ζητήθηκαν τα στοιχηματικά δεδομένα για τον συγκεκριμένο αγώνα από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).

Τη Δευτέρα 28/02/2022 ελήφθησαν τα στοιχεία από την ΕΕΕΠ.

Την Τετάρτη 02/03/2022 ετοιμάστηκε από το κλιμάκιο αξιολόγησης το Πόρισμα, με χαρακτηρισμό για «προτεραιότητα άμεσης διερεύνησης».

Όπως προβλέπει ο Κανονισμός Αναφορών της ΕΠΑΘΛΑ, το Πόρισμα διαβιβάστηκε την Πέμπτη 03/03/2022 για πειθαρχική διερεύνηση στην ΕΠΟ (Integrity Officer).

Την ίδια ημέρα απεστάλη και στον Αθλητικό Εισαγγελέα για ποινική διερεύνηση.

Έκτοτε, οι σχετικές διαδικασίες δρομολογούνται από τους αρμόδιους φορείς».

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι από την ΕΠΑΘΛΑ κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν αυτές οι ανακοινώσεις γιατί σε σημερινά (23/3) δημοσιεύματα χρεώθηκε σε αυτή καθυστέρηση όσον αφορά την προώθηση του φακέλου της υπόθεσης στην ΕΠΟ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την ΕΠΑΘΛΑ δεν υπάρχει διάθεση αντιπαράθεσης με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αλλά η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που ο φάκελος στάλθηκε στην ΕΠΟ υπάρχει ένα νεκρό διάστημα (περίπου δέκα ημερών) όπου δεν υπήρξε εμφανής εξέλιξη στην έρευνα.

Η ΕΠΟ δεν έχει πάρει επίσημα θέση, αλλά στελέχη της υποστήριζαν ότι: «Αναφορικά με τις περιπτώσεις που υπάγονται στις διατάξεις ακεραιότητας του Κώδικα Δεοντολογίας της Ε.Π.Ο., διευκρινίζεται ότι τα αρμόδια όργανά της προβαίνουν στις προβλεπόμενες από τους ισχύοντες κανονισμούς ενέργειες, λειτουργώντας αυστηρά εντός του πλαισίου των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους, υπό καθεστώς απόλυτης εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας».

Τι ορίζουν όμως τα σχετικά άρθρα (27,28,29) του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ για αφορούν τέτοιου είδους περιπτώσεις;

Άρθρο 27: Προκαθορισμός αποτελέσματος αγώνα για στοιχηματικούς λόγους

1) Όλα τα πρόσωπα που δεσμεύονται από τον παρόντα Κώδικα που συμμετέχουν ή αποπειρώνται να συμμετάσχουν, σε οποιαδήποτε ενέργεια που βλάπτει ή θα μπορούσε να βλάψει την ακεραιότητα των αγώνων και των διοργανώσεων, για να προσπορίσουν στον εαυτό τους ή σε τρίτους περιουσιακά οφέλη, μέσω χρηματικών αποδόσεων από στοιχηματισμό, τυχερά παιχνίδια, λοταρίες και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες ή συναλλαγές, τιμωρούνται με τις ποινές που αναφέρονται στο άρθρο 29 του παρόντος.

Οι ως άνω ποινές δύναται να επιβληθούν σωρευτικά.
2) Εάν υπήρξε πράγματι επίτευξη του σκοπού, επιβάλλονται οι ανωτέρω ποινές με τριπλασιασμό των χρηματικών ποινών.
3) Εάν υπαίτια της προσπάθειας ή και της επίτευξης των ανωτέρω είναι ομάδα ή αξιωματούχος της, οι χρηματικές ποινές δεκαπλασιάζονται, η δε ομάδα (ή ομάδες) τιμωρείται με υποβιβασμό.
4) Σε περίπτωση μη εμπλοκής αξιωματούχου της, υπαίτια θεωρείται, σε κάθε περίπτωση, η ομάδα (ή ομάδες) όταν εμπλέκονται στο αδίκημα περισσότεροι του ενός ποδοσφαιριστές της.
5) Αν μία ομάδα κριθεί υπαίτια χειραγώγησης ενός αγώνα, πέραν των λοιπών συνεπειών, χάνει τον αγώνα και αυτός κατακυρώνεται στην αντίπαλό της με τέρματα 3-0. Αν και οι δύο ομάδες κριθούν υπαίτιες χειραγώγησης και οι δύο, πέραν των λοιπών συνεπειών, χάνουν τους βαθμούς του συγκεκριμένου αγώνα.

Άρθρο 28: Απαγόρευση στοιχηματισμού

1) Όλα τα πρόσωπα που δεσμεύονται από τον παρόντα Κώδικα απαγορεύεται να στοιχηματίζουν σε οποιονδήποτε αγώνα ή διοργάνωση που διοργανώνονται από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ή ανατίθενται στις ενώσεις-μέλη της. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται απαγόρευση να εκτελούν οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το άθλημα του ποδοσφαίρου τουλάχιστον για δύο (2) έτη.
2) Σε περίπτωση επαναλήψεως της ανωτέρω συμπεριφοράς επιβάλλεται ποινή ισόβιου αποκλεισμού ενασχόλησης με το άθλημα του ποδοσφαίρου.

Άρθρο 29: Επηρεασμός για χειραγώγηση αγώνα

1) Όλα τα πρόσωπα που δεσμεύονται από τον παρόντα Κώδικα που συμμετέχουν ή αποπειρώνται να συμμετάσχουν σε προσπάθεια επηρεασμού της πορείας ή του αποτελέσματος αγώνα ή διοργάνωσης με αντιαθλητικό, ανήθικο ή διεφθαρμένο τρόπο τιμωρούνται:
α) με χρηματική ποινή είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000) έως εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ,
β) με δεκαετή τουλάχιστον απαγόρευση ενασχόλησης με οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, και
γ) με δεκαετή τουλάχιστον απαγόρευση εισόδου τους στους αγωνιστικούς χώρους.
2) Σε σοβαρές περιπτώσεις και σε περίπτωση επαναλήψεως, οι χρηματικές ποινές διπλασιάζονται, οι δε ποινές β και γ απαγγέλλονται εφ’ όρου ζωής.
3) Σε περίπτωση που υπαίτια είναι ομάδα ή αξιωματούχος της, η ομάδα θα τιμωρείται με υποβιβασμό και χρηματική ποινή τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ.
4) Σε περίπτωση μη εμπλοκής αξιωματούχου της, υπαίτια θεωρείται, σε κάθε περίπτωση, η ομάδα (ή ομάδες) όταν εμπλέκονται στο αδίκημα περισσότεροι του ενός ποδοσφαιριστές της».

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω άρθρα, υπάρχει κίνδυνος μέχρι και για υποβιβασμό σε περίπτωση που υπαίτια είναι ομάδα ή αξιωματούχος της.

Σημειώνεται ότι κίτρινη κάρτα εκ μέρους των παικτών του Παναιτωλικού είχαν δει στο εν λόγω ματς οι Χαβιέ Μεντόσα (18′), Έλνερ Μπαρμπόσα (41′) και Ντέρεκ Κορνέλιους (80′).

Αν και περισσότερα στοιχεία της υπόθεσης δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, είναι σαφές ότι υπάρχει σοβαρό θέμα αν αποδειχθεί ότι στον στοιχηματισμό εμπλέκεται αξιωματούχος ή στέλεχος της ομάδας του Παναιτωλικού.

Φήμες κάνουν λόγο για τέτοια εμπλοκή αλλά καλό είναι να αναμένουμε την επίσημη ενημέρωση.

Επίσης και όπως είναι σαφές από τα σχετικά άρθρα δεν παίζει ρόλο το ύψος του ποσού στον στοιχηματισμό για την επιβολή τιμωρίας.

Η μπάλα τώρα είναι στην περιοχή της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ η οποία έχει ζητήσει επιπλέον στοιχεία από την ΕΠΑΘΛΑ, προκειμένου να φανεί αν εμπλέκονται περισσότεροι του ενός λογαριασμοί στον συγκεκριμένο στοιχηματισμό.

Τελικά το κομβικό είναι αν η επιτροπή θα αποφασίσει ότι στοιχειοθετείται και προκαθορισμός αποτελέσματος και βέβαια (το αυτονόητο) η όποια πιθανή ποινή θα αφορά τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται ή και την ομάδα, οπότε μπαίνει στο τραπέζι το σενάριο του υποβιβασμού.

gazzetta.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση