HomeHL-CultureΤο Καστέλλι Πεδιάδας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821

Το Καστέλλι Πεδιάδας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821

Στην Επανάσταση του 1821, το Καστέλλι μεταξύ άλλων μετρά δεκαοκτώ (18) λεηλατημένους, πυρπολημένους και κατεστραμμένους ναούς, και πενήντα πέντε (55) νεκρούς, μεταξύ τους και πέντε ιερωμένους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έχουν περάσει 200 χρόνια από την έναρξη της Μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στην Κρήτη η Επανάσταση ξέσπασε δυο μήνες αργότερα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Παναγία Θυμιανή των Σφακίων, στις 29 Μαΐου 1821 ευλογήθηκαν τα όπλα των επαναστατών και ξεκίνησε ο αγώνας.

Πολλές χιλιάδες οι Τούρκοι στην Κρήτη, τρεις οι πασάδες στη διοίκηση του νησιού, ο αγώνας ήταν δύσκολος. Χιλιάδες οι νεκροί, πολλές οι μάχες, απίστευτες και ατέλειωτες οι σκηνές ηρωισμού των Κρητικών.

Το Καστέλλι Πεδιάδας, που η κατοίκησή του χάνεται στα βάθη του χρόνου, έχει τη δική του ιστορία, το δικό του φόρο αίματος στις διαχρονικές επαναστάσεις εναντίον των κατακτητών.

Στην Επανάσταση του 1821, το Καστέλλι μεταξύ άλλων μετρά δεκαοκτώ (18) λεηλατημένους, πυρπολημένους και κατεστραμμένους ναούς, και πενήντα πέντε (55) νεκρούς, μεταξύ τους και πέντε ιερωμένους.

Συνεχίζοντας την εκδοτική του προσπάθεια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστελλίου, παρουσιάζει το 15ο τεύχος του περιοδικού του ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΕΣ ΑΘΙΒΟΛΕΣ, στην Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Καστέλλι, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μιχαήλ Σάλλα, την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022 και ώρα 6.30 μ.μ.

Τα γεγονότα της Επανάστασης που εκτυλίχτηκαν στο Καστέλλι, ξεδιπλώνονται και αναλύονται  με σεβασμό στο περιοδικό, ένα περιοδικό που αντίθετα με τις σύγχρονες συνήθειες της αδιαφορίας και της απομόνωσης των ανθρώπων, έρχεται να θυμίσει εκείνα τα δύσκολα χρόνια 1821-1830, να καταγράψει και να αποδώσει τις προσπάθειες και το φόρο αίματος των κατοίκων του Καστελλίου στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, στη δημιουργία του σύγχρονου Νεοελληνικού Κράτους.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια όλων, ώστε να μην επέλθει η λήθη, που τόσο επιθυμούν οι σύγχρονοι αναθεωρητές της Ελληνικής Ιστορίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

«ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821»

Καστέλλι, Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

(αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου Μιχαήλ Σάλλα, ώρα 6.30 μ.μ.)

Προεδρείο : Βασίλης Εργαζάκης, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καστελλίου

Μαρία Σκουλούδη, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Καστελλίου

Ώρα 6.30

Χαιρετισμοί

Η Επανάσταση του 1821 και ο καταδικασμός της Κρήτης

Αικατερίνη Γαλεράκη, μαθήτρια ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου

Ώρα 6.45

Κατεστραμμένοι, λεηλατημένοι και πυρπολημένοι ναοί του Καστελλίου, στην Επανάσταση του 1821

Πέτρου Μάρας Σταμάτης, επιχειρηματίας – συγγραφέας

Ώρα 7.00

Τα 55 θύματα του Καστελλίου στην Επανάσταση του 1821

Ανέστης Εργαζάκης, π. Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Καστελλίου

Ώρα 7.15

Επανάσταση 1821 : Ο Γεώργιος Σακόρραφος και οι Σακόρραφοι του Καστελλίου

Ειρήνη Κυδωνιέως, εκπαιδευτικός Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου

Ώρα 7.30

Ο θάνατος του  Χασάν πασά στο Καστέλλι Πεδιάδος

Γεώργιος Α. Καλογεράκης,  Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,

Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Θραψανού

Ώρα 7.45

παρεμβάσεις – συζήτηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση