HomeHL-EconomyΚάρτα καυσίμων: Πώς χορηγείται η επιδότηση σε βενζίνη – πετρέλαιο

Κάρτα καυσίμων: Πώς χορηγείται η επιδότηση σε βενζίνη – πετρέλαιο

Με τη μορφή προπληρωμένης ψηφιακής κάρτας τύπου «Freedom Pass»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τη μορφή προπληρωμένης ψηφιακής κάρτας τύπου «Freedom Pass» θα προχωρήσει η επιδότηση καυσίμων, βενζίνης και πετρελαίου.

Το νέο πλαίσιο για την «ελάφρυνση» της τιμής των καυσίμων προβλέπει επιδότηση 22 λεπτών του ευρώ για την ηπειρωτική χώρα, και 27 λεπτών για τα νησιά, που αφορά τόσο το πετρέλαιο όσο και τη βενζίνη.

Οι δικαιούχοι και η διάρκεια του προγράμματος

Σύμφωνα με την ενημέρωση δικαιούχοι θα είναι φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και φορολογική κατοικία στην Ελλάδα. Για τα αυτοκίνητα η επιδότηση καυσίμου θα φτάσει τα 40 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα και τα 50 ευρώ για τα νησιά. Για τις μοτοσικλέτες η επιδότηση με την κάρτα καυσίμου θα είναι 30 και 35 ευρώ, αντιστοίχως.

Το μέτρο επιδότησης καυσίμου θα ισχύσει για τρεις μήνες και για τα πρώτα 60 λίτρα καυσίμου (180 λίτρα για το τρίμηνο). Ειδικά για τον Απρίλιο θα υπάρξει και μια έξτρα επιδότηση -δηλαδή μείωση- 15 λεπτών του ευρώ στην αντλία, που αφορά μόνο το πετρέλαιο κίνησης (diesel).

Πώς θα χορηγηθεί η επιδότηση

H επιδότηση θα χορηγείται με μια προπληρωμένη ψηφιακή κάρτα καυσίμων, στα πρότυπα του freedom pass.

Για να εγκριθεί η επιδότηση καυσίμου, ο ενδιαφερόμενος θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης (leasing).

H κάρτα καυσίμου θα μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους πολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Ο ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι θα ανοίξει «μία πλατφόρμα στο gov.gr στην οποία ο πολίτης θα πρέπει πολύ απλά και εύχρηστα να δηλώσει τον αριθμό του αυτοκινήτου για τον οποίο θα ήθελε να πάρει την επιδότηση καυσίμων». Ο κ. Αναγνωστόπουλος επανέλαβε σε εκείνο το σημείο ότι κάθε πολίτης θα δηλώνει ένα αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλατφόρμα αναμένεται στις αρχές Απριλίου.

Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία εξήγησε επίσης ότι ο πολίτης θα μπορεί ή να επιλέξει τον τρόπο της άυλης ψηφιακής κάρτας που είναι όπως το voucher για όποιον είναι τεχνολογικά περισσότερο εξελιγμένος. Σε αυτή την περίπτωση, θα πηγαίνει στο βενζινάδικο και θα πληρώνει με αυτή την άυλη χρεωστική κάρτα.

Το όφελος με την «κάρτα καυσίμων»

Υπάρχουν περίπου 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνεται οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Όπως ανέφεραν, προκειμένου να καταλήξουν στη μορφή της κάρτας καυσίμου και, κυρίως, στο ύψος της επιδότησης, ελήφθη υπόψιν ότι η μέση κατανάλωση πανελλαδικά ανά φορολογούμενο (που διαθέτει ένα αυτοκίνητο) υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα το μήνα.

Στη διάρκεια της παρουσίασης των νέων μέτρων στήριξης, το οικονομικό επιτελείο ανέφερε τα εξής παραδείγματα για το πραγματικό όφελος της κάρτας καυσίμου:

Με 2,10 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,88 ευρώ.

Με 2,20 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,98 ευρώ.

Mε 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,73 ευρώ.

Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.

Ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση