HomeHL-EconomyΝέο «άλμα» τιμών για το πετρέλαιο, επέστρεψε πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι

Νέο «άλμα» τιμών για το πετρέλαιο, επέστρεψε πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι

Έκκληση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για μείωση της ζήτησης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν ακόμη υψηλότερα τη Δευτέρα, αφού οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας δεν φάνηκαν να δίνουν σημάδια προόδου και οι αγορές συνέχισαν να ανησυχούν για την περιορισμένη προσφορά του «μαύρου χρυσού» – προκαλώντας έκκληση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για μείωση της ζήτησης πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού αυξήθηκαν περισσότερο από 3% το πρωί της Δευτέρας στην Ασία, με το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς Brent στα 111,46 δολάρια το βαρέλι και το αργό ΗΠΑ στα 108,25 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου είναι εξαιρετικά ασταθείς τις τελευταίες εβδομάδες: εκτινάχθηκαν σε ύψος ρεκόρ το Μάρτιο, πριν υποχωρήσουν περισσότερο από 20% την περασμένη εβδομάδα φθάνοντας κάτω από τα 100 δολάρια. Στη συνέχεια, όμως, έκαναν νέο ράλι στο δεύτερο μισό της περασμένης εβδομάδας, επιστρέφοντας πάνω από το όριο των 100 δολαρίων.

Εκτός από την αβεβαιότητα που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο παράγοντας που οδηγεί ανοδικά τις τιμές είναι η περιορισμένη προσφορά πετρελαίου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ζήτησε την Παρασκευή «έκτακτα μέτρα» για τη μείωση της χρήσης πετρελαίου.

Η Ρωσία παρείχε το 11% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου και το 17% της παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου το 2021, και έως και το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Goldman Sachs.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα, καθώς η ΕΕ εξετάζει το εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία λόγω της απρόκλητης εισβολής στην Ουκρανία.

«Οι φυσικές ελλείψεις, που συνδέονται με τις τρέχουσες κυρώσεις στη Ρωσία, θα διαδραματίσουν τελικά πιο κυρίαρχο ρόλο στον καθορισμό της τιμής του πετρελαίου», δήλωσε ο Vivek Dhar, διευθυντής έρευνας ενεργειακών εμπορευμάτων της Commonwealth Bank of Australia.

«Η προφανής αδυναμία του κλάδου να καλύψει οποιοδήποτε πιθανό κενό, έχει προκαλέσει εκκλήσεις για μείωση της κατανάλωσης», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research.

Σε ένα σχέδιο 10 σημείων, οι προτάσεις του IEA για τη μείωση της ζήτησης πετρελαίου περιελάμβαναν τη μείωση των ορίων ταχύτητας για τα οχήματα, την εργασία από το σπίτι έως και τρεις ημέρες την εβδομάδα και την αποφυγή των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση