HomeHL-EconomyΈκδοση συντάξεων από ιδιώτες σε λιγότερο από 90 ημέρες

Έκδοση συντάξεων από ιδιώτες σε λιγότερο από 90 ημέρες

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, έχουν ήδη αναλάβει 648 συνταξιοδοτικές υποθέσεις από όλη την Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τηλεδιάσκεψη με τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους που εξέδωσαν τις πρώτες συντάξεις, καθώς και τους αντίστοιχους ασφαλισμένους που έλαβαν τη σύνταξή τους σε λιγότερο από 90 ημέρες, είχε χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Αν και ο ΕΦΚΑ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμη τον ακριβή αριθμό των συντάξεων που εκδόθηκαν από τους ιδιώτες, σε συνεργασία πάντα με τα στελέχη του ΕΦΚΑ, από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι οι πρώτες συντάξεις, σε χρόνο-ρεκόρ, έχουν ήδη εκδοθεί.

Σημειώνουν δε, ότι όπως προέκυψε και από τη συζήτηση ανάμεσα στον υπουργό, τους πιστοποιημένους και τους νέους συνταξιούχους, η διαδικασία ανάθεσης σε λογιστή ή δικηγόρο της έκδοσης της κύριας σύνταξης:

  • Συνιστά μια εύκολη διαδικασία για τον πολίτη, καθώς αυτή ξεκινάει μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης κύριας σύνταξης στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, όπου εκεί επιλέγει και τον πιστοποιημένο που θα «τρέξει» τον φάκελο συνταξιοδότησης.
  • Αποτελεί πλέον την πιο γρήγορη διαδικασία στον ΕΦΚΑ για να εκδοθεί μια σύνταξη και συγκεκριμένα σε λιγότερο από 90 ημέρες. Μάλιστα υπήρξαν συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν εντός 60 ημερών ή ακόμα και εντός 45 ημερών.
  • Οι πιστοποιημένοι ιδιώτες παρέχουν σε όλα τα στάδια απονομής της σύνταξης, άμεση και έγκυρη ενημέρωση στους εν αναμονή συνταξιούχους, λύνοντας παράλληλα τα όποια προβλήματα μπορούν να προκύψουν (ελλείψεις δικαιολογητικών, συνεννοήσεις με τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ κ.λπ.).
  • Η έκδοση των συντάξεων πραγματοποιείται χωρίς λάθη καθώς υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα ελέγχου τόσο από τους ίδιους όσο και από τους προϊστάμενους των διευθύνσεων απονομής συντάξεων.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΕΦΚΑ με επίσημη ανακοίνωσή της τις προηγούμενες ημέρες έκανε λόγο για λάθη στις αποφάσεις που υπέγραφαν ιδιώτες, κάτι που σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Χατζηδάκης αντέκρουσε, επισημαίνοντας ότι ο νόμος ορίζει μεγάλες χρηματικές ρήτρες σε περίπτωση που οι πιστοποιημένοι, οι οποίοι περνούν από εξετάσεις και μάλιστα δύσκολες όπως αποδείχθηκε, κάνουν λάθη.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, ήδη έχουν αναληφθεί από πιστοποιημένους ιδιώτες, από όλη την Ελλάδα, 648 συνταξιοδοτικές υποθέσεις και αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες και νέες εκδόσεις συντάξεων.

Παράλληλα, δρομολογείται η διεύρυνση των κατηγοριών ασφαλισμένων που θα μπορούν να απευθυνθούν σε πιστοποιημένους, καθώς σήμερα αφορά μόνο τους ασφαλισμένους του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΑΕΕ και τ. ΟΓΑ.

Κατά την τηλεδιάσκεψη ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «ο θεσμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων αποδεικνύεται στην πράξη πως παράγει αποτέλεσμα και γίνεται σταδιακά μέρος της λύσης του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων. Και η απόδειξη ως προς αυτό είναι ότι ήδη, και σε λιγότερες από 90 ημέρες, εκδόθηκαν οι πρώτες συντάξεις από πιστοποιημένους επαγγελματίες και τέλος Μαρτίου οι συνταξιούχοι θα δουν τα ποσά στους λογαριασμούς τους».

 

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση