HomeHL-GreeceΣε τροχιά ρύθμισης τα χρέη ΠΑΣΟΚ με φόντο το συνέδριο

Σε τροχιά ρύθμισης τα χρέη ΠΑΣΟΚ με φόντο το συνέδριο

Δέσμευση ότι το σύνολο των χρεών του ΠΑΣΟΚ θα έχει ρυθμιστεί έως το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη δέσμευσή του ότι το σύνολο των χρεών του ΠΑΣΟΚ θα έχει ρυθμιστεί έως το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο προγραμματίζεται για τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου, εξέφρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Θα πιεστούμε αλλά το θεωρώ σημαντικό για το νέο πολιτικό κεφάλαιο που θέλουμε να χτίσουμε, να πάμε σε εκλογές χωρίς να μπαίνει αυτό το ζήτημα στον δημόσιο διάλογο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ (ΣΚΑΪ).

Το ζήτημα των χρεών αποτελεί «βαρίδι» για τη Χαρ. Τρικούπη –και με πολιτικές προεκτάσεις– για μια μακρά περίοδο. Τα τελευταία χρόνια έγιναν προσπάθειες εξυγίανσης, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα κομμάτι των δανείων παραμένει «κόκκινο» και, όπως λέγεται, ο Ν. Ανδρουλάκης «επιταχύνει» προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας ζητήσει από τον οικονομικό διευθυντή Νίκο Σαλαγιάννη να έρθει σε επαφή με τις τράπεζες προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι η προοπτική εκλογικής ανόδου δημιουργεί προσδοκίες για εξυπηρέτηση της ρύθμισης, καλλιεργώντας πιο πρόσφορο έδαφος στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, πρόθεση της ηγεσίας είναι να θεσπιστεί «πλαίσιο πλήρους διαφάνειας» ως προς τις δαπάνες, με αναλυτική ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο.

«Θεωρώ σημαντικό να πάμε σε εκλογές χωρίς να μπαίνει αυτό το ζήτημα στον δημόσιο διάλογο», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι το ζήτημα των χρεών συνδέεται άμεσα και με το πεδίο της ονομασίας του κόμματος. Διόλου τυχαία, άλλωστε, εκτιμάται ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έθεσε ως ορίζοντα ρύθμισης το συνέδριο της παράταξης, όπου θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις. Η προσπάθεια εξυγίανσης συνεπώς έχει και νομικό χαρακτήρα, καθώς σχετίζεται άμεσα με την πιθανή επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στη «μαρκίζα».

Το πλαίσιο υπό το οποίο αυτό θα συμβεί (δηλ. μια «υβριδική ονομασία») δεν έχει ακόμη τεθεί επίσημα στο τραπέζι, ενώ από τη Χαρ. Τρικούπη επαναλαμβάνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα συνιστά… παραμερισμό τής μη πασοκικής πτέρυγας, μήνυμα το οποίο άλλωστε έχει στείλει και η ηγεσία στα στελέχη της.

Επιστρέφοντας στη συνέντευξη Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απάντησε και στα… συνήθη ερωτήματα για τα μετεκλογικά σενάρια. «Στο 5% υπήρχε το ίδιο δίλημμα. Στο 10%, το ίδιο. Στο 15%, το ίδιο.

Εμείς θέλουμε να γίνουμε κυβερνητική δύναμη, να έχουμε ισχυρή εντολή ώστε να μπορούμε την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής να καθορίσουμε τους όρους και της σταθερότητας και της κυβέρνησης», είπε μεταξύ άλλων, μένοντας στην πάγια κατεύθυνση ενός αποτελέσματος στον πρώτο εκλογικό γύρο που θα επιτρέψει στο ΚΙΝΑΛ «να επιβάλει πολιτική», όπως λένε στη Χαρ. Τρικούπη.

 

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση