HomeHL-CultureΟδησσός: Πόσο κινδυνεύει το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας από τον πόλεμο

Οδησσός: Πόσο κινδυνεύει το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας από τον πόλεμο

Ήταν σπίτι του ευεργέτη Μαρασλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβoλής στην Ουκρανία η αγωνία μας για το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, για τους ανθρώπους και για τα εκθέματα είναι τεράστια».

Με τη φράση αυτή ο κ. Νίκος Κούκης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, εκφράζει σκέψεις και συναισθήματα για το παράρτημα της Οδησσού, τα στελέχη αλλά και τις δράσεις του. Για τον σκοπό αυτό, όπως εξηγεί στο iefimerida, έγιναν συγκεκριμένες ενέργειες.

«Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών παραδώσαμε τα κλειδιά στον Γενικό Πρόξενο, δηλαδή στα χέρια της Ελληνικής Πολιτείας. Παράλληλα, απομακρύναμε τα πολύτιμα εκθέματα σε ασφαλές μέρος ούτως ώστε στην απευκτέα περίπτωση που υπάρξει κάποια εισβολή στο κτίριο ή οποιαδήποτε παραβίαση αυτό που θα βρεθεί θα είναι μόνο τοίχοι. Γενικά, θα έλεγα ότι πήραμε όλα τα μέτρα για την προστασία του Μουσείου…»

Το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας επί της οδού Κράσνι Περεούλοκ αρ. 18 στην Οδησσό- στην πόλη που ιδρύθηκε η μυστική οργάνωση η οποία έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στον ξεσηκωμό του 1821- στεγάζεται στο σπίτι του Ελληνα επιχειρηματία κι εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή (1831-1907), δημάρχου της πόλης για περισσότερα από 15 χρόνια. Εκεί είχαν βρει το πρώτο τους καταφύγιο και συνεδρίαζαν οι Φιλικοί της Οδησσού.

Το σπίτι αυτό, που ανήκε στον πατέρα του Γρηγορίου Μαρασλή, ανακαινίστηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού-παράρτημα Οδησσού και μετατράπηκε από το 1994 σε Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας το οποίο είχε ιδρυθεί το 1979 από τό Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Οδησσού.

Η πρόσοψη του Μουσείου Φιλικής Εταιρείας

Πέρα από επιστημονική βιβλιοθήκη, στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται πρωτότυπα έργα σχετικά με τη δράση των Φιλικών, χάρτες, γκραβούρες και φωτογραφίες, έγγραφα στον κρυπτογραφικό κώδικα των Φιλικών, χειρόγραφα, επιστολές και χειρόγραφες προκηρύξεις του Αλέξανδρου Υψηλάντη, αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας, προσωπογραφίες, σφραγίδες των ιδρυτών της οργάνωσης κ.α.

Ο ιστορικός Σωφρόνης Παραδεισόπουλος, διευθυντής του παραρτήματος του ΕΙΠ στην Οδησσό και του Μουσείου της Φιλικής Εταιρείας, ζει στην πόλη εδώ και 30 χρόνια. Εφυγε από την Οδησσό στις 24 Φεβρουαρίου λόγω της ρωσικής επίθεσης κι αυτόν τον καιρό βρίσκεται στην Αθήνα. Ωστόσο, έχει καθημερινή τηλεφωνική επαφή με την πόλη και τους συναδέλφους του οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να φύγουν λόγω και της κήρυξης του στρατιωτικού νόμου. «Αυτό που μου μεταφέρουν είναι μια εικόνα μεγάλης νευρικότητας και κούρασης. Ο συναγερμός χτυπά 2 ακόμη και 3 φορές μέσα σε μία νύχτα. Αυτή τη στιγμή στην πόλη ζουν γύρω στα 1000 άτομα ουκρανοί υπήκοοι ελληνικής καταγωγής στους οποίους μέσα από τις δράσεις μας προσπαθούμε να δημιουργήσουμε διαύλους με τη σύγχρονη Ελλάδα….».

Παίρνοντας και πάλι τον λόγο ο κ. Κούκης αναφέρεται στη συμβολή δύο «εξαιρετικών ανθρώπων» όπως τους χαρακτηρίζει οι οποίοι έχουν βοηθήσει αποφασιστικά το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας.

«Πρόκειται για τον κ. Γιάννη Πολυχρονόπουλο , πρόεδρο του Ελληνο-ουκρανικού επιμελητηρίου και προέδρου του Μουσείου και του κ. Παντελή Μπούμπουρα. Ο πρώτος χρηματοδότησε τη μουσειολογική μελέτη και ο δεύτερος την αρχικτεκτονική που αποτελούν τον προάγγελο της ανανέωσης του Μουσείου. Αυτή τη στιγμή οι μελέτες έχουν κατατεθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας αλλά δυστυχώς μας πρόλαβε ο πόλεμος…»

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Παραδεισόπουλος επισημαίνει ότι η ανανέωση του Μουσείου σηματοδοτεί τις προτεραιότητές του για την επόμενη ημέρα.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση