HomeHL-EconomyΠετρέλαιο: Κάτω από 100 δολάρια το βαρέλι η τιμή του μπρεντ

Πετρέλαιο: Κάτω από 100 δολάρια το βαρέλι η τιμή του μπρεντ

Πρώτη φορά εδώ και τρεις εβδομάδες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πετρέλαιο μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από τρεις εβδομάδες κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ουσιαστικά, η τιμή του μπρεντ έφτασε σε αυτήν την τιμή για πρώτη φορά μετά από τη δεύτερη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Γύρω στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) έφτασε σε 98,89 δολάρια το βαρέλι, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία των τελευταίων ημερών στο πετρέλαιο.

Γύρω στις 21:20 η τιμή του ανέβηκε στα 99,29 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας η υποχώρηση σε ποσοστό 7,12%, ενώ το αμερικανικό αργό WTI, παράδοσης Απριλίου, έπεσε στα 95,95 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 6,85%.

Πλέον, η αγορά του «μαύρου χρυσού» αρχίζει και… ψαλιδίζει τις συνέπειες από τις επιπτώσεις που προκάλεσε η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και κινείται σταθερά στα «κόκκινα». Είναι ενδεικτικό ότι, στις 8 Μαρτίου η τιμή του μπρεντ είχε φτάσει στα 127,98 δολάρια το βαρέλι.

Μένει να φανεί εάν και πότε αυτή η μείωση στην τιμή του πετρελαίου θα περάσει και στα πρατήρια υγρών καυσίμων στην Ελλάδα, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να βρίσκονται σε δυσθεώρητα για τους καταναλωτές επίπεδα. Η αμόλυβδη βενζίνη τιμολογείται στα 2,11 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο, το πετρέλαιο κίνησης (diesel) στα σχεδόν 2 ευρώ το λίτρο (πάντα κατά μέσο όρο) και το πετρέλαιο θέρμανσης κοντά στα 1,62 ευρώ το λίτρο μ.ο.

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: «Όχι» στη λήψη οριζόντιων μέτρων για τα καύσιμα

Υπέρ της λήψης στοχευμένων και όχι οριζόντιων μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας τάχθηκε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της Έκθεσης για την πορεία της οικονομίας το 4ο τρίμηνο του 2021.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε o Φραγκίσκος Κουτεντάκης, δεν θα πρέπει να είναι βασική επιδίωξη τα οριζόντια μέτρα ειδικά στο θέμα των καυσίμων και αυτό διότι, όπως σημείωσε, θα ευνοούνταν άνθρωποι που δεν το έχουν ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνεται σημαντικά ο προϋπολογισμός, χωρίς να είναι σίγουρο ότι τα μέτρα θα φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα για την κοινωνία.

Ανέφερε επίσης ότι μεγαλύτερη αναγκαιότητα προκύπτει για μέτρα στήριξης αναφορικά με το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης και έπονται τα καύσιμα.

Οικονόμου: Ο κόσμος θα πληρώνει φθηνότερα από την τιμή πετρελαίου και βενζίνης που αναγράφεται στην αντλία

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του παρέμβασης και απαντώντας στην κριτική πως το κράτος, λόγω της ανόδου στις τιμές των καυσίμων και των ευθέως ανάλογων φόρων έχει σημαντικά αυξημένα έσοδα από τις πωλήσεις καυσίμων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε:

«Ήδη, τα μέτρα είναι και πέρα από τα όρια, έχουμε προβεί σε έκτακτες επιδοτήσεις 2,5 δισ., έχουμε προχωρήσει σε μειώσεις φόρων βασισμένες σε μια συγκεκριμένη δημοσιονομική ισορροπία, που έχει ανατραπεί. Η κατάσταση είναι ασυνήθιστη και έχει ξεφύγει, δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και πρέπει να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως θα πρέπει να υπολογίζονται και άλλες παράμετροι που αφορούν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής των καυσίμων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, είπε στη Βουλή: «Κάντε υπομονή, και τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την πολιτική της», απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τόνισε, δε, τη διαφορά μεταξύ των στοχευμένων πολιτικών της κυβέρνησης και των οριζόντιων πολιτικών που προτείνει η αντιπολίτευση και οι οποίες -όπως σημείωσε- δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τις δημοσιονομικές δυνατότητες ούτε την κοινωνική πραγματικότητα για το πώς χρησιμοποιούνται τα καύσιμα.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση