HomeHL-GreeceΘεοδωρίδου: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας

Θεοδωρίδου: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας

Δεν τελείωσε ο κορωνοϊός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί μια νέα πτυχή που ίσως επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά του κορωνοϊού, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, για το τέλος της πανδημίας, επισημαίνοντας πως «η κάθε πανδημία έχει διαφορετική έκβαση, ακόμα και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί μια νέα πτυχή που ίσως επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί».

Θεοδωρίδου: Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού δυσχεραίνουν την κατάσταση

«Πριν δύο χρόνια, στις 11 Μαρτίου, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ο κορωνοϊός είναι πανδημία», ανέφερε στην αρχή η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για τους εμβολιασμούς στη χώρα.

Στη συνέχεια, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην εμβολιαστική διαδικασία και στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που «δυσχεραίνουν την κατάσταση», τονίζοντας πως η τρίτη δόση του εμβολίου αποτελεί «σύμμαχο» στην καταπολέμηση του ιού.

Επίσης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, επισημαίνοντας πως ο δείκτης θνησιμότητας από κορωνοϊό σε εμβολιασμένους είναι 1,5% ανά 100.000 εμβολιασμένους ανά εβδομάδα σε σχέση με 11,7% ανά 100.000 σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Και αυτό σημαίνει πως το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 87%.

«Ότι χαλαρώνουν τα μέτρα δεν σημαίνει πως ο κορωνοϊός δεν είναι μαζί μας. Αυτό φαίνεται και από τα κρούσματα που έχουμε ημερησίως», ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Επίσης, μίλησε για την τέταρτη δόση του εμβολίου, τονίζοντας πως «δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό».

Ακόμη, αναφερόμενη στο πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας, είπε: «Η κάθε πανδημία έχει διαφορετική έκβαση, ακόμα και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί μια νέα πτυχή που ίσως επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί. Υπάρχουν πολλά ακόμα κεφάλαια για να γραφτούν στο »βιβλίο» για τον κορωνοϊό».

Θεοδωρίδου: Τι είπε για προληπτική τέταρτη δόση εμβολίου

Η προληπτική χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε άτομα μεγάλης ηλικίας με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης έχει μπει, απ’ ό,τι φαίνεται, για τα καλά στο τραπέζι των επιστημονικών επιτροπών σε όλο τον κόσμο, είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι ήδη αρκετές χώρες έχουν τοποθετηθεί θετικά υπέρ αυτής της εξέλιξης.

Ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό αλλά μόνο συγκεκριμένη ομάδα ηλικιωμένων, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη ισχυρά επιστημονικά στοιχεία για χορήγηση της 4ης δόσης στο γενικό πληθυσμό. Το όφελος θα είναι εξαιρετικά μικρό τόνισε, αλλά ακόμα και αυτό το μικρό όφελος είναι σημαντικό για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας με χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας, προσέθεσε.

Θεοδωρίδου: Ανοικτή η αξιολόγηση 3ης δόσης σε παιδιά-εφήβους

Όπως είπε ακόμη, ανοιχτό παραμένει και το θέμα της αξιολόγησης για της 3η δόση σε παιδιά και εφήβους, το οποίο αναμένεται στο άμεσο μέλλον να ξεκαθαρίσει.

Η ίδια διερωτήθηκε πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας και απάντησε πως όλη η διεθνής επιστημονική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική, καθώς ακόμη και ο πόλεμος μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας. Όπως, χαρακτηριστικά ανέφερε, «στο βιβλίο της πανδημίας covid-19 υπάρχουν ακόμη πολλά να γραφτούν».

Ωστόσο, είπε πως είναι αισιόδοξο και σημαντικό ότι αποκλιμακώνονται οι σκληροί δείκτες της πανδημία στη χώρα μας, κάτι που επιτρέπει μία σχετική χαλάρωση, η οποία όμως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως σήμα για το τέλος της πανδημίας. Ο ιός είναι εδώ και θα παραμείνει εδώ είπε.

Αναφερόμενη σε μελέτες για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, την οποία χαρακτήρισε σταθμό στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, είπε ότι η έγκαιρη χορήγηση της είχε ως αποτέλεσμα η παραλλαγή Όμικρον να μολύνει λιγότερους ανθρώπους αλλά και να καταγράψει αποτελεσματικότητα 91% όσον αφορά την εισαγωγή στη ΜΕΘ και τη διασωλήνωση αλλά και 87% όσον αφορά τις νοσηλείες.

Η κυρία Θεοδωρίδου έκανε απόψε έναν απολογισμό και μίλησε για την αξία των ενημερώσεων της Δευτέρας, οι οποίες στο εξής θα γίνονται μόνο εφόσον υπάρχει κάτι σημαντικό να ανακοινωθεί και όχι σε εβδομαδιαία βάση, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Η ίδια αναφέρθηκε στους παράγοντες που στάθηκαν σημαντικοί στις αποφάσεις που ελήφθησαν στην Ελλάδα για τα εμβόλια και όπως είπε ήταν η ανοσογονικότητά τους, η αποτελεσματικότητα τους, αλλά και η ασφάλεια τους.

Οι αρνητές βρέθηκαν απέναντι με λανθασμένες πεποιθήσεις για τον εμβολιασμό

Μάλιστα μίλησε και για τους αρνητές, λέγοντας ότι βρέθηκαν «απέναντι» με λανθασμένες πεποιθήσεις για τον εμβολιασμό. Όπως τόνισε, από τις 24 Δεκεμβρίου 2020 που φτάνει το πρώτο mRNA εμβόλιο στη χώρα μας και αρχίζει ο εμβολιασμός με βάση την προτεραιοποίηση της ηλικίας, έχουμε φτάσει σήμερα σε ένα υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που αφορά όχι μόνο τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας αλλά όλο τον ενήλικο πληθυσμό άνω των 18 ετών.

Θεμιστοκλέους: 7.870.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους

Κατά 20.000 αυξήθηκαν οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί για κορωνοϊό στην Ελλάδα σε διάστημα δύο εβδομάδων, σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της σημερινής (14/3) ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, «ξεπεράσαμε τους 20.320.000 εμβολιασμούς κατά της Covid-19».

Ειδικότερα, σημείωσε ότι με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.870.000 πολίτες, δηλαδή το 75% του γενικού πληθυσμού, ακριβώς το ίδιο με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και 84,6% επί του ενήλικου πληθυσμού, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 85,5% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.560.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72% του γενικού πληθυσμού και 80,8% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72% του γενικού πληθυσμού και 83% του ενήλικου πληθυσμού.

Στη συνέχεια έδωσε τα στοιχεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα ανά ηλικιακή ομάδα.

Σχετικά με την αναμνηστική δόση, τόνισε ότι δικαιούχοι είναι 6.627.000 πολίτες, ποσοστό 87,6% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Από τους πολίτες που δυνητικά θα έληγε το πιστοποιητικό τους λόγω μη εμβολιασμού με αναμνηστική δόση, το 95,7% έχει ήδη εμβολιαστεί.

Στη συνέχεια ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έδωσε τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου, ή έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Σε σχέση με το εμβόλιο της Novavax, που έχει ξεκινήσει από τις 5 Μαρτίου, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 1.640 πολίτες και έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους 1.540, άρα σύνολο περίπου 3.000.

Από εδώ και πέρα θα αλλάξει η συχνότητα των ενημερώσεων για τον εμβολιασμό, καθώς, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, θα γίνονται σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα και κυρίως όταν έχει να εξαγγελθεί κάτι καινούριο.

Εμβολιασμοί στην Ελλάδα: Οι αριθμοί που είχε αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλέους στις 28 Φεβρουαρίου

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ακριβώς δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονικά ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν: 20.145.000 εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

Με μία δόση είχαν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.850.000 πολίτες, δηλαδή το 74,9% του γενικού πληθυσμού και 84,4% του ενήλικου.

Περισσότεροι από 7.530.000 πολίτες είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,7% του γενικού πληθυσμού και 80,6% του ενήλικου.

Σχετικά με την αναμνηστική δόση, είχε πει πως 5.831.000 πολίτες ήταν δικαιούχοι. Μέχρι τις 28/2 είχαν πραγματοποιηθεί 5.350.000 εμβολιασμοί, δηλαδή ποσοστό 92% επί των δικαιούχων, και 85.000 πολίτες είχαν τότε προγραμματίσει το ραντεβού τους.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση