HomeHL1-CultureΜενδώνη: «Ναι» στους Ρώσους καλλιτέχνες, «όχι» στη ρωσική προπαγάνδα μέσω της τέχνης

Μενδώνη: «Ναι» στους Ρώσους καλλιτέχνες, «όχι» στη ρωσική προπαγάνδα μέσω της τέχνης

Τι είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεν είμαστε αντίθετοι στους Ρώσους καλλιτέχνες αλλά σε κάθε μέσο ενίσχυσης της ρωσικής προπαγάνδας μέσω της τέχνης, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρολιάκου, με θέμα, «αποκλεισμός πολιτιστικών έργων στην Ελλάδα στο πλαίσιο κυρώσεων της Ελλάδος κατά της Ρωσίας».

Μπορείτε να αντιληφθείτε τι μήνυμα θα έστελνε η Ελλάδα, τη στιγμή που η Ρωσία σφυροκοπάει ένα ανεξάρτητο κράτος, την Ουκρανία, να χειροκροτούμε στην Αθήνα, σε απευθείας μετάδοση, στο Μέγαρο Μουσικής, τα κρατικά μπαλέτα Μπολσόι; ρώτησε η κα Μενδώνη, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με έργα της ρωσικής διανόησης, όπως φαίνεται και από την ένταξη στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου, του «Αυτόχειρα», του Ρώσου συγγραφέα Νικολάι Έρντμαν. Δεν είμαστε αντίθετοι στους Ρώσους καλλιτέχνες, αλλά σε κάθε μέσο ενίσχυσης της ρωσικής προπαγάνδας μέσω της τέχνης, καθώς και του ρωσικού Προϋπολογισμού που χρηματοδοτεί στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά αμάχων. Δεν γίνεται να είμαστε αμέτοχοι, τόνισε η κα Μενδώνη.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρολιάκος είπε η πολιτική της κυβέρνησης είναι η φίμωση, και η απαγόρευση με ό,τι διαφωνεί. Η υπουργός Πολιτισμού απαγορεύει τη διακίνηση έργων τέχνης είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μετέφερε καταγγελία του πιανίστα Πάνου Γαλανόπουλου, ότι το ρεσιτάλ του ρώσου πιανίστα, Γκριγκόρι Σοκόλοφ στο Μέγαρο Μουσικής «απενεργοποιήθηκε από το σύστημα», την ώρα που οι συναυλίες του σε άλλες χώρες γίνονται κανονικά. Μίλησε επίσης, για παραχάραξη κειμένου των υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών της ΕΕ. Όπως ανέφερε ο κ. Σκουρολιάκος, σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού προστέθηκε «ανύπαρκτη απόφαση» περί διακοπής σχέσεων της ΕΕ με πολιτιστικούς οργανισμούς της Ρωσίας. Πρόκειται για αήθη επιχείρηση παραπληροφόρησης, την ώρα που Ρώσοι καλλιτέχνες διακινδυνεύουν, τασσόμενοι αναφανδόν κατά της εισβολής είπε ο κ. Σκουρολιάκος.

Ανταπαντώντας, η κα Μενδώνη παρέπεμψε σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μουσικής για τους λόγους αναβολής της συναυλίας του Γκ. Σοκόλοφ, τόνισε ότι δεν υπήρξε παρέμβαση στο επίσημο κείμενο των Ευρωπαίων υπουργών Πολιτισμού, και κάλεσε τον κ. Σκουρολιάκο να δει το έγγραφο που έχει αναρτηθεί στον ιστοσελίδα του υπουργείου για το εάν υπήρξε παραχάραξη.

Τέλος, είπε ότι το ανάθεμα, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να το ρίξει στη βιαιότητα και την απανθρωπιά του πολέμου που κήρυξε το ρωσικό κράτος κατά της Ουκρανίας, «και όχι να εκτοξεύετε παραληρηματικούς μύδρους και παραπλανητικά ψεύδη για αντιπολιτευτικούς σκοπούς […] Προφανώς τα αντιπολεμικά αντανακλαστικά σας είναι σε σε ύπνωση», είπε η υπουργός Πολιτισμού και κατέληξε: «Η Ελλάδα είναι η Δύση. Είναι η Ευρώπη. Η Ευρώπη πιστεύει στη Δημοκρατία, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους. Αυτή είναι η Ευρώπη».

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση