HomeHL-TOPΧιόνια στην Αγία Βαρβάρα και το Ρέθυμνο – Ο «Φίλιππος» ήρθε για να μείνει στην Κρήτη

Χιόνια στην Αγία Βαρβάρα και το Ρέθυμνο – Ο «Φίλιππος» ήρθε για να μείνει στην Κρήτη

Χειμωνιάτικο τοπίο μέσα στο Μάρτη - φωτογραφίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα λευκά ντύθηκαν πολλές περιοχές της Κρήτης ακόμα και παραθαλάσσιες.

Στην πόλη του Ρεθύμνου, στην περιοχή Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου, στην Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου αλλά ακόμα και στις Βούτες, οι οποίες βρίσκονται μόλις είκοσι λεπτά από το κέντρο της πόλης σημειώθηκε σφοδρή χιονόπτωση και το έστρωσε κανονικά.

Ενδεικτικές της κακοκαιρίας που επικρατεί στο νησί είναι οι φωτογραφίες από την ομάδα Μετεωκρήτες. Επί ποδός βρίσκονται τα συνεργεία των ορεινών δήμων, όπως στο Οροπέδιο και τα Ανώγεια. Όλοι, μετεωρολόγοι και Πολιτική Προστασία, συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή στους δρόμους, ενώ νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σε δηλώσεις του στο cretapost ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Λεονταράκης αναφέρει «προς το παρόν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Δεν υπάρχουν κλειστοί δρόμοι στην Κρήτη. Όμως προσοχή στον παγετό ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες».

rethymno-xionia-tria-monastiriaΤρία Μοναστήρια, Ρέθυμνο

«Σε κάποιες πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης είναι πιθανόν να σημειωθεί χιονοχάλαζο (σ.σ. το χιόνι που λιώνει αμέσως)», αναφέρει στο cretapost ο Ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Γιώργος Παπαβασιλείου.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων η κακοκαιρία «Φίλιππος» ήρθε για να μείνει τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στην Κρήτη με την θερμοκρασία να βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

rethymno-xioniaΡέθυμνο

Η πρόγνωση του καιρού

Τα φαινόμενα πρόκειται να συνεχιστούν με βροχή και χιονόνερο σε χαμηλά υψόμετρα αλλά και τα πεδινά τμήματα και για σήμερα, Παρασκευή 11/3.

Πρόσκαιρη εξασθένηση αναμένεται να παρουσιάσουν τις απογευματινές ώρες για λίγες μόνο ώρες. Νέα καιρικά φαινόμενα θα σημειωθούν εκ νέου με πιο ισχυρή ένταση και το Σάββατο 14/3 σε όλη την Κρήτη.

«Σήμερα καταγράφονται τοπικές χιονοπτώσεις, κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά και τοπικά σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Ενδεικτικά αναφέρονται τα 300 μέτρα», σημειώνει ο κ. Παπαβασιλείου.

Παράλληλα, «το Σάββατο πριν τις μεσημβρινές ώρες αναμένεται νέα επιδείνωση με βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και τα παραθαλάσσια και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 200 -300 μέτρα)».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαβασιλείου, η θερμοκρασία στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, τις πρωτεύουσες των νομών, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 7-8 βαθμούς Κελσίου καθώς «ολόκληρο το νησί επηρεάζεται από τις ίδιες αέριες μάζες».
Αγία Βαρβάρα:
agia-varvara-xionia
agia-varvara-xionia2
agia-varvara-xionia3

Επί ποδός τα συνεργεία σε Ανώγεια – Οροπέδιο
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι χιονοπτώσεις συνεχίστηκαν σε πολλά μέρη της Κρήτης με τα συνεργεία των Δήμων και της Περιφέρειας να βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Η θερμοκρασία το πρωί της Παρασκευής στο Οροπέδιο Λασιθίου ήταν -3°C όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης.

Όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Οροπεδίου, δεν θα λειτουργήσουν ούτε και σήμερα Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 λόγω της έντονης χιονόπτωσης.
Παρόμοια κατάσταση και στα Ανώγεια. Και εκεί με απόφαση της Δημοτικής αρχής τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.
Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και οι δρόμοι στις ορεινές περιοχές γίνεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Να σημειωθεί τέλος ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, ενώ τονίζεται ότι στις ορεινές περιοχές η κίνηση γίνεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση