HomeHL-EconomyΣε κλοιό πληθωρισμού η ευρωζώνη

Σε κλοιό πληθωρισμού η ευρωζώνη

Προβλέψεις για άλμα στο 7,1%

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Του Νίκου Ρογκάκου

Σε τρικυμία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναθεωρεί τις προβλέψεις της σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε στη διάθεσή της στις 2 Μαρτίου.

Οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής είναι καθοριστικές για το πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη με τα σενάρια να είναι δύο, το βασικό και το ακραίο που προβλέπουν άλμα του μέσου ετήσιου δείκτη στο 5,1% και στο 7,1% αντίστοιχα.

Θετικό παραμένει το γεγονός ότι η ευρωζώνη συνεχίζει να αναπτύσσεται το 2022 με χαμηλές ωστόσο στροφές σε σχέση με τις εκτιμήσεις που έγιναν το Δεκέμβριο που μας πέρασε. Αυτό δείχνουν και τα τρία μακροοικονομικά σενάρια της ΕΚΤ.

Στην πιο πρόσφατη ανάλυσή της για τις μακροοικονομικές προβλέψεις η ΕΚΤ αναφέρει ότι «οι προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ έχουν καταστεί πολύ αβέβαιες και εξαρτώνται καθοριστικά από το πώς θα εξελιχθεί ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία, από τον αντίκτυπο των τρεχουσών κυρώσεων και από πιθανά περαιτέρω μέτρα»

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης, σύμφωνα με το βασικό σενάριο είναι περιορισμένο και βρίσκεται στο 3,7% από 4,2% με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει από το 3,2% στο 5,1%. Το συγκεκριμένο σενάριο περιλαμβάνει εκτιμήσεις του αντίκτυπου του πολέμου στην ευρωζώνη σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία στις 2 Μαρτίου.

«Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και οι αρνητικές επιπτώσεις στο μέτωπο της εμπιστοσύνης συνεπάγονται σημαντικές επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση βραχυπρόθεσμα, ενώ οι κυρώσεις που έχουν ανακοινωθεί και η απότομη επιδείνωση των προοπτικών για τη ρωσική οικονομία θα αποδυναμώσουν την ανάπτυξη του εμπορίου στη ζώνη του ευρώ.

Οι βασικές προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι οι τρέχουσες διακοπές στον ενεργειακό εφοδιασμό και οι αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη που συνδέονται με τη σύγκρουση είναι προσωρινές και ότι οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού δεν επηρεάζονται σημαντικά» σημειώνει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το σενάριο, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται περαιτέρω στο 2,8% το 2023 και 1,6% το 2024, ωστόσο οι παραδοχές πάνω στις οποίες βασίστηκαν οι προβλέψεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλείς. Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας, την εμπιστοσύνη και το εμπόριο αναθεώρησαν προς τα κάτω κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες για το 2022 τις προοπτικές για την ανάπτυξη συγκριτικά με τις προβλέψεις του Ευρωσυστήματος.

Ο πληθωρισμός σημειώνει πτώση και φτάνει στο 2,1% το 2023 και στο  1,9% το 2024 από 5,1% κατά μέσο όρο το 2022. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις στις τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, και κυρίως όσες σχετίζονται με τα βασικά προϊόντα πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά ελλείψει περαιτέρω ανοδικών κραδασμών στις τιμές των εμπορευμάτων, ο πληθωρισμός της ενέργειας προβλέπεται να μειωθεί σημαντικά στον ορίζοντα προβολής.

Σημειώνεται δε ότι η μέση τιμή πετρελαίου στο βασικό σενάριο διαμορφώνεται φέτος στα 92,6 δολάρια το βαρέλι (77,5 δολάρια η προηγούμενη πρόβλεψη), στα 82,3 δολάρια το 2023 και στα 77,2 δολάρια το 2024, ενώ ο πληθωρισμός ανά τρίμηνο διαμορφώνεται σε 5,6% το πρώτο τρίμηνο του 2022 και το δεύτερο, στο 5,2% το τρίτο τρίμηνο και στο 4% το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 ο μέσος πληθωρισμός θα είναι 2,5%.

Τι δείχνουν τα άλλα σενάρια

Πέρα από το βασικό σενάριο η ΕΚΤ εξετάζει ακόμα δύο. Πρόκειται για το δυσμενές και το ακραίο.

Σε ό,τι αφορά το δυσμενές η ΕΚΤ υποθέτει ότι:

  • επιβάλλονται αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, οδηγώντας σε ορισμένες διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες
  • Περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου θα οδηγούσαν σε υψηλότερο ενεργειακό κόστος και σε πλήγμα στην παραγωγή της ευρωζώνης προσωρινού χαρακτήρα καθώς θα προχωρούσε η υποκατάσταση από άλλες πηγές ενέργειας
  • η διατήρηση των γεωπολιτικών εντάσεων θα οδηγούσαν σε διεύρυνση της αβεβαιότητας και πρόσθετες οικονομικές διαταραχές
  • ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα αναρριχάται στο 5,9% φέτος και η ανάπτυξη περιορίζεται στο 2,5%

Στο ακραίο σενάριο:

  • ενσωματώνεται μια ισχυρότερη αντίδραση των τιμών της ενέργειας σε πιο αυστηρές περικοπές της προσφοράς
  • ισχυρότερη ανατιμολόγηση των χρηματοπιστωτικών αγορών
  • μεγαλύτερες δευτερογενείς επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών της ενέργειας
  • ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στο 7,1% και η ανάπτυξη στην ευρωζώνη περιορίζεται σε 2,3
  • powergame.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση