HomeHL1-EconomyΣτουρνάρας: Καμπανάκι για ανάπτυξη και πληθωρισμό – Ποιες οι επιπτώσεις

Στουρνάρας: Καμπανάκι για ανάπτυξη και πληθωρισμό – Ποιες οι επιπτώσεις

Εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τα νοικοκυριά, ο πληθωρισμός είναι διπλά αρνητικός, διότι μειώνει το πραγματικό τους εισόδημα αλλά και τις πραγματικές αποδόσεις των καταθέσεών τους, είπε ο διοικητής της ΤτΕ

Υψηλή αβεβαιότητα για το μέλλον αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις που συνεπάγεται η ουκρανική κρίση «βλέπει» ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ενδέχεται να εξασθενήσει η οικονομική δραστηριότητα και να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός.

Βραχυπρόθεσμα, οι επιπτώσεις των εξελίξεων στην Ουκρανία λειτουργούν προς την κατεύθυνση του στασιμοπληθωρισμού, αλλά μεσοπρόθεσμα οδηγούν σε αποπληθωρισμό, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ενώ πρόσθεσε πως τα βάρη της πανδημίας περιορίζουν σημαντικά τα περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση.

Συνέπειες

Όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Καθώς όμως τα γεγονότα εξακολουθούν να εξελίσσονται, η όποια εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων περιβάλλεται από σημαντική αβεβαιότητα. Η οικονομική δραστηριότητα ενδέχεται να εξασθενήσει και ο πληθωρισμός να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα», για να συμπληρώσει με νόημα. Η αυξημένη αβεβαιότητα των επενδυτών για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας, του πληθωρισμού και των επιτοκίων, και καθώς οι αποτιμήσεις προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα, ενισχύει τον κίνδυνο διαταραχών στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχηθώ όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, με τρόπο που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, και ιδιαίτερα την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Σοβαρή διαταραχή

Ακόμη, είπε πως λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης προβλεπόταν για το 2022 στο 5%, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. Ωστόσο τόνισε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί μία σοβαρή διαταραχή από την πλευρά της προσφοράς, η οποία επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή και αυξάνει ιδιαίτερα τις τιμές της ενέργειας οι οποίες είναι πιθανόν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Όπως εξήγησε, «η συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές εισαγομένων θα μπορούσε να περιορίσει την ιδιωτική κατανάλωση και τη δυναμική της ανάπτυξης. Για τα νοικοκυριά, ο πληθωρισμός είναι διπλά αρνητικός, διότι μειώνει το πραγματικό τους εισόδημα αλλά και τις πραγματικές αποδόσεις των καταθέσεών τους».

 

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση