HomeCity Guide«Μικροβίωμα»: Ένα ντοκιμαντέρ που αναζητά τα μυστικά της μακροζωίας

«Μικροβίωμα»: Ένα ντοκιμαντέρ που αναζητά τα μυστικά της μακροζωίας

Θα παρουσιαστεί στις 10 Μαρτίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα μυστικά της μακροζωίας αποκωδικοποιούνται μέσα από την ταινία «Μικροβίωμα» που θα κάνει την πρεμιέρα του στην Ελλάδα, στις 10 Μαρτίου, στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης  και διεθνή πρεμιέρα στις 24 Μαρτίου, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CPH:DOX της Κοπεγχάγης. Στο ντοκιμαντέρ καταγράφεται η μελέτη, που διεξήχθη στο πλαίσιο του επιστημονικού προγράμματος «Μπλε Μικροβίωμα» του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO, που στοχεύει στο να αποκτήσει εικόνα για τη συμβολή του μικροβιώματος στη μακροζωία σε ανθρώπους που ζουν στις λεγόμενες «μπλε ζώνες».

Μπλε Ζώνες έχουν ονομαστεί οι γεωγραφικές περιοχές των οποίων οι κάτοικοι εμφανίζουν εξαιρετικά υψηλή μακροζωία σε σύγκριση με εκείνη των γειτονικών περιοχών τους, και έως τώρα υπάρχουν στον πλανήτη μόνο 5, μια εκ των οποίων είναι το νησί της Ικαρίας στην Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί ένας και μοναδικός παράγοντας που να σχετίζεται με την μακροζωία και την υγιή γήρανση και φαίνεται ότι το «μυστικό» μάλλον κρύβεται σε έναν συνδυασμό πολλών παραγόντων, η κατανόηση των οποίων μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να προστατεύσουν καλύτερα την υγεία του ατόμου. Το CLEO, σε συνεργασία με το Children’s Hospital of Philadelphia (CHOP) και το University of Pennsylvania (UPenn) των ΗΠΑ, διεξάγει μια πρωτοποριακή, πιλοτική ερευνητική μελέτη, για να εξετάσει εάν οι κάτοικοι των μπλε ζωνών που είναι οι πιο ηλικιωμένοι και οι πιο υγιείς άνθρωποι στον κόσμο έχουν κάποιες ομοιότητες στα εντερικά μικροβιώματά τους, δηλαδή το σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν στο έντερο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, συλλέχθηκαν δείγματα κοπράνων και εξετάστηκαν τα μικροβιώματα του εντέρου των κατοίκων της Ικαρίας, μία από τις «μπλε ζώνες» του κόσμου, και της Αστυπάλαιας. Η μελέτη ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 με τη συλλογή των πρώτων δειγμάτων κοπράνων από την ερευνητική ομάδα του CLEO και από τον Ιούνιο του 2021 το CHOP και το UPenn έλαβαν και αναλύουν τα δείγματα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται εντός του 2022.

Η διαδικασία της συλλογής δειγμάτων της μελέτης παρουσιάζεται μέσα από αυτή την ταινία η οποία αποτελεί μια παραγωγή του CLEO σε συμπαραγωγή με την Alaska Films. Ακολουθώντας την ομάδα επιστημόνων του CLEO που καταφθάνει στην Ικαρία, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τον καθημερινό μικρόκοσμο των κατοίκων, στην κουζίνα, στην αυλή, στον χώρο εργασίας αλλά και στα «στέκια» τους, καθώς οι ερευνητές εισβάλλουν σε αυτόν ζητώντας τους κάτι ιδιαίτερα προσωπικό. Μια κωμική σπουδή στον ρυθμό και στο καδράρισμα μιας άλλης στάσης ζωής.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση