HomeΕΛΛΑΔΑΤηλεδιάλεξη: «AI x Theatre: AI x Theatre: Τεχνητή νοημοσύνη και νέες προσεγγίσεις στη θεατρική θεωρία και πράξη»

Τηλεδιάλεξη: «AI x Theatre: AI x Theatre: Τεχνητή νοημοσύνη και νέες προσεγγίσεις στη θεατρική θεωρία και πράξη»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην ψηφιακή εποχή τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα έχουν χώρο και ρόλο στις σύγχρονες παραστατικές τέχνες.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) φιλοξενεί μία άκρως επίκαιρη τηλεδιάλεξη για τη διερεύνηση των βασικών παραλληλιών ανάμεσα σε τέχνη και επιστήμη με τίτλο «AI x Theatre: Τεχνητή νοημοσύνη και νέες προσεγγίσεις στη θεατρική θεωρία και πράξη» την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022. Η ομιλήτρια Δρ Γιοχάνα Μπούρη,

Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Helsinki στον τομέα του ΑΙ (με εξειδίκευση στο θεωρητικό machine learning) και φοιτήτρια στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΑΠΚΥ, πραγματεύεται σύγχρονες δραματουργικές θεματικές και προβληματικές και πώς η φιλοσοφία της επιστήμης μπορεί να συνεισφέρει στη σύγχρονη θεατρική θεωρία και σε μοτίφ προσφιλή στις σύγχρονες παραστατικές τέχνες.

Η τηλεδιάλεξη θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί ζωντανά και διαδικτυακά μέσω του συνδέσμου: https://bit.ly/3BqTB7B.

Ύστερα από τις επιστημονικές προβληματικές που απασχόλησαν τον φιλοσοφικό και καλλιτεχνικό κόσμο του μοντερνισμού (από τον Nietzsche στον Ibsen, τον Magritte, τον Dalí, κ.ο.κ.), η σύγχρονη δραματουργία έχει μερικώς επιστρέψει την εστίασή της σε κοινωνικοπολιτικά φαινόμενα (π.χ. post-Marxist theory, feminism, queer theory). Αυτή η στροφή, σαν ένα «post-romantic» ρεύμα, πυροδότησε την αναζήτηση του πρωτόγονου και αρχετυπικού μέσα από το θέατρο των Artaud και Grotowski.

Στο μεταξύ, οι σύγχρονες κοινωνίες εξελίσσονται με εκθετικό ρυθμό, οι θεματικές και προβληματικές που τις αφορούν ανανεώνονται διαρκώς και η conditio humana επαναπροσδιορίζεται.

Η τηλεδιάλεξη διερευνά τις βασικές παραλληλίες ανάμεσα σε τέχνη και επιστήμη: Ποιες είναι οι δραματουργικές θεματικές και προβληματικές που περιγράφουν τον σύγχρονο άνθρωπο; Ποιες νέες θεματικές αναδύονται (cyber loneliness, πολλαπλός εαυτός, ανδρείκελα);

Πώς η φιλοσοφία της επιστήμης μπορεί να συνεισφέρει στη σύγχρονη θεατρική θεωρία και σε μοτίφ προσφιλή στις σύγχρονες παραστατικές τέχνες (π.χ. ντετερμινιστικό έναντι πιθανολογικού, κβαντομηχανική θεωρία και doppelgängers, φαινομενολογία και the observer effect, παράλληλες πραγματικότητες, σημειολογία και intercultural development);

Πώς μπορούν να συμβάλλουν τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα στις παραστατικές δυνατότητες; Η Δρ Μπουρή θα συζητήσει με το κοινό state of the art επιστημονικές εξελίξεις στην υπολογιστική δημιουργικότητα (computational creativity, π.χ. AI-generated plays) και τα πρώτα βήματα για μια ενδεχόμενη μετατόπιση από τη site-specific performance στο XR immersive θέατρο.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση