HomeHL-9Ανδρέας Αρκαλοχωρίου: Ο Προφήτης Ηλίας ξαναχτίζεται με δωρεές της Μητρόπολης

Ανδρέας Αρκαλοχωρίου: Ο Προφήτης Ηλίας ξαναχτίζεται με δωρεές της Μητρόπολης

«Ο νέος Προφήτης Ηλίας μήνυμα για την ανοικοδόμηση του νέου Αρκαλοχωρίου»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Φόρο τιμής στον Ιάκωβο Τσαγκαράκη, που άφησε την τελευταία του πνοή εντός του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι, αποτελεί η εκ νέου θεμελίωση και ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού από την Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου.

Ο άτυχος 62χρονος οικοδόμος την ώρα του καταστροφικού σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου βρισκόταν μέσα στο ναό με αποτέλεσμα να καταρρεύσει και να τον πλακώσει.

«Τα χρήματα που έχουν δοθεί, τα οποία είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες, δεν είναι εκατοντάδες χιλιάδες, θα κατευθυνθούν προς τους ναούς και πρωτίστως προς τον ναό του Προφήτη Ηλία πάνω στο λόφο του Αρκαλοχωρίου και θεάται από όλους τους ανθρώπους που πορεύονται προς το Αρκαλοχώρι. Ο ναός αυτός είναι ένα σύμβολο πολιτιστικό, πνευματικό, θρησκευτικό, σύμβολο της ταυτότητάς μας και έχει μεγάλη σημασία η αποκατάστασή του τόσο για τους Αρκαλοχωρίτες και τους κατοίκους των χωριών και των γύρω περιοχών αλλά και για τους ανθρώπους των πολιτισμών, των θρησκειών και των άλλων πολιτιστικών ταυτοτήτων οι οποίοι θα φθάνουν στο νέο αεροδρόμιο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να βλέπουν τον μικρό ναό του Προφήτη Ηλία, το εξωκκλήσι πάνω στο λόφο, για να γνωρίζουν σε ποια πνευματική, πολιτιστική και θρησκευτική παράδοση βρίσκονται, να γνωρίζουν ότι βρίσκονται μέσα στο χώρο και τον κόσμο της Ορθόδοξης Εκκλησίας» επισημαίνει στο cretapost ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας.

naoi-seismos-arkaloxori6

Μεγάλοι δωρητές σημαντικές προσωπικότητες και εταιρείες

Προσωπικότητες που τις συνδέουν στενοί συναισθηματικοί δεσμοί με την Κρήτη όπως η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη (καταγωγή από την Βιάννο) και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη (καταγωγή συζύγου από τo Ρέθυμνο) συνεισέφεραν σημαντικά στο έργο της Μητροπόλεως.

Επίσης σημειώνεται ότι ο ξενοδόχος κ. Μήτσης έστειλε 12.000 μερίδες φαγητού. Σε καθημερινή βάση μοιράζονταν 400 -500 μερίδες φαγητού την ημέρα. Η Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου πρόσθεσε σε αυτές ακόμα 13.000 μερίδες φαγητού οι οποίες παρασκευάζονταν καθημερινά στο μαγειρείο της Μονής Αγίας Μαρίνας στη Βόννη και διανεμήθηκαν συνολικά στους σεισμόπληκτους περί τις 25.000 μερίδες φαγητού.

«Πάρα πολλοί ιδιώτες έστειλαν χρήματα. Η Μητρόπολη τους έστειλε το σχετικό παραστατικό είσπραξης. Αλλά υπάρχουν και πάρα πολλοί οι οποίοι έφεραν τρόφιμα, όπως η Μητρόπολη Κυδωνίας, η Ένωση Κρητών Αθήνας, η ΑΧΕΠΑΣ και πάρα πολλοί άλλοι. Η Βουλή των Ελλήνων ενδιαφέρθηκε και βοήθησε τους σεισμόπληκτους», σημειώνει ο Μητροπολίτης.

«Η ροή και η συμπαράσταση προς τους σεισμόπληκτους συνεχίζεται. Προβλήματα πολλά έχουν λυθεί και άλλα ακόμα που διεκδικούνται, όπως των καταστηματαρχών, των επιχειρήσεων που υπάρχουν στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου αλλά και στον Δήμο εν γένει» τονίζει ο Σεβασμιώτατος.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις δωρεές της Μητρόπολης.

Σοβαρά προβλήματα σε 20 ενορίες

Περί τις 20 ενορίες και περισσότεροι από 150 ναοί σε όλη την Μητρόπολη αντιμετωπίζουν σοβαρές ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να βρίσκονται και εκτός λειτουργίας.

«Η Μητρόπολη έχει το μεγάλο πρόβλημα των ναών και έχουμε ξεκινήσει σχετική μελέτη για την αποκατάσταση των προβλημάτων. Οι καθεδρικοί ναοί 20 ενοριών έχουν σοβαρά προβλήματα αλλά και οι υπόλοιποι ναοί (σ.σ. κάθε ενορία μπορεί να έχει έναν, δύο ή/και περισσότερους ναούς στην περιφέρειά της). Η Αγία Μαρίνα Βόνης, των Μελεσών, του Ινίου, του Χουμερίου χρειάζονται αποκατάσταση, ο καθεδρικός του Αρκαλοχωρίου αλλά και πολλοί άλλοι ναοί έχουν προβλήματα και πολλοί από αυτούς δεν λειτουργούνται», σημειώνει ο κ. Ανδρέας.

Σε ερώτηση του cretapost αν η Περιφέρεια στέκει ως αρωγός δίπλα στο έργο της Μητροπόλεως ο κ. Ανδρέας απάντησε «είμαστε σε συζήτηση και γι’ αυτό δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο. Διεξάγομαι μία συζήτηση. Δεν έχουμε σε αυτή τη φάση κάτι αποσαφηνισμένο και στοιχειοθετημένο. Υπάρχει όμως η καλή πρόθεση του Περιφερειάρχη και της Περιφέρειας».

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ενορίες που υπέστησαν καταστροφές.

naoi-seismos-arkaloxori5

«Ο νέος Προφήτης Ηλίας μήνυμα για την ανοικοδόμηση του νέου Αρκαλοχωρίου»

Κλείνοντας ο κ. Ανδρέας ανέφερε στο cretapost ότι: «Θα καταθέσουμε θεμέλιο λίθο στον Προφήτη Ηλία. Ξεκινάμε ως πρώτο έργο με την θεμελίωση του Προφήτη Ηλία το οποίο είναι ένα μήνυμα για την ανοικοδόμηση του νέου Αρκαλοχωρίου. Το Αρκαλοχώρι μετά το σεισμό, εάν οι αρμόδιοι φορείς (και στους αρμόδιους φορείς προσθέτω και την Μητρόπολη), αναλάβουν δράση και αντιμετωπίσουν αυτή την δοκιμασία με ευθύνη τότε θα δημιουργηθεί ένα νέο Αρκαλοχώρι το οποίο θα είναι πολύ πιο σύγχρονο και το οποίο θα καλύπτει με πολύ καλύτερο τρόπο τα προβλήματα μίας σύγχρονης πόλης κάτι το οποίο προ του σεισμού το Αρκαλοχώρι το εστερείτο».

naoi-seismos-arkaloxori3 naoi-seismos-arkaloxori2 naoi-seismos-arkaloxori naoi-seismos-arkaloxori4

Διαφήμιση
Διαφήμιση