HomeHL1-GreeceΜητσοτάκης για τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Μπροστά σε μια νέα εποχή»

Μητσοτάκης για τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Μπροστά σε μια νέα εποχή»

Στις πολλαπλές παρενέργειες του Ουκρανικού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Aναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις που έχει πυροδοτήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την 24η Φεβρουαρίου «σκοτεινή ημέρα», ενώ η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη μπροστά στις δυσκολίες των κυρώσεων». (INTIME NEWS)

«Η Ελλάδα πάντα βρέθηκε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας και το ίδιο θα κάνει και τώρα», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία έγινε στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ευρωπαϊκή Ενωση επέδειξε ενότητα και ομοψυχία, λαμβάνοντας αποφάσεις για πολύ σημαντικές κυρώσεις, οι οποίες θα πλήξουν πολύ ουσιαστικά τη ρωσική οικονομία.

Από την άλλη, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε στην παραδοχή πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία «ότι είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής και ότι η γεωπολιτική αναταραχή, η οποία θα προκληθεί, θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την 24η Φεβρουαρίου «σκοτεινή ημέρα για την Ευρώπη», ενώ υποστήριξε πως με την πολεμική επιχείρηση διαλύθηκαν οι δύο παραδοχές πάνω στις οποίες χτίστηκε όλο το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας: Πρώτον, ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν θα έχει ηγεμονικές φιλοδοξίες και, δεύτερον, η παραδοχή για το απαραβίαστο των συνόρων.

«Δυστυχώς και οι δύο αυτές παραδοχές, πάνω στις οποίες χτίστηκε όλο το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, διαλύθηκαν μετά τη χθεσινή επέμβαση, εισβολή, της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε κατά τη Σύνοδο της Ε.Ε. τη σύσταση ειδικού ταμείου για τη στήριξη των πολιτών έναντι των μεγάλων ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Ενέργεια και κοινή άμυνα

Η νέα εποχή που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης αφενός θα έχει «σημαντικές αναταράξεις στην αγορά ενέργειας», ενώ αφετέρου θα πρέπει να εξετάσει τη στρατηγική αυτονομία της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν αυτός που έθεσε το θέμα της επιπλέον στήριξης των Ευρωπαίων πολιτών για το ράλι των τιμών της ενέργειας, μέσω της δημιουργίας ενός ταμείου, κάτι που έγινε δεκτό και συμπεριελήφθη στο τελικό κείμενο της Συνόδου. Από εκεί και πέρα, εκτεταμένη ήταν η συζήτηση μεταξύ των ηγετών για το θέμα της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

«Η ανάγκη η Ευρώπη η ίδια να αποκτήσει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, αλλά και τα κράτη-μέλη να επενδύσουν περισσότερο στην εθνική τους άμυνα, αποτελεί πια μια αδήριτη πραγματικότητα και θα αποτελέσει και ευρωπαϊκή προτεραιότητα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, θυμίζοντας πως η Ελλάδα ήδη το έχει κάνει, μετά και τις πρόσφατες αγορές των Rafale και των φρεγατών.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων και μίλησε για «εκστρατείες παραπληροφόρησης», για τις οποίες «πρέπει να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε πως το διακύβευμα αυτή την ώρα είναι συνολικά το σύστημα αξιών τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και μιας χώρας της Ευρώπης που πίστευε στις αξίες αυτές.

«Ενδεχομένως αυτό υποκρύπτεται στη σύγκρουση που έχουμε και γι’ αυτό η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη, όπως προς το παρόν δείχνει να είναι, μπροστά στις δυσκολίες των κυρώσεων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «είναι πολύ σημαντικό να έχει μια ενιαία φωνή η Ευρώπη, είναι αδυναμία της πράγματι ότι δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική, αυτό που τονίσατε για τη στρατηγική αυτονομία είναι πολύ χρήσιμο να το δούμε».

 

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση