HomeHL-TOPΡωσία: Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε τους όρους παράδοσης του Κιέβου

Ρωσία: Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε τους όρους παράδοσης του Κιέβου

Συνεχίζει ακάθεκτο το Κρεμλίνο - Ώρα μηδέν για την Ευρώπη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Μόσχα δήλωσε την «προθυμία» της να διαπραγματευθεί με το Κίεβο τους όρους παράδοσης της χώρας, όπως δήλωσε ο Πέσκοφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντίτρι Πέσκοφ, μετέφερε την επιθυμία του προέδρου Πούτιν να ξεκινήσει συζητήσεις με την ουκρανική πλευρά, υπό την προοπτική των εγγυήσεων ότι η Ουκρανία θα διατηρεί πλέον «ουδέτερη στάση» και ότι δεν θα αναπτύξει όπλα στο έδαφός της.

«Με την τήρηση αυτών των όρων θα επιτευχθεί η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανία, ώστε να πάψει η Ρωσία να τη θεωρεί ως απειλή για την ασφάλειά της και τον λαό της», σημείωσε.

Ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν στο Κίεβο

Αργά το απόγευμα το CNN μετέδωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής το Κίεβο, με αλεξιπτωτιστές στα 30-40 περίπου χιλιόμετρα από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Κατά τις εκτιμήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, οι επιθέσεις της Ρωσίας σε εγκαταστάσεις της κυβέρνησης και του στρατού της Ουκρανίας, μαζί με τις αναφορές για επιθέσεις πεζικού με στόχο την κατάληψη στρατηγικών σημείων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο πρώην πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ, αποτελούν το πρώτο βήμα της εισβολής που αναμένεται να επεκταθεί στο ουκρανικό έδαφος.

Το CNN μεταδίδει, μέσω του ανταποκριτή του στην Ουκρανία, ότι πλέον είναι ξεκάθαρο πως Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έχουν υπό τον έλεγχό τους την αεροπορική Βάση Αντόνοφ που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο.

Συντριβή ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους – Νεκροί όλοι οι επιβάτες

Συνετρίβη αεροσκάφος An-26 στο Βορόνεζ της Ρωσίας, με όλο το πλήρωμα να σκοτώνεται.

«Στις 24 Φεβρουαρίου, στην περιοχή Βορόνεζ, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης πτήσης για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού, ένα αεροσκάφος An-26 των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων συνετρίβη. Το πλήρωμα πέθανε», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα.

Κατάληψη του Τσέρνομπιλ από τους Ρώσους

Στα χέρια των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται πλέον ο πυρινικός σταθμός του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία όπως ανακοίνωσε ο  αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της χώρας. Σημειώνεται πως νωρίτερα υπήρξαν σκληρές μάχες μεταξύ των ουκρανικών και των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα ο Γιάροσλαβ Ντεμτσένκοφ ανέφερε πως ο πυρηνικός σταθμός ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των εγκαταστάσεων και των αποθετηρίων.

Την κατάληψη του πυρηνικού εργοστασίου επιβεβαίωσε και ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.  «Είναι αδύνατον να πούμε αν το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές, έπειτα από την παντελώς ανούσια επίθεση των Ρώσων. Αυτή είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές για την Ευρώπη σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα όπως μετέδωσε το CNN ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έγραφε στο Twitter ότι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του πολεμούν για να αποτρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα από το να καταλάβουν το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να καταλάβουν το Τσερνόμπιλ. Οι ουκρανικές δυνάμεις θυσιάζουν τη ζωή τους για να μην επαναληφθεί η τραγωδία του 1986», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

«Πρόκειται για κήρυξη πολέμου εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης», πρόσθεσε. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε την προειδοποίηση του Ζελένσκι, γράφοντας στο Twitter ότι μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να «προκαλέσει άλλη μια οικολογική καταστροφή».

Μπάιντεν: «Θα πληρώσουν όσοι κερδίζουν από τις ενέργειες του Πούτιν»

Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοινώνει   ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει σε προηγούμενο διάγγελμά του, ότι η Ουάσινγκτον είχε έτοιμη την επικαιροποίηση και αυστηροποίηση των μέτρων κατά της Ρωσίας, αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν κλιμάκωνε τις ενέργειές του.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε «προμελετημένη κίνηση» και σε «κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «ο Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος και θα ειπωστεί τις συνέπειες και τις κυρώσεις».

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι σε συμφωνία με τους ηγέτες της G7, ο δυτικός κόσμος θα χτυπήσει το ρούβλι, το οποίο είχε ήδη σημαντικές απώλειες σήμερα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία και ότι θα περιορίσει τις δουλειές της Ρωσίας σε όλα τα νομίσματα.

Επίσης, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ρωσίας θα αποκοπούν άμεσα, από σήμερα κιόλας, από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.

Πρόσθεσε ότι θα εφαρμοστούν περαιτέρω κυρώσεις σε εταιρείες και πρόσωπα που αποκομίζουν κέρδη από τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι εξουσιοδοτεί την ανάπτυξη νέων δυνάμεων τόσο στη Γερμανία, όσο και στις χώρες συμμάχους στη Βαλτική, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη εκπονήσει σχέδια ταχείας επέμβασης αν αυτό χρειαστεί.

Αναφερόμενος στο οικονομικό κόστος για τους Αμερικανούς πολίτες σε επίπεδο ενέργειας, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες και να υπάρχει επάρκεια αγαθών, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η Αμερική αντιστέκεται σε αυτούς που εκφοβίζουν. Αυτοί είμαστε. Και αυτό θα κάνουμε. Οι δυνάμεις μας δεν θα πάνε στην Ουκρανία να πολεμήσουν. Ο Πούτιν ξεκίνησε μία επίθεση και όλος ο κόσμος βλέπει ότι οι αντιδράσεις του ποτέ δεν είχαν να κάνουν με τις εγγυήσεις που ζητούσε, αλλά αφορούσαν μόνο την επίθεση. Οι κινήσεις του Πούτιν αναδεικνύουν τις βλέψεις του για το μέλλον του κόσμου», τόνισε και πρόσθεσε: «Περιμένουμε μεγάλο κύμα κυβερνοεπιθέσεων από τη Ρωσία».

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Ζήτησε έκτακτα μέτρα στήριξης για τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στην Έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξέλιξη που, πριν από λίγο, φάνταζε αδιανόητη. Τη μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή σε ανεξάρτητη χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν παραβιάζουν απλά το Διεθνές Δίκαιο, θέτουν σε αμφισβήτηση ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και για αυτό και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι εξαιρετικά δυναμική.

Είμαστε εδώ, ενωμένοι, για να πάρουμε αποφάσεις λήψης σκληρών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία. Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε το συντομότερο δυνατό την παύση όλων των εχθροπραξιών, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα είμαστε εδώ για να ετοιμάσουμε, να οικοδομήσουμε, την άμυνά μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πνίξουν τις Ευρωπαϊκές οικονομίες. Έχω ζητήσει να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Έκτακτης Συνόδου μία πρόβλεψη η οποία θα εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των κρατών-μελών απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευτούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς, και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στον δρόμο υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση