HomeHL-9Ρεύμα: «Θα ξεσπάσει θύελλα αποκοπών» – «Σταγόνα στον ωκεανό» η επιδότηση

Ρεύμα: «Θα ξεσπάσει θύελλα αποκοπών» – «Σταγόνα στον ωκεανό» η επιδότηση

Η ακρίβεια φέρνει «εγκεφαλικά» στους λογαριασμούς ρεύματος και στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έρχεται τσουνάμι αποκοπών στο ρεύμα ακόμα και στην Κρήτη μετά το κύμα ακρίβειας που σαρώνει, όχι μόνο το νησί μας, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Αυτό προβλέπουν μιλώντας στο cretapost μέλη της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ στην Κρήτη οι οποίοι μέσα από την πολυετή εμπειρία τους στην υπηρεσία γνωρίζουν πώς θα κινηθούν οι αποκοπές το αμέσως επόμενο διάστημα μετά την μεγάλη άνοδο που κατέγραψε ο πληθωρισμός σπάζοντας ρεκόρ 26ετίας.

Συγκεκριμένα στο θέμα των αποκοπών ρεύματος στην Κρήτη αναφέρουν «περιμένουμε να ξεσπάσει θύελλα περί τα μέσα Μαρτίου» ενώ παράλληλα τονίζουν σχετικά ότι «αν κόβουν το ρεύμα για παράδειγμα σε εκατό σπίτια σε όλη την Κρήτη κάθε μέρα, περίπου το 55% αυτών των αποκοπών γίνεται στο Ηράκλειο».

Γεγονός που προκαλεί τρόμο αναφορικά με την οικονομική δυσχέρεια στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες οικογένειες συμπολιτών μας, ανθρώπων που ζουν δίπλα μας, ώστε να αφήνουν σε εκκρεμότητα λογαριασμούς ΔΕΚΟ για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν άλλες ανάγκες.

Η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης σε ορυκτά καύσιμα μετά το τέλος των lockdown που είχαν επιβληθεί παγκόσμια, το γεγονός ότι η Ευρώπη σχεδόν μονοπωλιακά προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία αλλά και η κρίση στην Ουκρανία είναι κάποιοι από τους λόγους για την άνοδο των τιμών σε βασικά αγαθά που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες.

Οι καταναλωτές βρίσκονται σε πανικό αφού το καλάθι της νοικοκυράς έχει γίνει ασήκωτο πλέον από το οικονομικό βάρος και τις διαρκείς καθημερινές ανατιμήσεις ακόμη και στα πιο βασικά προϊόντα.

Ζοφερό διαγράφεται το μέλλον και για τις επιχειρήσεις αφού, μετά τα απανωτά lockdown, το κύμα ακρίβειας και οι όλο και πιο φουσκωμένοι λογαριασμοί σάρωσαν τις προσπάθειες που έκαναν πολλοί για να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους.

Σημειώνεται ότι «οι ιδιωτικές εταιρείες/πάροχοι ρεύματος χρωστάνε πάνω από 500 εκατομμύρια σε Δήμους, ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ».

Υπάρχει φως στο τούνελ;

«Μία σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτηρίζει την επιδότηση ρεύματος που εξαγγέλει η κυβέρνηση ο κ. Γιάννης Βρέντζος, μέλος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ.

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να πει πόσο καταναλώνει ο κάθε καταναλωτής κάθε μήνα διότι μετράει κάθε τέσσερις μήνες το ρεύμα και όχι κάθε μήνα».

«Όταν ο λογαριασμός από 300 ευρώ έρχεται στα 1800 πλέον μιλάμε για εμπαιγμό της κυβέρνησης, μιλάμε για ασπιρίνη για καταναλώτες που είναι στην Εντατική» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βρέντζος.

Αναφορικά με το εάν υπάρχει λύση στο πρόβλημα ο κ. Βρέντζος τονίζει «άμεσα να μπουν τα λιγνιτικά εργοστάσια της Ελλάδας στο σύστημα ώστε να πέσει η τιμή της κιλοβατώρας. Μόλις μπουν σε λειτουργία τα εργοστάσια θα πέσει πάρα πολύ η τιμή της κιλοβατώρας και θα επωφεληθεί ο Έλληνας καταναλωτής και όχι οι ιδιώτες πάροχοι που εμπορεύονται το ρεύμα».

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Λίγα λεπτά αφότου γράφτηκαν οι παραπάνω γραμμές το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «καμία αλλαγή στο πλάνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος, όπως αυτό έχει παρουσιαστεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019».

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι το ακόλουθο:

2021: Καρδιά 3-4 (αποσύρθηκαν).

2022: Μεγαλόπολη 3, Άγιος Δημήτριος 1-4.

2023: Άγιος Δημήτριος 5, Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 4.

2025: Πτολεμαΐδα 5 (μετατροπή σε μονάδα φυσικού αερίου)

Τρία εργοστάσια στην Κρήτη

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στην Κρήτη λειτουργούν τρία πετρελαϊκά εργοστάσια για την παροχή ρεύματος και την κάλυψη των αναγκών σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και δημόσιο.

Συγκεκριμένα τα εργοστάσια αυτά βρίσκονται στα Λινοπεράματα στο Ηράκλειο, στον Αθερινόλακο Σητείας και στην Καμάρα στα Χανιά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση