HomeΕΛΛΑΔΑΦοροδιαφυγή σε γνωστή πίστα: Μέσα στην πανδημία απέκρυψε έσοδα 3 εκατ. ευρώ

Φοροδιαφυγή σε γνωστή πίστα: Μέσα στην πανδημία απέκρυψε έσοδα 3 εκατ. ευρώ

Τι βρήκαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία σημαντική υπόθεση φοροδιαφυγής έφεραν στο φως οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για απόκρυψη εσόδων και μη απόδοση ΦΠΑ, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, που αποκαλύφθηκε για ένα από τα πλέον γνωστά νυχτερινά κέντρα της Αθήνας.

Οι ελεγκτές της Αρχής ενέργησαν απόλυτα μεθοδικά, κάνοντας χρήση των τεχνικών επιτόπιου ελέγχου, αλλά και των μέσων ψηφιακής ανάλυσης που διαθέτουν.

Σύμφωνα με πηγές, η έρευνα της ΑΑΔΕ έγινε ως εξής:

Στην αρχή, επισκέφθηκαν την επιχείρηση, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εκεί, έλεγξαν και τις έξι ταμειακές, που χρησιμοποιεί η επιχείρηση και, έχοντας εικόνα των όσων δηλώνει, διαπίστωσαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων και των όσων καταγράφουν οι φορολογικοί μηχανισμοί.

Στη συνέχεια, επειδή οι λογιστές της επιχείρησης επέλεξαν να μην προσκομίσουν τα απαιτούμενα παραστατικά και τιμολόγια, στην προθεσμία που προβλέπει ο νόμος, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ προχώρησαν στην επιβολή προστίμων, και άρχισαν να κάνουν φύλλο και φτερό τα στοιχεία, που είχαν στη διάθεση τους.

Μετά από ενδελεχή έλεγχο, διαπίστωσαν τα εξής:

Μόνο το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, η επιχείρηση είχε αποκρύψει έσοδα πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ, βάζοντας στα ταμεία της ΦΠΑ, που ξεπερνά τα 700.000 ευρώ.

Επιπλέον, η απόκρυψη εσόδων για το 2019 και το 2020 ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ και ο ΦΠΑ, που δεν έχει αποδοθεί, τα 500.000 ευρώ.

Ο έλεγχος συνεχίζεται στα βιβλία της επιχείρησης, τόσο στις παλαιότερες χρήσεις, όσο και σε φυσικά πρόσωπα, που συνδέονται με αυτή.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση