Γηροκομείο στα Χανιά: Στον Ανακριτή οι «7» συλληφθέντες
Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις
Με βαρύτατες κατηγορίες πέρασαν το κατώφλι του Ανακριτή οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι κατηγορούμενοι βρίσκονται στο γραφείο του Ανακριτή από νωρίς το πρωί του Σαββάτου και προβαίνουν στην απολογία τους με τη σειρά που τους καλεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, πρόκειται για τους: 69χρονη μητέρα και η 43χρονη κόρη που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτριες του γηροκομείου, δύο γιατροί (εκ των οποίων και εκείνος που υπέγραφε τα πιστοποιητικά θανάτου των ηλικιωμένων) και τρία ακόμα άτομα (νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό).
Και οι επτά αντιμετωπίζουν βαριές ποινικές διώξεις και συγκεκριμένα κατηγορούνται για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία (αφορά περίπου 29 περιπτώσεις θανάτων και 8 απόπειρες), απάτης, πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.
Το χρονικό της υπόθεσης
Ανατριχίλα προκαλούν τα όσα έρχονται στο… φως της δημοσιότητας σχετικά με τα όσα διαδραματίζονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες του γηροκομείου στα Χανιά.
Οι πρώτες καταγγελίες έφτασαν στις αρχές τον Σεπτέμβριο του 2020 όταν η δικηγόρος, Μαρία Παπαδάκη, η οποία είχε τον πατέρα της τρόφιμο στο συγκεκριμένο γηροκομείο.
Η ίδια, όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερες δηλώσεις της στο cretapost, παρέλαβε τον πατέρα της από το γηροκομείο σε άθλια κατάσταση με αποτέλεσμα να υποβάλει έγκληση.
Η κ. Παπαδάκη τον μετέφερε στο νοσοκομείο και έπειτα στο σπίτι της κι έκτοτε ο πατέρας της είχε μία «πορεία παθητική μέχρι τον θάνατό του, 1,5 μήνα μετά».
Δείτε τις δηλώσεις της:
Ο πρώτος «ύποπτος» θάνατος
Από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως και τον Μάιο του 2021 άρχισαν να καταφτάνουν αρκετές καταγγελίες αλλά και μαρτυρίες τόσο ατόμων που είχαν εμπιστευθεί κάποιον δικό τους άνθρωπο στο γηροκομείο όσο και από πρώην υπαλλήλους.
Η πιο συγκλονιστική ήταν η υπόθεση του θανάτου μίας τροφίμου του γηροκομείου ο οποίος χαρακτηρίστηκε «ύποπτος». Ενώ η αιτία του θανάτου της συγκεκριμένης τροφίμου έγραφε πως ήταν η «ανακοπή καρδιάς» ωστόσο βρέθηκαν ευρήματα στο κρανίο της από χτύπημα ενώ υπήρχαν και μαρτυρίες ότι η γυναίκα αυτή είχε πέσει χτυπώντας το κεφάλι.
Αμέσως διατάχθηκε η εκταφή και προχώρησαν οι διαδικασίες για νέα ιατροδικαστική εξέταση ως προς τα ακριβή αίτια του θανάτου της.
Στη συνέχεια οι αρχές έβαλαν στο… στόχαστρο 68 συνολικά υποθέσεις ηλικιωμένων που είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή στο γηροκομείο με την αιτία θανάτου να έχει δηλωθεί η «ανακοπή καρδιάς».
Συνεχίζει τη λειτουργία του το γηροκομείο
Παρά τα όσα έχουν συμβεί το γηροκομείο συνεχίζει απρόσκοπτα την λειτουργία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, αυτή τη στιγμή στο γηροκομείο φιλοξενούνται συνολικά 40 ηλικιωμένοι.
Μάλιστα, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες αρχές δεν βρήκαν κάποια παρατυπία.
«Κλιμάκια της Αντιπεριφέρειας με τη συμμετοχή ατόμων από την Πρόνοια και άλλων εμπλεκόμενων φορέων ελέγξαμε τη λειτουργία του Γηροκομείου. Από τον έλεγχο είδαμε πως υπήρχαν γιατροί, νοσηλευτές, ψυχίατροι, φυσιοθεραπευτές και μάγειροι. Δεν εντοπίσαμε καμία έλλειψη, με τον οίκο ευγηρίας να είναι πλήρως στελεχωμένος όπως προβλέπεται από το νόμο γι’ αυτό και μπορεί να λειτουργήσει», επισήμανε μιλώντας στο cretapost, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.
Παράλληλα, η Αντιπεριφέρεια μαζί με τον νομικό τους σύμβουλο και τον Εισαγγελέα προσπαθούν να βρουν τον υπεύθυνο που έχει οριστεί στο γηροκομείο μετά τις συλλήψεις, χωρίς ακόμα όμως να το έχουν καταφέρει.
«Δεν ξέρουμε αν έχει αντικατασταθεί ο υπεύθυνος μετά τις συλλήψεις. Περιμένουμε να δούμε ποιος είναι», ανέφερε σχετικά ο κ. Καλογερής.