HomeHL-TOPΓηροκομείο Χανίων: Η ιδιοκτήτρια απειλούσε με μηνύσεις, τώρα συνελήφθη – video

Γηροκομείο Χανίων: Η ιδιοκτήτρια απειλούσε με μηνύσεις, τώρα συνελήφθη – video

Τι ανέφερε μόλις ένα χρόνο πριν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην σύλληψη επτά ατόμων, έπειτα από τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν αναφορικά με την υπόθεση του γηροκομείου Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και η 69χρονη μητέρα και η 43χρονη κόρη που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες του γηροκομείου.

Με μηνύσεις απειλούσε η ιδιοκτήτρια πριν ένα χρόνο

«Σε όλους θα στείλω αγωγές και μηνύσεις, είναι όλα ψέματα, δεν στέκει τίποτα», έλεγε πριν από έναν χρόνο η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου στην κάμερα του MEGA και την εκπομπή LiveNews.

Η πολύμηνη έρευνα όμως έδειξε πως το γηροκομείο είχε μετατραπεί σε ένα «κολαστήριο» ψυχών και ας επέμενε η επιχειρηματίας.

«Αν είχε βρεθεί το παραμικρό, θα μας είχαν κλείσει μέσα. Έχουν κάνει μια πλεκτάνη γύρω από μας και προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εικόνα ζημιάς για να οικονομήσουν χρήμα».

Είναι η περίοδος που πρώην εργαζόμενοι μιλούν και ουσιαστικά προειδοποιούν στο Live News για τα όσα επρόκειτο να αποκαλυφθούν. «Όλα είναι αλήθεια, αυτά που ακούω».

Οι άτυχοι ηλικιωμένοι κάνουν παράπονα σε συγγενείς τους, καταρρέουν στα δωμάτια που ζουν, αλλά η ιδιοκτήτρια διαβεβαιώνει πως δε συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Τι αναφέρει ο δικηγόρος του γηροκομείου

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δικηγόρος του γηροκομείου, Νικόλαος Ρουσόπουλος. «Υπάρχουν αποδείξεις ποιους πλησίασαν και ποιοι πλησίασαν μάρτυρες να καταθέσουν κατά του γηροκομείου με τη λογική ‘ελάτε να καταθέσετε γιατί θα κονομήσετε’. Θα δούμε πραγματικά ποιοι είναι εγκληματική οργάνωση».

Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι ο αριθμός των θανάτων στο ίδρυμα δεν ξεπερνά τους μέσους όρους. «217 μάρτυρες θα καταθέσουν, ενώ καταγγέλλοντες είναι μόνο 20», είπε.

Παράνομες συνταγογραφήσεις ύψους 3 εκ. ευρώ

30 περιπτώσεις θανάτων, 8 απόπειρες αλλά και συνταγογραφήσεις παράνομες ύψους έως και 3 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος των 36 συνολικά ατόμων (μεταξύ αυτών και των 7 συλληφθέντων).

ghrokomeio

Δικογραφία – «γροθιά» στο στομάχι

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς», η δικογραφία αριθμεί εκατοντάδες σελίδες και σε αυτές αποτυπώνονται καταστάσεις και συνθήκες που προκαλούν σφίξιμο στην καρδιά και ανατριχίλα αφού περιγράφονται απάνθρωπες έως και βίαιες συμπεριφορές κατά των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ εστιάζει σε 30 περιπτώσεις θανάτων και σε 8 απόπειρες θανάτωσης, όμως από την Ασφάλεια Χανίων εκτιμάται ότι οι προκληθέντες θάνατοι από τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι κατά πολύ περισσότεροι, όμως λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και χρονικών περιορισμών, δεν κατέστη εφικτή η περαιτέρω διερεύνηση της φρικτής αυτής υπόθεσης.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται, κατά την κρίση πάντα της αρμόδιας προανακριτικής Αρχής, από το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί 293 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων σχετιζόμενων με οποιονδήποτε τρόπο με τη φιλοξενία τους στη δομή, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2021, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στους εμπλεκόμενους στη φερόμενη εγκληματική οργάνωση αποδίδεται μεταξύ άλλων ότι αντί να διαφυλάξουν την αξιοπρεπή διαβίωση των τροφίμων και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους για την υγεία τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή, παρέλειψαν με πρόθεση να το πράξουν αυτό, προέβησαν με πρόθεση σε συγκεκριμένες παράνομες πράξεις με αποτέλεσμα ως μόνη ενεργός αιτία από αυτές τις ενέργειές τους και παραλείψεις να είναι είτε η αιτιωδώς προκληθείσα θανάτωση είτε η απόπειρα θανάτωσης των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων.

Στη δικογραφία η δράση της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης προσδιορίζεται σε χρονικό βάθος 12ετίας, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος υπολογίζεται κατά την προανακριτική Αρχή σε εκατομμύρια ευρώ.

Αναφέρεται επίσης ότι από τη διερεύνηση των τηρούμενων στοιχείων που αφορούν τους ΑΜΚΑ των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων στη δομή, διαπιστώθηκαν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων ύψους περίπου 3.000.000 ευρώ!

Ως προς τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους αποδίδονται τα εξής:

– Υποσιτισμός: η ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητά της χαμηλή και η χορήγησή της γινόταν σε ταχύτατα ελάχιστο χρόνο λόγω πίεσης. Σε βαθμό που, όπως υποστηρίζεται, είχαν παρατηρηθεί περιστατικά εισροφήσεων τροφών (πνιγμών).

Κρέας έτρωγαν σπάνια, φρούτα ελάχιστα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό.

Καταλογίζεται ότι χορηγούσαν έως και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους. Υπολογίζεται ότι το ημερήσιο κόστος για την σίτιση του κάθε τρόφιμου ήταν περίπου 0,55 ευρώ.

– Ανύπαρκτη υγιεινή: υποστηρίζεται ότι η ατομική υγιεινή τους ήταν αραιά και πού, τους έπλυναν και τους καθάριζαν με χρησιμοποιημένες πετσέτες και χρησιμοποιημένα απ’ όλους σαπούνια, κοινά ξυραφάκια κλπ.

Οι ρόμπες που τους φορούσαν καθαρίζονταν σπάνια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επανατοποθετούσαν στους ηλικιωμένους ακάθαρτες πάνες ακράτειας.

– Καθηλωμένοι με περίδεση: στους κατηγορούμενους αποδίδεται ότι εφάρμοζαν σε αρκετούς ηλικιωμένους τακτική πλήρους και 24ωρης ακινητοποίησης είτε στις κλίνες τους είτε σε αναπηρικά αμαξίδια, με χρήση ιμάντων περίδεσης, τους οποίους τοποθετούσαν στα αντιβράχια των χεριών και στους αστραγάλους.

Επιπρόσθετα καταλογίζεται ότι στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων χορηγούνταν άμεσα και σε σταθερή βάση ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα (χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση) προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές τους λειτουργίες και να καμφθεί η κινητικότητά τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως περιγράφεται, οι ηλικιωμένοι να χάνουν την επαφή με το περιβάλλον, να είναι μονίμως ληθαργικοί και στο σώμα τους να προκαλούνται ευμεγέθη έλκη από τις κατακλίσεις αλλά και σηπτικές καταστάσεις, με ραγδαία επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης υγείας τους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση