HomeΕΛΛΑΔΑΣΥΡΙΖΑ: Αντιστάσεις στην εξυγίανση της «Αυγής», αντιρρήσεις για τη διεύρυνση

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιστάσεις στην εξυγίανση της «Αυγής», αντιρρήσεις για τη διεύρυνση

Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Αυγή» επικαλούνται νέο σχέδιο εξυγίανσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αργά και με ενστάσεις κυλά η διαδικασία εξυγίανσης της εφημερίδας «Αυγή», που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, παρά το γεγονός ότι το ιστορικό φύλλο της Αριστεράς βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την πρόθεση της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου να εξορθολογίσει το κόστος λειτουργίας της.

Αν και η απόφαση για τον εξορθολογισμό των δαπανών εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μια επτάωρη και θυελλώδη συνεδρίαση, εντούτοις η εφαρμογή του business plan στο πεδίο προσκρούει στις αντιρρήσεις των εργαζομένων, όπως φάνηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευσή τους.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Αυγή» επικαλούνται νέο σχέδιο εξυγίανσης των κομματικών μέσων από πλευράς της Κουμουνδούρου, σημειώνοντας πως «στο ΔΣ του ΚΟΚΚΙΝΟΥ ανακοινώθηκε η πρόθεση να περικοπεί κατά 1εκ ευρώ η χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ στον όμιλο και να εξαλειφθούν 15 θέσεις εργασίας στο σταθμό και την ΑΥΓΗ, μέσω της εξώθησης εργαζομένων σε αποχώρηση». Στον αντίποδα, «αν θέλουν να αναδιαρθρώσουν δαπάνες, ας επαναφέρουν το πλαφόν στα υψηλόμισθα στελέχη και ας σταματήσουν την περιττή ενοικίαση διευθυντικών γραφείων στον 4ο όροφο» αναφέρουν οι εργαζόμενοι της εφημερίδας και ζητούν να επαναπροσληφθεί εργαζόμενη στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», «που απολύθηκε».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των εργαζομένων της «Αυγής»:

 «Δεν θα δεχθούμε τον διαχωρισμό της ΑΥΓΗΣ»

Να επανέλθει με σύμβαση αορίστου χρόνου η συναδέλφισσα του ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ που απολύθηκε

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ την Τρίτη 8/2 ομόφωνα με 35 ψήφους αποφάσισε τα εξής:

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας στη συναδέλφισσα με σύμβαση ορισμένου χρόνου από το ρ/δ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, που απολύθηκε, και στηρίζουμε τα αιτήματα της συνέλευσης των εργαζομένων στο σταθμό για άμεση επαναφορά της στην εργασία με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το γεγονός πως παρότι δεν έχει παρουσιαστεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης, που αναμένεται, εντούτοις δρομολογούνται κινήσεις στο εσωτερικό μας με στόχο τον διαχωρισμό της καθημερινής και της κυριακάτικης έκδοσης, με τη διοίκηση να διαρρέει ότι θα υπάρχουν εργαζόμενοι πολλαπλών ταχυτήτων, με άλλους να εργάζονται στο καθημερινό, άλλοι στο κυριακάτικο, κι άλλοι και στα δύο. Από την πλευρά μας δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η εφημερίδα είναι ΕΝΙΑΙΑ, καθημερινή, κυριακάτικη και ηλεκτρονική έκδοση, και δεν θα δεχθούμε κανέναν διαχωρισμό που απαξιώνει οποιοδήποτε τμήμα της και θα οδηγήσει στον αργό θάνατο αρχικά του καθημερινού, το οποίο έχει μειωθεί ήδη στις 24 σελίδες και για το οποίο η σημερινή διοίκηση εισηγήθηκε το κλείσιμό του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο πλαίσιο, η εκ των ων ουκ άνευ αλληλοτροφοδότηση και διασύνδεση έντυπης και ηλεκτρονικής έκδοσης δεν λειτουργεί επαρκώς, καθώς, εδώ και αρκετό διάστημα λιγότερα ρεπορτάζ της έντυπης ανεβαίνουν στο σάιτ για αδιευκρίνιστο σε μας λόγο.

Την ίδια στιγμή, το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΥΓΗΣ παραμένει εξαφανισμένο με τα χιλιάδες ρεπορτάζ και έρευνες των δημοσιογράφων των προηγούμενων ετών να παραμένουν στο σάιτ ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΑ, παρά τις διαβεβαιώσεις εδώ και δύο χρόνια της διοίκησης ότι το θέμα θα λυθεί, με συνέπεια την απαξίωση και προσβολή της επαγγελματικής μας υπόστασης. Πλέον δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε για κάθε δικαίωμά μας για τη βλάβη που προκαλείται στην υπόσταση και την προσωπικότητά μας.

Στο σκέλος των οικονομικών, ενημερωθήκαμε πως στο ΔΣ του ΚΟΚΚΙΝΟΥ ανακοινώθηκε η πρόθεση να περικοπεί κατά 1εκ ευρώ η χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ στον όμιλο και να εξαλειφθούν 15 θέσεις εργασίας στο σταθμό και την ΑΥΓΗ, μέσω της εξώθησης εργαζομένων σε αποχώρηση. Ήδη το κλίμα πιέσεων σε συναδέλφους εντός της εφημερίδας είναι ορατό και προειδοποιούμε πως, μετά και την ολοκλήρωση της εθελουσίας, έστω κι ένας εργαζόμενος να εκδιωχθεί, θα είναι αιτία ευθείας σύγκρουσης. Αν θέλουν να αναδιαρθρώσουν δαπάνες, ας επαναφέρουν το πλαφόν στα υψηλόμισθα στελέχη και ας σταματήσουν την περιττή ενοικίαση διευθυντικών γραφείων στον 4ο όροφο.

Τέλος, έγκαιρα προειδοποιούμε πως παρά τη σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών συνδρομών χάρη στη στήριξη του κόσμου, ακόμη και σήμερα το σύστημα προσέλκυσης και διατήρησης συνδρομητών παραμένει ανοργάνωτο, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά κανένας υπεύθυνος και με το όλο σύστημα να λειτουργεί χάρη στον κόπο και το φιλότιμο 4-5 εργαζόμενων του διοικητικού τμήματος.

Ειλημμένη απόφαση

Η απόφαση εξυγίανσης, ωστόσο, των κομματικών μέσων της εκτιμάται ως δεδομένη και ειλημμένη για την Κουμουνδούρου, μετά και το ομόφωνο «πράσινο φως» που άναψε η ειδική συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τον περασμένο μήνα, καθώς η λύση της προσφυγής σε νέο δανεισμό για την εξυπηρέτηση του κόστους παραγωγής της εφημερίδας απορρίπτεται κατηγορηματικά στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος. Αντίθετα, κύρια πρόθεση αποτελεί η διάσωση της εφημερίδας με τα διαθέσιμα οικονομικά μέσα (δηλαδή την κρατική επιχορήγηση), ώστε να μην βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο «αιφνίδιου θανάτου», δηλαδή αναστολής της λειτουργίας της.

Προσυνεδριακοί κλυδωνισμοί

Παράλληλα, εκτός από την εξυγίανση της «Αυγής», ένα modus operandi φαίνεται πως αναζητείται -στο δρόμο προς το 3ο Συνέδριο του κόμματος τον ερχόμενο Απρίλιο- και ανάμεσα στις διαφορετικές τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς προσυνεδριακοί κλυδωνισμοί σημειώνονται όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή», Άγγελος Τσέκερης, σχολίασε πως «Στον τοίχο του παρολίγον υποψηφίου μας για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών Agamemnon Tatsis διεξάγεται από εχθές η πιο γόνιμη, ειλικρινής και παραγωγική συζήτηση για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ που έχω παρακολουθήσει μέχρι σήμερα. Τελικά παίρνω πίσω ότι είπα, οι δημοκρατικές διαδικασίες βάσης είναι γεμάτες αλήθεια και ειλικρίνεια». Και πρόσθεσε: «Και είναι πολύ ανακουφιστικό να βλέπουμε κάποιες στιγμές καθαρά ποιοι είμαστε, πριν ξαναρχίσουμε να παριστάνουμε ότι είμαστε κάποιοι άλλοι. Hasta la victoria siempre!».

Αφορμή για το σχόλιο του κ. Τσέκερη αποτέλεσε ανάρτηση του Αγαμέμνονα Τάτση, «πασοκογενούς» στελέχους του στενού πυρήνα της Προοδευτικής Συμμαχίας και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην οποία ο κ. Τάτσης με αιχμηρό ύφος υποστήριξε ότι οι «νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δημιουργούν και συνθήκες εκπόρνευσης», με τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων (στην πλειοψηφία τους προσκείμενοι στον πολιτικό του χώρο), να παίρνουν στη συνέχεια τη σκυτάλη των σχολίων.

Συγγνώμη με «τοξικές» αιχμές

Στο θέμα επανήλθε με νέα ανάρτησή του ο Αγαμέμνονας Τάτσης, υποστηρίζοντας πως «το λεκτικό μου ύφος θα μπορούσε να είναι ηπιότερο και ότι αυτό που χρησιμοποίησα». Για το λόγο αυτό, «ζητώ ευθέως συγγνώμη» ανέφερε ο κ. Τάτσης, αφήνοντας την ίδια ώρα υπαινιγμούς για «την πραγματική σκοπιμότητα της αντίδρασής τους». «Διότι, μάλλον στόχος τους δεν ήταν η κριτική στην συγκεκριμένη ανάρτηση, αλλά η διαμόρφωση ενός τοξικού κλίματος ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» παρατήρησε ο ίδιος και κατέληξε, λέγοντας πως «ίσως βέβαια να ενοχλεί και η επαγγελματική εμπλοκή μου σε συγκεκριμένες υποθέσεις, που σύντομα θα δουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στο κύκλωμα του κατ’ επάγγελμα «δικαιωματισμού».

Η ανάρτηση του Άγη Τάτση:

Για να είναι ξεκάθαρα κάποια πράγματα:

Δέχτηκα μεγάλη κριτική χθες για μία ανάρτηση μου που αφορούσε το φαινόμενο του να εκδίδονται νέα παιδιά, κυρίως φοιτητές και φοιτήτριες, λόγω της οικονομικής αδυναμίας τους, συνεπεία της δραματικής αύξησης του κόστους ζωής.

Ευθέως πρέπει να πω, ότι το λεκτικό μου ύφος θα μπορούσε να είναι ηπιότερο και ότι αυτό που χρησιμοποίησα, μπορεί δικαίως να προκάλεσε, πλην όμως το να διαπιστώνεις κι εσύ ο ίδιος την ύπαρξη τέτοιων περιστατικών «μπροστά στα μάτια σου», προκαλεί μέσα σου έναν μεγάλο θυμό. Σε αυτούς που καλόπιστα θίχθηκαν από το ύφος μου, ζητώ ευθέως συγγνώμη.

Είναι προφανές ότι ο στόχος της ανάρτησης ήταν να καταδείξει ότι η αποκλειστική αιτία για την εμφάνιση ή την διεύρυνση τέτοιων παθογενειών, είναι αποκλειστικά οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που οδηγούν στην υπέρμετρη αύξηση του κόστους διαβιώσεως, στην αύξηση του πληθωρισμού, και όλων των βασικών καταναλωτικών αγαθών, που οδηγούν τελικά την μέση ελληνική οικογένεια σε οικονομικά αδιέξοδα.

Είναι δε επίσης προφανές και αυτονόητο, ότι ούτε καν ψήγμα σεξισμού δεν θα μπορούσε να αποδοθεί στην συγκεκριμένη ανάρτηση, καθόσον ο στόχος ήταν υπεράσπιση των νέων ανθρώπων ασχέτως φύλου, ούτε βέβαια ότι τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται σε ανθρώπους συγκεκριμένης ιδεολογικής τοποθέτησης. Φαντάζομαι επίσης, εύκολα διακρίνει κανείς το νόημα ενός ρητορικού ερωτήματος που απευθύνεται στους ευρισκόμενους στον ιδεολογικό αντίποδα από εμένα, για το αν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες τους από την παρούσα κυβέρνηση.

Όμως, η βιαιότητα της αντίδρασης κάποιων, οι ύβρεις που δέχθηκα, ακόμα και η προσπάθειά τους να εμπλέξουν σε αυτό το «διάλογο» ακόμη τη σύζυγό μου, που είναι γνωστό ότι πρόσκειται στην συντηρητική παράταξη, με προβλημάτισε ιδιαίτερα σε σχέση με την πραγματική σκοπιμότητα της αντίδρασής τους. Διότι, μάλλον στόχος τους δεν ήταν η κριτική στην συγκεκριμένη ανάρτηση, αλλά η διαμόρφωση ενός τοξικού κλίματος ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ίσως βέβαια να ενοχλεί και η επαγγελματική εμπλοκή μου σε συγκεκριμένες υποθέσεις, που σύντομα θα δουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στο κύκλωμα του κατ’ επάγγελμα «δικαιωματισμού».

Αγης Τάτσης

Υπενθυμίζεται ότι η «Προοδευτική Συμμαχία» εντάχθηκε οργανικά στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή αμέσως μετά την ήττα του κόμματος στις εθνικές εκλογές, ενώ στο συντονιστικό του «πολιτικού γάμου» της Κουμουνδούρου με τις «πασοκογενείς δυνάμεις», μετείχαν από πλευράς της Προοδευτικής Συμμαχίας οι: Φίλιππος Γκανούλης, Μενέλαος Γκίβαλος, Θοδωρής Δουλουμπέκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Τάνια Καραγιάννη, Κώστας Καραγιώργης, Ζωή Καρκούλια, Λούκα Κατσέλη, Πέτρος Κόκκαλης, Χρίστος Κοκκινοβασίλης, Θάνος Μαντίκος, Νίκος Μπίστης, Θάνος Μωραΐτης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Γιάννης Ραγκούσης, Λάμπρος Ρώσσης, Στέφανος Τζουμάκας, Χάρης Τσιόκας και Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση