HomeHL-GreeceΈντονες αντιδράσεις για το DJ πάρτι στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο

Έντονες αντιδράσεις για το DJ πάρτι στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο

Ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να πάρει θέση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εντείνονται οι αντιδράσεις για το DJ Party εντός της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, και υποψήφιου προς ένταξη στην UNESCO μνημείου, για λόγους τουριστικής προώθησης.

Οικουμενικό Πατριαρχείο και Ορθόδοξες Εκκλησίες

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για την «προσβολή της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντος, πανίερου σεβάσματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμηοσύνης του Πόντου, αλλά και μνημείου της παγκοσμίου θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, από τη διάθεση χώρων αυτής, σύμφωνα με το οπτικό υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, για σκοπούς που δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την ιστορία της» όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο προκαθήμενης της ορθοδόξου εκκλησίας.

Προηγήθηκε το Πατριαρχείο Μόσχας, που έκανε λόγο για «βεβήλωση του Ιερού χώρου και διασυρμό της θρησκευτικής ειρήνης στην Τουρκία», ενώ στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για τη «βεβήλωση του ιερού χώρου της ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά στον Πόντο βάσει άδειας που δόθηκε από τις τουρκικές Αρχές».

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, επεσήμανε πως η Τουρκία είναι έκθετη στα μάτια του πολιτισμένου κόσμου.

Έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα

Συγκλονισμένη από την πρόσφατη βεβήλωση του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Παναγίας Σουμελά, δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινιάζοντας την Τρίτη την έκθεση «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος – Η συμβολή της Εκκλησίας στον Αγώνα του 1821», στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.

«Οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του Μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO» αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας πως το «προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δόθηκε η άδεια στο εν λόγω συγκρότημα, καθώς η Μονή της Παναγίας Σουμελά ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους».

Θέμα Αγίας Σοφίας, έθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτησή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού, κ.κ. Δένδια και Μενδώνη αντίστοιχα, ζητώντας να πληροφορηθεί εάν η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει στην UNESCO την άρνηση της Τουρκίας να υποβάλλει σχετική έκθεση για την κατάσταση της Αγίας Σοφίας καθώς και: «ποια μέτρα πρόκειται να λάβει για την προστασία του ιερού ναού, συμβόλου της Ορθοδοξίας».

Το Video Clip του Τούρκου DJ που διοργάνωσε το πάρτι

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση