HomeΕΛΛΑΔΑΚαρναβάλια: Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή – Οι εκτιμήσεις Βατόπουλου

Καρναβάλια: Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή – Οι εκτιμήσεις Βατόπουλου

«Θα φοράμε τις μάσκες για αρκετό καιρό»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H διεξαγωγή των αποκριάτικων εκδηλώσεων και των καρναβαλιών , καθώς και τα μέτρα για τον κορωνοϊό που βρίσκονται σε ισχύ, όπως η χωρητικότητα στα γήπεδα και στους αθλητικούς χώρους θα είναι τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στην αυριανή συνεδρίαση της Eπιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης είπε για το θέμα των καρναβαλιών ότι “θα υπάρξει εισήγηση για το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι μαζικοί χώροι και η πολύ μεγάλη συγκέντρωση είναι από αυτά που προβληματίζουν ιδιαιτέρως την Επιτροπή”.

Και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα τοποθετηθεί για το θέμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων και μετά θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι οι πανδημικοί δείκτες συντηρούνται σε υψηλό επίπεδο καθώς χθες καταγράφηκαν 109 θάνατοι. Πάντως περισσότεροι από 19.600.000 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, ενώ από χθες ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου σύνδεσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού με την τρίτη δόση.

Kαρναβάλι: Θα μπορούσε να γίνει μόνο για εμβολιασμένους; Η απάντηση Βατόπουλου

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ρωτήθηκε για το αν είναι εφικτό να γίνει φέτος το καρναβάλι της Πάτρας.

“Ένα καρναβάλι προφανώς θα προκαλέσει συνωστισμό ανθρώπων. Δεν νομίζω ότι υπάρχει καρναβάλι χωρίς συνωστισμό. Ο συνωστισμός θα φέρει βαριά περιστατικά. Αυτό είναι δεδομένο”, είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν θα μπορούσε να γίνει καρναβάλι μόνο για εμβολιασμένους.
“Δεν είναι και τόσο εύκολα αυτά τα πράγματα. Είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολιτική απόφαση σε όλη την Ευρώπη – αν όχι σε όλο τον κόσμο- να σταματήσουν οι περιορισμοί όσο είναι δυνατόν” απάντησε και επανέλαβε επειδή η κοινωνία έχει πιεστεί πάρα πολύ και σε οικονομικό και σε κοινωνικό επίπεδο και τα περιοριστικά μέτρα έχουν κλείσει έναν κύκλο…. γίνεται προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο πλέον να μην υπάρχουν περιορισμοί. Αυτό έχει ένα κίνδυνο είναι σαφές: έχει ένα υπέρ ότι θα κινηθεί η οικονομία, θα κινηθούν ολόκληρες ομάδες εργαζομένων που έχουν πληγεί πάρα πολύ σοβαρά. Από την άλλη πλευρά αυτό το πράγμα φέρνει έναν κίνδυνο είναι σαφές αυτό . … έναν υγειονομικό κίνδυνο. Η ισορροπία είναι αυτή που πρέπει να βρεθεί και να είναι επιτυχημένη”.
Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν θα υπάρξουν άλλα κύματα πανδημίας. “Ούτε αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα” απάντησε, ωστόσο εκτίμησε ότι θα υπάρχουν και άλλα κύματα της πανδημίας, αλλά το θέμα είναι πόσο μεγάλα θα είναι αυτά και πόσο θανατηφόρα.

Στην ερώτηση πότε θα πετάξουν οι πολίτες τις μάσκες και πότε θα σταματήσουν τα μέτρα για τον κορονοϊό σημείωσε ότι “ελπίζω του χρόνου να μην τα συζητάμε “. Kαι συνέχισε λέγοντας ότι “τα λογικά δεδομένα λένε ότι η ανοσοποίηση του πληθυσμού είναι πολύ καλύτερη φέτος από ό,τι ήταν πέρυσι. Δηλαδή οι περισσότεροι από εμάς έχουν αντισώματα. Υπάρχει ένας αστερίσκος το τι γίνεται παγκόσμια αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση”.

“Θα φοράμε τις μάσκες για αρκετό καιρό όπως οι Κινέζοι” κατέληξε.

Διαφήμιση
Διαφήμιση