HomeHL-GreeceΠιερρακάκης: Πάνω από 1.320 ψηφιακές υπηρεσίες – Γλυτώσαμε 60 ώρες στην ουρά

Πιερρακάκης: Πάνω από 1.320 ψηφιακές υπηρεσίες – Γλυτώσαμε 60 ώρες στην ουρά

Το 2022 θα είναι το έτος της υλοποίησης μεγάλων έργων πληροφορικής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι ουρές μειώνονται θεαματικά και ιδιώτες και επιχειρήσεις αποκτούν νέες δυνατότητες με τις περισσότερες από 1.320 ψηφιακές υπηρεσίες που έχουν δημιουργηθεί, εξηγεί ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Πολιτική Ακαδημία της ΝΔ με θέμα την πρόοδο στην ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού πραγματοποιήθηκε με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, στο πλαίσιο των ακαδημιών που γίνονται με στόχο την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου ανά θεματικό τομέα και τις συνεχείς εξελίξεις.

Στην Ακαδημία, την οποία συντόνισε η εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ για τα Περιφερειακά Μέσα Έλενα Σώκου, συμμετείχαν μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, πρόεδροι ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ από όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, η Ακαδημία πραγματοποιήθηκε υβριδικά, τόσο με δια ζώσης παρουσία, όσο και μέσω ψηφιακής πλατφόρμας και με την τήρηση όλων των πρωτοκόλλων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα άλματα προόδου που έχουν σημειωθεί στην ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ο πολλαπλασιασμός των διαθέσιμων ψηφιακών υπηρεσιών, οι νεότερες υπηρεσίες τα επόμενα βήματα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν και το πώς επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο γραμματέας της ΠΕ ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ευχαρίστησε για την παρουσία του τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη επισημαίνοντας ότι «έχει επιτελέσει και θα συνεχίσει να επιτελεί ένα εμβληματικό έργο. Η ψηφιακή ‘αναγέννηση’ του κράτους είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέσα σε δυόμιση χρόνια καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο απέναντι σε σύνθετες προκλήσεις και να δώσουμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι πολίτες στις συναλλαγές τους με το κράτος. Η γραφειοκρατία περιορίζεται με πάνω από 1320 ψηφιακές υπηρεσίες, οι ουρές μειώνονται θεαματικά και νέες εφαρμογές που, είτε δημιουργούνται, είτε αναβαθμίζονται, δίνουν νέες δυνατότητες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Από το ψηφιακό σύστημα προγραμματισμού ραντεβού για τον εμβολιασμό, τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού και την άυλη συνταγογράφηση, μέχρι το 5G, το ktimatologio.gov.gr, το άυλο συναινετικό διαζύγιο και το myKEPlive, η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο».

Ο γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Αυτό που έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι μια ψηφιακή επανάσταση, ένα ψηφιακό θαύμα. Το έργο του Υπουργείου κάνει την καθημερινότητά μας και τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη».

«Είμαστε πλέον σε θέση να υλοποιήσουμε όχι μόνο τα αναγκαία ψηφιακά έργα, αλλά και τα επιθυμητά»

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκαν να ανταποκριθούν στην εντολή των πολιτών που ήταν «φτιάξτε κράτος»- ένα κράτος σύγχρονο, ευέλικτο, ψηφιακό, φιλικό στον πολίτη και αποτελεσματικό. Αυτή την εντολή υλοποιούμε καθημερινά, εφαρμόζοντας τον σχεδιασμό που είχαμε χαράξει με την εποπτεία του πρωθυπουργού. Και μπορούμε να πούμε ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια η Ελλάδα καταγράφει μια σημαντική ψηφιακή πρόοδο, μια πρόοδο που αποτυπώνεται με αριθμούς στην καθημερινότητα των πολιτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ψηφιακές συναλλαγές του πολίτη με το κράτος καταγράφουν εκθετική αύξηση: από τα 8,8 εκατομμύρια του 2018 και τα 34 εκατομμύρια του 2019, το 2020 ξεπεράσαμε τα 94 εκατομμύρια και πέρυσι, το 2021, φτάσαμε στα 567 εκατομμύρια. Οι αριθμοί αυτοί μεταφράζονται σε αντίστοιχο αριθμό φυσικών επισκέψεων σε δημόσιες υπηρεσίες που δεν χρειάστηκε να γίνουν. Κατά μέσο όρο, κάθε ενήλικας πέρυσι απέφυγε την αναμονή περίπου 60 ουρές δημοσίων υπηρεσιών.

Το 2022 είναι το έτος όπου η ψηφιακή πρόοδος θα ξεκινήσει να συναντά την υλοποίηση μεγάλων έργων πληροφορικής. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, είμαστε πλέον σε θέση να υλοποιήσουμε όχι μόνο τα αναγκαία ψηφιακά έργα, αλλά και τα επιθυμητά, ώστε πολύ σύντομα η Ελλάδα να έχει αλλάξει οριστικά σελίδα. Για τον λόγο αυτό, πέρα από την περαιτέρω πρόοδο στην ψηφιοποίηση και την απλούστευση διαδικασιών, φέτος πρόκειται να δημοπρατήσουμε το 90% των ψηφιακών έργων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

Αξίζουν συγχαρητήρια στη Νέα Δημοκρατία για τις πυκνές δράσεις της σχετικά με την κατάρτιση και την ενημέρωση των στελεχών. Σε μια εποχή που η πολιτική ολοένα και περισσότερο μετρήσιμο μέγεθος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα πολιτικά κόμματα να διαθέτουν στελέχη που γνωρίζουν τα θέματα σε βάθος. Αυτό τα βοηθά να απαντούν πληρέστερα σε δημόσιες συζητήσεις, αλλά ταυτόχρονα βοηθά και εμάς να γινόμαστε και εμείς καλύτεροι, ακούγοντας προβλήματα και προτάσεις που ενδεχομένως δεν είχαμε σκεφτεί.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είμαι βέβαιος ότι η πρωτοβουλία του νέου γραμματέα Παύλου Μαρινάκη για τις πολιτικές ακαδημίες της Νέας Δημοκρατίας θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα προόδου για τη Νέα Δημοκρατία, την κυβέρνηση και τον δημόσιο διάλογο ευρύτερα».

 

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση