HomeHL-GreeceΣοφία Μπεκατώρου: Δεν έγινε κάθαρση στον αθλητικό χώρο

Σοφία Μπεκατώρου: Δεν έγινε κάθαρση στον αθλητικό χώρο

«Δεν έχει αλλάξει κάτι, είναι στην θέση τους οι αθλητικοί παράγοντες που έχουν καταγγελθεί, καταγγέλλει. «Εσείς θα αφήνατε το παιδί σας σε κάποιον να το γυμνάζει όταν υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες;» διερωτήθη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε διάστημα 1,5 μήνα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 200 μαρτυρίες σεξουαλικής βίας στην πλατφόρμα www.menowmetoo.gr, περίπου 4 την ημέρα κατά μέσο όρο, ένα μεγάλο νούμερο, χωρίς να έχει υπάρξει ιδιαίτερη προώθηση αλλά με την διάδοσή της από στόμα σε στόμα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Στον χώρο του αθλητισμού δεν έχει γίνει κάθαρση, εκτός από μια περίπτωση του προπονητή που έχει οδηγηθεί στην δικαιοσύνη. Η δημοσιότητα δίνεται περισσότερο όταν κάποιες μαρτυρίες προκαλούν μεγαλύτερη αντίδραση στα ΜΜΕ.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν αλλά ενδεχομένως δεν μπορούν να προκαλέσουν την αντίδραση που προκαλούν τα επώνυμα πρόσωπα ή αν δεν πουλάει η ιστορία» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, η Σοφία Μπεκατώρου που στηρίζει την πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας.

«Δεν είναι δυνατόν να γίνει κάθαρση σε έναν χρόνο, να καθαρίσει ό,τι δεν είχαμε καθαρίσει χρόνια τώρα, οπότε καταλαβαίνουμε ότι είναι ένας μακρύς αγώνας. Όμως πρέπει να κάνουμε βήματα μπροστά και να αλλάξουμε πράγματα και διαδικασίες, που δεν κοστίζουν.

Χρειάζεται μια καλύτερη συνεργασία των φορέων, γιατί δεν υπάρχει η συνέχεια μιας διαδικασίας, όπου ένα θύμα όταν χρειάζεται να καταγγείλει ξέρει τι να κάνει και πώς, για να μην «κακοποιηθεί» δευτερογενώς, γιατί όταν ένα θύμα θέλει να καταγγείλει ξεκινά έναν Γολγοθά που δεν ξέρει πότε και πώς θα τελειώσει ενώ και το οικονομικό κομμάτι, αλλά κυρίως το ψυχολογικό είναι τεράστιο» επεσήμανε η κ. Μπεκατώρου.

Τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας είναι πολύ μεγάλα, αποτελούν το 22% των καταγγελιών στην πλατφόρμα, ενώ το 19% προέρχεται από τον χώρο της εκπαίδευσης και της εργασίας.

Είναι πολλές οι καταγγελίες αλλά ένα μικρό ποσοστό φτάνει τελικά στις αρχές, καθώς το πρόβλημα είναι πολύπλευρο, σημείωσε. Χρειάζεται, συμπλήρωσε, να απλοποιηθεί η διαδικασία, να γίνεται πιο γρήγορα ειδικά στις περιπτώσεις όπου υπάρχει κίνδυνος ζωής.

«Δεν γίνεται να κάνεις κλήση για ενδοοικογενειακή βία και να σου λένε ξαναπάρε ή έλα να κάνεις μήνυση όταν ο άλλος σε έχει μαυρίσει στο ξύλο». Ακόμη, πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο το πώς γίνονται κάποια πράγματα, να μην υπάρχει ασάφεια ως προς τι πρέπει να κάνει κάποιος, εξήγησε.

«Δεν έχει αλλάξει κάτι, είναι στην θέση τους οι αθλητικοί παράγοντες που έχουν καταγγελθεί. Πέρα του νομικού μέρους, που μπορεί κάποιες υποθέσεις να έχουν παραγραφεί χρειάζεται και μια δεύτερη αντιμετώπιση γιατί δεν γίνεται να έχεις ανθρώπους που να έχουν υπάρξει καταγγελίες για αυτούς και να βρίσκονται δίπλα σε παιδιά και να συνεχίζουν την δουλειά τους.

Οι δράστες συνήθως επιλέγουν τα πλαίσια για να βρίσκουν τα θύματά τους, άρα πρέπει και τα ίδια τα πλαίσια να έχουν διαδικασίες που να απομακρύνουν ανθρώπους. Αν και υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, ωστόσο να ενημερώνεται ο κόσμος έστω ότι εκκρεμούν ή ότι υπήρξαν καταγγελίες».

«Εσείς θα αφήνατε το παιδί σας σε κάποιον να το γυμνάζει όταν υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες;» διερωτήθη η κ. Μπεκατώρου. Είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες, επεσήμανε. «Να είμαστε δίκαιοι, να μην καταδικάζουμε πρόωρα, να μην θέλουμε εκδίκηση και να μην φανατιζόμαστε αλλά όταν υπάρχει μια τάση τουλάχιστον θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να λειτουργούν σε άλλα πλαίσια που να μην έχουν την ευκαιρία».

Αυτό που έχει σημασία για τους υπεύθυνους της πρωτοβουλίας είναι να ενημερωθούν όλα τα θύματα ότι μέσα από την πλατφόρμα μπορεί να καταγραφεί το περιστατικό τους επίσημα με την διατήρηση της ανωνυμίας τους. Επίσης να υπάρχει μια λίστα φορέων, πλαισίων όπου τελείται η κακοποίηση, και με αυτό το μητρώο να υπάρχει η δυνατότητα άσκησης πίεσης ώστε να υπάρξουν οι σωστές διαδικασίες για την προστασία των θυμάτων αλλά και για να γνωστοποιηθούν τα περιστατικά.

Μιλώντας για το #MeNow_MeToo, η κ. Μπεκατώρου ξεκαθάρισε ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι τιμωρητικού χαρακτήρα, «είναι περισσότερο για να έρθουμε με τα πλαίσια σε επαφή και να τα βοηθήσουμε να εισάγουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των ατόμων που βρίσκονται, εργάζονται, τους προσφέρονται υπηρεσίες στα περιβάλλοντα αυτά.

Μέσω της καταγραφής βοηθάμε τα θύματα να διασυνδεθούν μεταξύ τους όταν έχουν κοινό δράστη, έτσι ώστε οι καταθέσεις τους να ισχυροποιηθούν, γιατί σε υποθέσεις κακοποίησης ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν μάρτυρες».

Διαφήμιση
Διαφήμιση