HomeHL-GreeceΝέα κόντρα με Πολάκη για τιμολόγια ΚΕΕΛΠΝΟ επί ΣΥΡΙΖΑ

Νέα κόντρα με Πολάκη για τιμολόγια ΚΕΕΛΠΝΟ επί ΣΥΡΙΖΑ

Ο Πλεύρης ζητά άμεση διερεύνηση απευθείας αναθέσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εντολή στον ΕΟΔΥ προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση τιμολογίων του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με το υπ. Υγείας, ο κ. Πλεύρης ζήτησε από τη διοίκηση του ΕΟΔΥ να ενημερωθεί εκτενώς για την υπόθεση και να δρομολογηθούν άμεσα, δίχως άλλη καθυστέρηση, οι νομικές ενέργειες για τη γνωστή υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως υποστηρίzει η νυν ηγεσία του υπ. Υγείας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η υπόθεση που εκκρεμεί αφορά σε απευθείας αναθέσεις ποσών άνω των 9 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΔΥ την περίοδο 2017-2018. Στην ίδια απάντηση, ο κ. Πλεύρης αναφέρει ότι σε μέρος των τιμολογίων των ύποπτων πληρωμών υπάρχει υποσημείωση ότι οι πληρωμές έγιναν «με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας», εννοώντας τον Παύλο Πολάκη.

Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ

Στην εν λόγω ερώτηση, οι βουλευτές Ξανθός, Μιχαηλίδης και Παπαδόπουλος, επεσήμαιναν ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο προκάτοχος οργανισμός του ΕΟΔΥ, είχε χρησιμοποιηθεί από διαδοχικές κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ σε διάφορες υποθέσεις αδιαφανούς και σκανδαλώδους διαχείρισης δημοσίου χρήματος που δεν είχαν σχέση με τις αρμοδιότητές του».

Όπως ανέφεραν, το ΚΕΕΛΠΝΟ «υπήρξε μία νομική οντότητα που εξαιρέθηκε από όλες τις διατάξεις περί διαφάνειας του Δημοσίου (νόμου ΑΣΕΠ στις προσλήψεις και δημοσίου λογιστικού-συμβάσεων στις προμήθειες), με αποτέλεσμα την κατασπατάληση δημόσιων πόρων και την εκτεταμένη διαφθορά». Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ένας συστηματικός διαχειριστικός έλεγχος και ερωτούσαν τον υπουργό Υγείας αν έχουν διενεργηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες από πλευράς της Διοίκησης του ΕΟΔΥ, ώστε να διασφαλιστεί η ποινική δίωξη των ενεχόμενων προσώπων ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών σχηματισμών. Επιπλέον, ζητούσαν να ενημερωθούν για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΟΔΥ για την διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και του ΕΟΔΥ στις εκκρεμείς υποθέσεις (συμπεριλαμβανομένης της άσκησης αγωγής για την αποκατάσταση της επελθούσας ζημίας και της υποστήριξης της κατηγορίας κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας).

«Με εντολή αν. Υπουργού Υγείας»

Στην απάντησή του, ο υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης εξηγούσε όλα τα βήματα που έγιναν για τη διερεύνηση των υποθέσεων του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως τη φερόμενη ως παράνομη πρόσληψη 22 ατόμων, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, σε υπηρεσίες του υπ. Υγείας και σε νοσοκομεία.

Στο δεύτερο σκέλος της απάντησής του, ο υπ. Υγείας αναφερόταν σε άλλη ποινική υπόθεση «φωτογραφίζοντας» τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορούσε σε έλεγχο των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ως καθολικό διάδοχο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Σύμφωνα με την ανωτέρω έκθεση, έλεγε ο κ. Θάνος Πλεύρης, ο έλεγχος επικεντρώθηκε κυρίως στις παροχές υπηρεσιών φύλαξης, ενώ κριτήριο για την οριοθέτησή του αποτέλεσε το ύψος των τιμολογήσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις παραπάνω εταιρείες κατά το χρονικό διάστημα που εκτείνεται από το έτος 2016 έως και τον Φεβρουάριο 2018, χρονικό σημείο που η παροχή υπηρεσιών φύλαξης προς τον Φορέα υλοποιούνταν στο πλαίσιο ατομικών συμβάσεων έργου με φυσικά πρόσωπα.

Ακολούθως ο κ. Πλεύρης ανέφερε τα εξής:

«Σημειωθήτω ότι, σύμφωνα με την ως άνω έκθεση ελέγχου, ορισμένα τιμολόγια των ανωτέρω εταιρειών, μεταξύ άλλων, εξοφλήθηκαν με εντολή της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και πιο συγκεκριμένα του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, αφού κατά τις παραδοχές της ως άνω εκθέσεως “Στα εκδοθέντα τιμολόγια για της υπηρεσίες φύλαξης από την {………….}, βρέθηκαν είκοσι δύο (22) τιμολόγια, συνολικού ποσού 330.903,40€, στα οποία υπήρχε επί των τιμολογίων, στην περιγραφή της αιτιολογίας της παρεχόμενης υπηρεσίας, αναγραφόμενη – από τον υπεύθυνο υπάλληλο της εταιρείας – επισημείωση ‘με εντολή Αναπληρωτή Υπουργού’ ή ‘με εντολή Γενικού Γραμματέα’».

Στην απάντησή του, ο κ. Πλεύρης κατέληγε με την εξής φράση:

«Σύμφωνα με τη νομική γνωμοδότηση που ο ίδιος ο Πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ ζήτησε, προκύπτει ότι ουδεμία ζημία του Οργανισμού ούτε άλλο συναφές αδίκημα υπάρχει από τις υποθέσεις διορισμών που περιγράφονται ανωτέρω. – Αναφορικώς με την υπόθεση απευθείας αναθέσεων στα έτη 2016-2017, στην οποία σειρά τιμολογίων των ετών αυτών επί του τιμολογίου ο εκδότης αυτού έχει αναγράψει πληρωμή “με εντολή του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας”, ήτοι του πρώην αναπληρωτή υγείας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΟΔΥ θα προβεί σε κάθε δικονομική ενέργεια για τη διασφάλιση των εννόμων δικαιωμάτων του και σε αυτήν την περίπτωση».

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση