HomeHL-EconomyΣτα 11 δισ. τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας

Στα 11 δισ. τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας

Οι προβλέψεις της doValue και τα σχέδια επέκτασής της σε Ελλάδα και Κύπρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα 14 δισ. ευρώ ανεβάζουν οι εκτιμήσεις της PWC τα νέα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία σε Ελλάδα και Κύπρο έως το 2023, από τα οποία τα 11 δισ. εκτιμάται ότι είναι τα νέα που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας, διευρύνοντας τα υπό διαχείριση κόκκινα δάνεια που αναλαμβάνουν τα funds μέσω των αντίστοιχων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Οι εκτιμήσεις της PWC, που συμπίπτουν με ανάλογους υπολογισμούς που έχει κάνει η ΤτΕ, παρουσιάστηκαν σε ενημέρωση επενδυτών που πραγματοποίησε ο ιταλικός όμιλος doValue, που είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής κόκκινων δανείων με συνολικά υπό διαχείριση δάνεια ύψους 144 δισ. ευρώ σε Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Κύπρο.

Η doValue αποτελεί τον μεγαλύτερο διαχειριστή κόκκινων δανείων στη χώρα μας με μερίδιο αγοράς 29% και συνολικό χαρτοφυλάκιο υπό διαχείριση δανείων ύψους 38 δισ. ευρώ σε όρους λογιστικής αξίας.

Στην Κύπρο το μερίδιο αγοράς της διαμορφώνεται στο 37%, ενώ αθροιστικά στις δύο χώρες φθάνει το 31%. Οπως σημείωσε στο πλαίσιο ενημέρωσης των επενδυτών ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue Greece και της Altamira Cyprus, Θοδωρής Καλαντώνης, η παρουσία της doValue θα ενισχυθεί στις δύο αγορές τα προσεχή χρόνια.

Ο σχεδιασμός για την Ελλάδα, που αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές αγορές κόκκινων δανείων, προβλέπει ότι οι μεγάλοι servicers θα διεκδικήσουν άλλα 10 δισ. ευρώ νέων εργασιών, καθώς οι τράπεζες ολοκληρώνουν τις κινήσεις για την εξυγίανση των ισολογισμών τους, ενώ παράλληλα θα αναπτύσσεται και η δευτερογενής αγορά, δηλαδή οι πωλήσεις κόκκινων δανείων μεταξύ των funds.

Στον σχεδιασμό της doValue για το 2022 είναι να διεκδικήσει το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη», που έχει βγάλει προς πώληση η PQH (αξίας 5 δισ. ευρώ), το Frontier II (αξίας 1,5 δισ. ευρώ) που αναμένεται να τιτλοποιήσει η Εθνική Τράπεζα, ενώ στόχος είναι να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την επιλογή του επενδυτή που θα αναλάβει να διαχειριστεί τον φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Με συνολικά έσοδα 179 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τα κόκκινα δάνεια και τα ακίνητα, η Ελλάδα και η Κύπρος συνεισφέρουν σημαντικό μέρος των εσόδων του ομίλου της doValue και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο ρυθμός αύξησης των εσόδων στις δύο αγορές θα φτάσει το 33% έως το 2024.

Το περιθώριο EBITDA στις δύο αγορές θα βελτιωθεί από 49% στο 64% το 2024, έναντι 34% που είναι το μέσο περιθώριο EBITDA του ομίλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ενημέρωση των επενδυτών, ο ρυθμός αθέτησης σε Ελλάδα και Κύπρο για την προσεχή τριετία, καθώς θα αποσύρονται σταδιακά και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, θα διαμορφωθεί μεταξύ 2,5% και 3,5%, δημιουργώντας νέα κόκκινα δάνεια μεταξύ 6-8 δισ. ευρώ ανά έτος για τα έτη 2022 έως και 2024.

Πρόκειται ουσιαστικά για 18 έως 24 δισ. ευρώ νέων κόκκινων δανείων που θα προέλθουν τόσο από το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ σε Ελλάδα και Κύπρο.

Να σημειωθεί ότι στα μεγέθη αυτά δεν περιλαμβάνονται τα δάνεια που θα «θεραπεύονται» σταδιακά κάθε χρόνο, τα οποία σύμφωνα με την ανάλυση της doValue αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων που θα δημιουργηθούν την προσεχή 3ετία, περιορίζοντας το πρόβλημα, που θα παραμένει ωστόσο σημαντικό για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που βαρύνονται με αυτά τα δάνεια.

Συνολικά οι εκτιμήσεις της doValue ανεβάζουν το ύψος των κόκκινων δανείων που θα αφήσει πίσω της η πανδημία στις αγορές που δραστηριοποιείται στα 197 δισ. ευρώ, από τα οποία το 7%, δηλαδή περί τα 13,8 δισ. ευρώ σε Ελλάδα και Κύπρο, το 47% στην Ισπανία και το 46% στην Ιταλία.

Τα υπό διαχείριση δάνεια του ομίλου αναμένεται να αυξηθούν από τα 144 δισ. στα 160 δισ. ευρώ, ενώ ο ρυθμός ανάκτησης αναμένεται να βελτιωθεί από το 4% στο 5,5%-6%.

Τα έσοδα του ομίλου, που στα τέλη του 2021 διαμορφώθηκαν στα 570 εκατ. ευρώ περίπου αναμένεται να ενισχυθούν με ετήσιο ρυθμό 3%-4% και το περιθώριο EBITDA από 34% στα τέλη του 2021 θα βελτιωθεί στο 37% στο τέλος του 2024.

 

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση