HomeHL1-Culture27/1: Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος – Η τραγωδία των Κρητών Εβραίων

27/1: Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος – Η τραγωδία των Κρητών Εβραίων

Στο πλοίο Ταναΐς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 2 Νοεμβρίου του 2005, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου «Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος». Δύο χρόνια σχεδόν νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2004, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα τον ν.3218/2004, σύμφωνα με τον οποίο υιοθετεί επισήμως αυτή τη μέρα.

Η 27η Ιανουαρίου επιλέχτηκε επειδή κατά την ημέρα αυτή, το 1945, απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης κι εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος, «Άουσβιτς-Μπίρκεναου».

Στο παραπάνω στρατόπεδο μεταφέρθηκαν κι έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι περισσότεροι Έλληνες Εβραίοι.

Στο ίδιο στρατόπεδο συγκέντρωσης (Άουσβιτς) επρόκειτο πιθανότατα να καταλήξει και το σύνολο των Εβραίων της Κρήτης, οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στο υπό ναζιστική σημαία πλοίο Τάναϊς.

Μαζί τους στα αμπάρια του Τάναϊς ήταν εγκλωβισμένοι Ιταλοί αιχμάλωτοι πολέμου και πλήθος χριστιανών ορθόδοξων αντιστασιακών του νησιού. Το πλοίο απέπλευσε από το Ηράκλειο το βράδυ της 8ης Ιουνίου 1944.

Λίγες ώρες μετά τον απόπλου, το πλοίο τορπιλίστηκε από βρετανικό υποβρύχιο και όλοι οι εγκλωβισμένοι αιχμάλωτοι χάθηκαν στο ναυάγιο. Η βύθιση του πλοίου Τάναϊς συγκαταλέγεται στην μακρά λίστα των απωλειών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για το νησί της Κρήτης.

Η δυστυχής αφορμή του Τάναϊς μας καλεί κάθε χρόνο να αναλογιστούμε την βαρβαρότητα του πολέμου, να θυμηθούμε τα θύματα και να αξιοποιήσουμε αυτήν την αφορμή για μία συνάντηση των θρησκειών που εκπροσωπούν τον πληθυσμό της Κρήτης.

Προ πανδημίας, κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου πραγματοποιείτο μια δημόσια εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Φέτος, δυστυχώς, δε θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη αυτή εκδήλωση, εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας. Ευχή όλων μας είναι οι συνθήκες του χρόνου να επιτρέψουν τη πραγματοποίησή της.

Διαφήμιση
Διαφήμιση