HomeHL-TOPΣεισμόπληκτοι: Βαρυχειμωνιά, χιόνια και «απλήρωτο το 55%» στο Αρκαλοχώρι -vid

Σεισμόπληκτοι: Βαρυχειμωνιά, χιόνια και «απλήρωτο το 55%» στο Αρκαλοχώρι -vid

Ξεχειλίζει η αγανάκτηση στους παγωμένους οικίσκους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύσκολες ώρες βίωσαν και εξακολουθούν να βιώνουν οι σεισμόπληκτοι στους οικίσκους.

Η κακοκαιρία «Ελπίς» άπλωσε ένα παχύ στρώμα χιονιού, το έστρωσε για τα καλά στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και η θερμοκρασία – ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας – πέφτει υπό το μηδέν.

Και όλα αυτά ενώ, σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά μοντέλα της ΕΜΥ, το πιο ισχυρό κύμα της κακοκαιρίας δεν έχει φτάσει ακόμα στην Κρήτη αφού αναμένεται από το βράδυ της Δευτέρας.

«Βουνό» τα προβλήματα

Παράλληλα με την κακοκαιρία η ταλαιπωρία, οι κακουχίες, οι αντιξοότητες και οι στερήσεις δεν έχουν τελειωμό για τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου που από τη μια στιγμή στην άλλη έμειναν χωρίς στέγη.

«Οι ανάγκες σε σίτιση, στέγαση και σχολική στέγη καλύφθηκαν και με το παραπάνω» επισημαίνει στο cretapost ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα» Μάρκος Κοκολάκης.

Δυστυχώς όμως υπάρχει ένα τεράστιο «αλλά» το οποίο ακολουθεί διαρκώς τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου και τους βασανίζει όσο δεν μπορεί να φανταστεί ένας άνθρωπος από τη θαλπωρή του σπιτικού του.

«Αυτό που μας απασχολεί είναι τι θα γίνει με τη Στεγαστική Συνδρομή, εκεί δεν έχει γίνει τίποτα. Το κράτος δίνει μέσω της Αρωγής τις αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν για την αποκατάσταση των κτιρίων. Όμως το σύστημα έχει κλείσει ενώ έχει πληρωθεί μόνο το 45% των δικαιούχων, το 55% δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ παρόλες τις ψευδείς ανακοινώσεις του κ. Καραγιάννη και του κ. Τριαντόπουλου», τονίζει ιδιαίτερα ο κ Κοκολάκης και καταλήγει λέγοντας πως «Είμαστε διατεθειμένοι να απαντήσουμε τεκμηριωμένα, αν χρειαστεί, στην παραπάνω δήλωση».

arkaloxori_xionia_kakokairia arkaloxori_xionia_kakokairia2 arkaloxori_xionia_kakokairia3 arkaloxori_xionia_kakokairia4

Πάγωσαν οι σεισμόπληκτοι

Το δριμύ ψύχος της κακοκαιρίας πάγωσε τα κλιματιστικά στο Αρκαλοχώρι με αποτέλεσμα την Κυριακή τόσο οι οικίσκοι όσο και όλοι όσοι ζουν μέσα σε αυτούς να παγώσουν για τα καλά.

«Υπήρξε πρόβλημα στους οικίσκους το οποίο ευτυχώς διευθετήθηκε. Από το κρύο δεν λειτουργούσαν τα κλιματιστικά με αποτέλεσμα να παγώσουν και οι οικίσκοι αφού είναι επενδεδυμένοι με ένα λεπτό στρώμα μόνωσης το οποίο δεν επαρκεί. Έτσι η υγρασία  και το κρύο μεταφέρονται στο εσωτερικό», αναφέρει στο cretapost ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα» κ. Μάρκος Κοκολάκης.

Μόλις οι αρμόδιοι ενημερώθηκαν για το συμβάν ξεκίνησε μαραθώνιος ώστε να συγκεντρωθούν θερμάστρες για να καλυφθούν οι ανάγκες των σεισμοπλήκτων.

Άμεσα δόθηκαν στους δικαιούχους 30 θερμαντικά σώματα από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας. Μεγάλο τμήμα των αναγκών  -20 στον αριθμό- καλύφθηκε από ιδιώτες, ενώ το απόγευμα της Κυριακής έγινε η τελευταία διανομή με επιπλέον 40 σόμπες από την Περιφέρεια Κρήτης με αποτέλεσμα να καλυφθούν όλές οι ανάγκες όσων διαμένουν σε οικίσκους στο Αρκαλοχώρι αλλά και στα γύρω χωριά.

arkaloxori_xionia_kakokairia5 arkaloxori_xionia_kakokairia6

Σημειώνεται ότι ενδεικτικά η γεωγραφική κατανομή των οικίσκων έχει ως εξής:

Αρκαλοχώρι: 83

Χουμέρι: 9

Αρχοντικό: 10-12

Βόννη: 22

Σαμπά: 10

Οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου μιλούν για τα προβλήματά τους με αξιοπρέπεια, αρχοντιά και λεβεντιά, την καλώς εννοούμενη κρητική λεβεντιά. Έχουν ψηλά το κεφάλι, δεν σκύβουν, δεν το βάζουν κάτω. Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν αξίζει να νιώθουν μόνοι και παραμελημένοι, ότι έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας και η κεντρική εξουσία τους γύρισε την πλάτη. Παλεύουν για όσα δικαιούνται και μόνο. Και θα κρούουν τη θύρα της κυβέρνησης έως ότου εισακουστούν τα δίκαια αιτήματά τους.

arkaloxori_xionia_kakokairia7 arkaloxori_xionia_kakokairia8 arkaloxori_xionia_kakokairia9 arkaloxori_xionia_kakokairia10

Διαφήμιση
Διαφήμιση