HomeHL-9Παρ’ «Ελπίδα»: Σήμερα η δίκη για τη ναρκονταλίκα στο Ηράκλειο

Παρ’ «Ελπίδα»: Σήμερα η δίκη για τη ναρκονταλίκα στο Ηράκλειο

Κρητικοί μεσάζοντες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για σήμερα έχει προσδιοριστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η εκδίκαση της  υπόθεσης της ναρκο-νταλίκας, ωστόσο υπάρχει πιθανότατα να διακόψει πριν καν ξεκινήσει εάν παράγοντες της δίκης δεν μπορέσουν να προσέλθουν στο δικαστήριο  εξαιτίας της … Ελπίδας.

Είναι μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπόθεση και όπως έχει γράψει η εφημερίδα «Πατρίς» στη δικογραφία αποτυπώνεται, σύμφωνα με τους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου,  το modus operandi  διεθνών κυκλωμάτων.

Ποσότητες ναρκωτικών «φυτεύονται» ανάμεσα σε νόμιμα εμπορεύματα, συνήθως τόνους κρέατος,  και οι παρτίδες μεταφέρονται από το εξωτερικό στην Ελλάδα με φορτηγά-ψυγεία διεθνών μεταφορών.

Εν προκειμένω το φορτηγόψυγείο εκτός από τα κρέατα, μετέφερε περισσότερα από 3,5 κιλά καθαρότατης κοκαΐνης και περίπου 25 κιλά χασίς, με το προσδοκώμενο όφελος να υπολογίζεται έως και πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ.

Κάπου στη δυτική Αττική οι μεταφερόμενες ποσότητες «έσπαγαν» σε εκείνες που θα τις παραλάμβαναν οι ενδιαφερόμενοι στην Αθήνα και σε εκείνες που θα κατέληγαν στην αγορά της Κρήτης.

Στο εδώλιο παραπέμπονται να δικαστούν επτά πρόσωπα, με τον αρχηγικό ρόλο να αποδίδεται σε 51χρονο αυτοκινητιστή από χωριό κοντά στο Ηράκλειο.

Διατηρούσε χαμηλό προφίλ, ήταν ο οικογενειάρχης της διπλανής πόρτας και  δεν προκαλούσε με τον τρόπο ζωής του.

Για την Αστυνομία είναι εκείνος που συνομιλούσε απευθείας με τα «κεφάλια» του κυκλώματος στην Ολλανδία, έκλεινε τις συμφωνίες, κανόνιζε τα δρομολόγια, τα πρόσωπα, τις συναντήσεις για τις συναλλαγές και τα ποσά. Ποτέ όμως δεν είχε άμεση επαφή με τα ναρκωτικά. Περιγράφεται ως ιδιαιτέρως  προσεκτικός στις επαφές και στις επικοινωνίες του, τις οποίες πάντα φρόντιζε να τις κάνει μέσω διαδικτυακών εφαρμογών για λόγους ασφάλειας.

Όταν συνελήφθη φέρεται να ανέλαβε την βασική ευθύνη, ισχυριζόμενος ότι σχεδόν όλα τα χρόνια της ζωής του προσπαθούσε να ορθοποδήσει με τη δουλειά του, τίμια και ωραία. Μέχρι που τον έπνιξαν τα χρέη στην εφορία και στις τράπεζες.

Τότε, όπως είπε, αποφάσισε να ακολουθήσει την «πεπατημένη» κάποιων που έβλεπε τόσα χρόνια να κάνουν περιουσίες μέσα από παράνομες δραστηριότητες. Ισχυρίστηκε  ότι μέσω ενός γνωστού του στη βόρεια Ελλάδα, ο οποίος είχε μπει καλά μέσα στο κόλπο, απέκτησε διασύνδεση με την Ολλανδία και κάπως έτσι ενεπλάκη σε αυτές τις μεταφορές.

Στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών πάντως εκτιμούν ότι ο «μέντορας» του είναι κρητικός και άνθρωπος που δραστηριοποιείται (αν όχι τώρα, στο παρελθόν σίγουρα) στις διεθνείς μεταφορές και στα φορτηγά.

Το έτερο κομβικό πρόσωπο αυτής της υπόθεσης είναι ο 70χρονος ιδιοκτήτης της εταιρείας στην οποία ανήκε το φορτηγό-ψυγείο. Είναι αυτός που έβαλε το μέσο. Ωστόσο δεν σκάμπαζε πολύ από τεχνολογία και διαδικτυακές εφαρμογές και αυτό φέρεται να προκάλεσε  «βραχυκύκλωμα» στις υποτιθέμενες κωδικοποιημένες συνομιλίες μεταξύ τους.

Ακόμα φέρεται να είχε εκτελέσει το προτελευταίο δρομολόγιο, περί τα μέσα Δεκεμβρίου, και να είχε παραδώσει και «πακέτα» στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, στο λιμάνι του Πειραιά.

Το τελευταίο και μοιραίο δρομολόγιο εκτελέστηκε από τον 50χρονο γιο του ιδιοκτήτη, με συνοδηγό έναν Ηρακλειώτη, ο οποίος φέρεται να μην είχε την παραμικρή ιδέα για την μεταφορά των ναρκωτικών. Αυτό ισχυρίστηκαν οι συγκατηγορούμενοί του, ενώ παρόμοιο συμπέρασμα συνάγεται και από το περιεχόμενο των τηλεφωνικών επισυνδέσεων.

Το κάδρο των κατηγορουμένων ως προς την κύρια υπόθεση  συμπληρώνουν  δύο Αλβανοί. Ο ένας εκ των δύο μάλιστα, όπως είχε ειπωθεί τότε, ήταν εκ των βασικών πρωταγωνιστών της κινηματογραφικής απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, των Ριζάι και Παλαιοκώστα.

Μάλιστα το 2015 είχε συλληφθεί μαζί με ομοεθνείς του σε εργαστήριο νόθευσης κοκαΐνης, προερχόμενης από την Ολλανδία και η μεταφορά προς τους αγοραστές γινόταν με ταξί ώστε να μην κινούν υποψίες.

Και στην συγκεκριμένη περίπτωση οι δύο Αλβανοί φέρονται να μετέβησαν στο σημείο της συνάντησης, σε απόμερο δρόμο στα όρια Σκαραμαγκά-Χαϊδαρίου,  με ταξί ώστε να παραλάβουν την παρτίδα των ναρκωτικών που τούς αναλογούσε.

Μάλιστα το πέσιμο των αστυνομικών έγινε αφ’ ότου είχε ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Όπως περιγράφεται, στο ταξί είχαν ήδη τοποθετηθεί δύο κούτες με ναρκωτικά από το φορτηγό και στα χέρια του 70χρονου βρέθηκε μία σακούλα με το ποσό των 7000 ευρώ.

Τέλος, το 7ο πρόσωπο που παραπέμπεται σε δίκη είναι η σύζυγος του 50χρονου γιου του ιδιοκτήτη.

Στη φυλακή προφυλακισμένοι από τον περασμένο Φεβρουάριο παραμένουν ο 51χρονος φερόμενος ως αρχηγός, ο ιδιοκτήτης του φορτηγού-ψυγείου και ο γιος του και ο ένας εκ των δύο Αλβανών.

 

φωτογραφία αρχείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση