HomeHL-9Σφοδρές αντιδράσεις από καθηγητές της Κρήτης – Ηχηρό «όχι» στην τηλεκπαίδευση

Σφοδρές αντιδράσεις από καθηγητές της Κρήτης – Ηχηρό «όχι» στην τηλεκπαίδευση

Οι ανακοινώσεις των εκπαιδευτικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των εκπαιδευτικών στην Κρήτη έφερε η κακοκαιρία και η συνεπαγόμενη αυτής απόφαση του υπουργείου Παιδείας για εξ αποστάσεως διδασκαλία μέσω Webex.

Οι Ενώσεις Καθηγητών σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο αντιδρούν στην απόφαση αυτή του υπουργείου και καλούν τους εκπαιδευτικούς να μην συμμετέχουν στα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Οι σχετικές ανακοινώσεις:

Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ν. Ηρακλείου: Η τηλεκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση

Με απόφαση του Δήμου Ηρακλείου, αλλά και της Περιφέρειας Κρήτης δεν θα λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα (24/1) τα σχολεία, λόγω έλλειψης στοιχειωδών μέτρων προστασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών στις συνθήκες ψύχους και πανδημίας που διανύουμε.

Είναι προφανές ότι οι καιρικές συνθήκες επιτείνουν το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στα σχολεία, επειδή η κυβέρνηση αδιαφορεί εγκληματικά για την υγειονομική προστασία και συνολικότερα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, εκθέτοντας την εκπαιδευτική κοινότητα και συνολικότερα την κοινωνία στον ύψιστο υγειονομικό κίνδυνο. Η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα για 15 τμήματα και προσλήψεις εκπαιδευτικών, υπαλλήλων καθαριότητας, στήριξης του ΕΣΥ κλπ. Η μη ικανοποίηση αυτών των δίκαιων αιτημάτων μας από την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων θέρμανσης, μεταφοράς των μαθητών, συνολικότερης πρόληψης και προστασίας των σχολείων επιβεβαιώνουν στην πράξη την πλήρη περιφρόνηση της κυβέρνησης έναντι των μορφωτικών αναγκών των λαϊκών στρωμάτων.

Παρ/λα , η κυβέρνηση …δίδει προφορικές εντολές για χρήση του WebEx στα κλειστά λόγω του ψύχους σχολεία, επιδιώκοντας ξανά την παραπλάνηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονέων και συνολικότερα της κοινής γνώμης, συγκαλύπτοντας τη δραματική υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, αλλά και την συνολικότερη πολιτική της μορφωτικής περιθωριοποίησης των λαϊκών στρωμάτων που εφαρμόζει.

Οι κυβερνητικές εντολές όμως δε μπορούν παρά να λειτουργούν ως μέσο λαϊκής παραπλάνησης, αφού προσκρούουν τόσο στην απλή λογική, όσο και στο θεσμικό πλαίσιο για την τηλεκπαίδευση.

Ειδικότερα: Τα σχολεία είναι κλειστά, με ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας, γιατί η μεταφορά μαθητών και των εκπαιδευτικών, αλλά και η παραμονή τους στο σχολικό χώρο κρίνεται από τους εν λόγω φορείς επικίνδυνη για την ασφάλεια όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Άρα, σε κλειστά σχολεία οι εκπαιδευτικοί δε μπορούν να προσέλθουν τις μέρες του ψύχους, αφού για λόγους πολιτικής προστασίας οι Φορείς της Τ. Αυτοδιοίκησης τα κρατούν κλειστά.

Επιπλέον, το θεσμικό πλαίσιο, όπως το αναφέρει και η απόφαση της ΟΛΜΕ, προβλέπει ότι οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να κάνουν χρήση του WebEx από το σπίτι τους και με τα δικά τους τεχνικά μέσα, αλλά από το χώρο του σχολείου και με τα τεχνικά μέσα που αυτό διαθέτει.

Συνεπώς, οι προφορικές εντολές της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ για τηλεκπαίδευση προσκρούουν τόσο στη λογική, όσο και στις διατάξεις του νόμου.

Τονίζουμε επίσης ότι τα σχολεία που κλείνουν οι φορείς της Τ. Αυτοδιοίκηση, με δικές τους αποφάσεις, δε μπορούν να είναι ανοιχτά με προσωπικές αποφάσεις στελεχών της Διοίκησης. Η απόφαση των εν λόγω Φορέων έχουν καθολική ισχύ και δεν εφαρμόζεται κατά περίπτωση. Συνεπώς, δε μπορούν κάποιοι διοικητικοί παράγοντες να δηλώνουν ότι θα ανοίξουν τα σχολεία που κλείνουν οι Φορείς της Τ. Αυτοδιοίκησης με δικές τους αποφάσεις.

Στη βάση αυτή, καλούμε τους διευθυντές να ΜΗΝ πιέζουν τους εκπαιδευτικούς και τους συναδέλφους να ΜΗΝ κάνουν χρήση της τηλεκπαίδευσης τις ημέρες που οι Δήμοι κλείνουν τα σχολεία για λόγους προστασίας.

  • ΔΙΑΤΡΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
  • ΔΕΙΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.

 Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’βάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ρεθύμνου: «Καμία υποχρεωτικότητα υλοποίησης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης»

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οι  πέντε Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου αποφάσισαν την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μας μονάδων για τη Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που επικρατεί στη χώρα, κατ’ επέκταση, σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία, εφαρμόζεται η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και όχι ασύγχρονη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Ρεθύμνου, θεωρείται αρκετά επικίνδυνη η μετακίνηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων στα σχολεία, καθώς θα επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες που μπορεί να προκαλέσουν παγετό στο οδόστρωμα, πόσο μάλλον η μετακίνηση στους υπόλοιπους τέσσερις περιφερειακούς, επαρχιακούς, ορεινούς Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, η οποία κρίνεται δυσμενέστερη.

Επομένως, το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Ρεθύμνου, καλεί όλους τους συναδέλφους (διευθύντριες/ες, προϊσταμένες/ους και λοιπούς εκπαιδευτικούς) να μη μετακινηθούν από και προς την σχολική τους μονάδα τις 2 επόμενες μέρες, σύμφωνα και με τις επίσημες ανακοινώσεις των Δήμων, καθώς τα σχολεία είναι κλειστά λόγω επικινδυνότητας για όλους.

Επιπλέον, κανείς/καμία εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να εργαστεί από τον δικό του χώρο με τον δικό του τεχνολογικό εξοπλισμό.

Υπενθυμίζουμε ότι η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση είχε χαρακτηριστεί παράτυπη από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κι όφειλε το Υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί εντός 2μήνου κι ακόμα συμμορφώνεται!!!

Φτάνει πια!!! Να αναλάβουν τις ευθύνες τους η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί, με βαθιά γνώση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην πράξη και όπως πάντα με αίσθημα ευθύνης και συναισθανόμενοι τις μορφωτικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών/τριών μας θα βρούμε τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών. Όλα αυτά αποτελούν  επικοινωνιακές τακτικές από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης στην προσπάθειά τους να αποκρύψουν το γεγονός ότι έχουν αφήσει ανοχύρωτα τα σχολεία τόσο έναντι της πανδημίας του ιού covid 19, από άποψη τεχνολογικού εξοπλισμού και υποδομών, αλλά και υποστελεχωμένα με ακάλυπτα εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικών πανελλαδικά.

Διαφυλάσσουμε τον εργασιακό μας χώρο και το εργασιακό μας ωράριο!

Διαφήμιση
Διαφήμιση