HomeHL-9Πρόσφυγες χωρίς πρόσβαση στο άσυλο και στην Κρήτη

Πρόσφυγες χωρίς πρόσβαση στο άσυλο και στην Κρήτη

Κίνδυνος να βρεθούν σε ΚΥΤ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο μήνες μετά την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Μετανάστευσης Πάτροκλου Γεωργιάδη στις 22 Νοεμβρίου, που κατάργησε τη δυνατότητα υποβολής αιτήματος ασύλου στα περιφερειακά γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σε ποιες αρχές μπορούν να απευθυνθούν οι πρόσφυγες της ενδοχώρας, της Κρήτης και της Ρόδου για να ζητήσουνάσυλο.

Οπως επισημαίνει έκθεση που δημοσιοποιεί η οργάνωση Mobile Info Team με τίτλο «Έλεγχος και περιορισμός: αλλαγές στην πρόσβαση στο άσυλο στην ελληνική ενδοχώρα, την Κρήτη και τη Ρόδο», η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου έχει καταργηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, εκτός από τα νησιά του βορείου Αιγαίου, για όσους έφτασαν στη χώρα μας μετά τις 22 Νοεμβρίου ή για όσους είχαν φτάσει νωρίτερα στην ενδοχώρα και δεν είχαν προλάβει να καταγραφούν.

Και οι λίγοι τυχεροί που είχαν καταφέρει, συχνά ύστερα από αναμονή που φτάνειτα δύο χρόνια, να μιλήσουν μέσω Skype με την υπηρεσία Ασύλου και να κλείσουν ραντεβού μετά τα τέλη Νοεμβρίου, έμαθαν ότι το ραντεβού ακυρώνεται και ότι θα ενημερωθούν προσεχώς για τα περαιτέρω.

Ακόμη περιμένουν, ενώ η ιστοσελίδα του υπουργείου εξακολουθεί να μην έχει συμπεριλάβειτην αλλαγή πολιτικής, ενημερώνοντας λάθος όσους την επισκέπτονται.

Η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα καταργούσε και αυτή την προβληματική και περιορισμένη πρόσβαση στην υπηρεσία Ασύλου μέσω Skype και όριζε ότι όσοι θέλουν να ζητήσουν άσυλο πρέπει πρώτα να υποβληθούν σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης.

Τέτοια δυνατότητα υπάρχει μόνο στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως, Λέρος) και του Φυλακίου στον Εβρο, όπου θα οδηγούνταν οι πρόσφυγες από την Αστυνομία και το Λιμενικό.

Υστερα από δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» και αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στα ΚΥΤ των νησιών δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την ενδοχώρα, το υπουργείο υπαναχώρησε και με διευκρινιστική εγκύκλιο όρισε ότιτα ΚΥΤ των νησιών θα καταγράφουν μόνο νέες αφίξεις προσφύγων στα νησιά.

Οι πρόσφυγες της ενδοχώρας θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτημα ασύλου στην ενδοχώρα, σε σημεία που θα όριζαν οι ελληνικές αρχές, όπως και στο Φυλάκιο του Έβρου.

Ωστόσο, τέτοια σημεία δεν έχουν οριστεί, ενώ το Φυλάκιο του Έβρου δεν αποτελεί ασφαλή ή βιώσιμη επιλογή, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Εφημερίδα Πατρίς.

 

φωτογραφία αρχείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση