HomeHL-9Καιρός: Απόψε ξεκινάει την επέλασή της η κακοκαιρία «Ελπίς» – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Καιρός: Απόψε ξεκινάει την επέλασή της η κακοκαιρία «Ελπίς» – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με πολικές θερμοκρασίες και χιόνια θα αρχίσει από σήμερα η σφοδρή επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς». Αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές, ενώ η ψυχρή εισβολή χωρίζεται σε δύο φάσεις, με αποτέλεσμα το «τσουχτερό» κρύο να επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέχρι και την ερχόμενη βδομάδα.

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες τουλάχιστον 5 ημέρες. Αιτία για αυτή τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού διπόλου ατμοσφαιρικών πιέσεων μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, η επέκταση ενός πεδίου υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων πάνω από την Δυτική Ευρώπη και η παράλληλη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την Ανατολική Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση βορειοδυτικών ανέμων που θα επιτρέψουν την μεταφορά πολύ ψυχρών και ξηρών αερίων μαζών προς την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η κίνηση των αερίων μαζών για τις επόμενες 5 ημέρες πάνω από την Ευρώπη σε ύψος ~1500 μέτρων από την επιφάνεια της γης. Όπως διακρίνεται και από το βίντεο η ψυχρή εισβολή αρχίζει να επηρεάζει τη χώρα μας από το απόγευμα (21/01) από τα βόρεια και αναμένεται να επεκταθεί στα νότια έως και το τέλος του Σαββάτου 22/01, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο αναμένεται να έχει σαρώσει όλη τη χώρα.

Χθες η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στο οποίο ανέφερε ότι διαδοχικά καιρικά συστήματα προβλέπεται να προκαλέσουν κακοκαιρία
με το όνομα «ΕΛΠΙΣ» («ELPIS») στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Το πρώτο καιρικό σύστημα θα μας επηρεάσει από το Σάββατο (22/1/2022) και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα (24/1/2022). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Ο καιρός σήμερα

Αναμένονται βροχές κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τις Κυκλάδες. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μετά τις απογευματινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές και ασθενείς βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά στα ορεινά της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας πάνω από τα 1100-1300 μέτρα και από τις απογευματινές ώρες με τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης και μέσα στη νύχτα και της Θεσσαλίας. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως 9 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -11 έως 10, στην Ήπειρο από -6 έως 13 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -6 έως 14, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -1 έως 15, στα νησιά του Ιονίου από 4 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -2 έως 12 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 1 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι αρχικά νοτιοδυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ στα πελάγη και στροφή τους σε βορειοδυτικούς μετά τις μεσημβρινές ώρες έως 6 μποφόρ.

Ο καιρός στην Κρήτη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται σήμερα Παρασκευή στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στο νησί θα κυμανθεί από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση