HomeHL-GreeceΥπόθεση Folli Follie: Συνεχίζεται σήμερα η δίκη, στο εδώλιο οι Κουτσολιούτσοι και οι συγκατηγορούμενοί τους

Υπόθεση Folli Follie: Συνεχίζεται σήμερα η δίκη, στο εδώλιο οι Κουτσολιούτσοι και οι συγκατηγορούμενοί τους

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνεχίζεται σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη για το πολύκροτο οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie. Στο εδώλιο του κατηγορούμενου θα βρεθούν ξανά οι προφυλακισμένοι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, καθώς και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί τους, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για σειρά κακουργημάτων.

Κατά τη σημερινή διαδικασία το πιθανότερο είναι ότι το δικαστήριο θα αποφανθεί σχετικά με το αίτημα που είχε υποβάλλει Κινέζος κατηγορούμενος στην υπόθεση, ο οποίος δεν είχε κληθεί ως αγνώστου διαμονής. Ωστόσο, κατά τη προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, στο ακροατήριο εμφανίστηκε ο δικηγόρος του εν λόγω κατηγορούμενου και ζήτησε την μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος στην καντονέζικη διάλεκτο που είναι και η μητρική του γλώσσα ή στην αγγλική, ώστε να λάβει γνώση των κατηγοριών οι οποίες του αποδίδονται.

Μάλιστα, όπως προέκυψε από την προηγούμενη πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου, από τους 13 κατηγορούμενους που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, η εισαγγελία Εφετών οδήγησε τελικά στο ακροατήριο τους 10, καθώς οι υπόλοιποι ήταν αγνώστου διαμονής.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το αίτημα του Κινέζου κατηγορούμενου ο εισαγγελέας της έδρας, είχε προτείνει την απόρριψή του Ωστόσο, ο συνήγορος του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου αντέτεινε ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος πρέπει να δικαστεί σε αυτό το δικαστήριο, καθώς φέρεται ως φυσικός αυτουργός για πράξεις για τις οποίες ως ηθικός αυτουργός κατηγορείται ο εντολέας του. «Σε περίπτωση καταδίκης του εντολέα μου, δεν μπορεί να μην έχει κριθεί ο φερόμενος ως φυσικός αυτουργός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. Εν τέλει, το δικαστήριο, επιφυλάχθηκε να αποφανθεί επί του αιτήματος.

Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι κατά τη προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, σημειώθηκαν αντιδράσεις από δικηγόρους, για τις συνεχείς δικασίμους που ανακοίνωσε το δικαστήριο για τον επόμενο μήνα. Στη πλειονότητά τους οι δικηγόροι ζήτησαν τη μείωση των δικασίμων που ανακοινώθηκαν από έδρας, με κάποιους εξ’ αυτών να κάνουν λόγο για πιέσεις και διοικητική σκοπιμότητα, προκειμένου, όπως είπαν, να έχει ολοκληρωθεί η δίκη μέχρι τις 8 Μαρτίου, οπότε και λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης των κατηγορουμένων. «Δεν μπορεί το 18μηνο να θεωρείται εθνική καταστροφή μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι» ανέφεραν στο δικαστήριο, συνήγοροι της υπεράσπισης.

Ακόμη, κατά τη προηγούμενη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, παράσταση πολιτικής αγωγής προς υποστήριξη της κατηγορίας, δήλωσε η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie, η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών που κατέθεσε τη πρώτη μήνυση για την υπόθεση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διάφορες εταιρείες, εκ των οποίων μια συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, καθώς και μεμονωμένους επενδυτές.

Βάσει του παραπεμπτικού βουλεύματος, οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Folli Follie δικάζονται, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ με ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος δικάζεται και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η εγκληματική δράση των κατηγορουμένων αρχίζει τουλάχιστον από το 2006 και χαρακτηρίζεται από ένα «όργιο» πλαστογραφήσεων τραπεζικών εγγράφων, εικονικών συναλλαγών και δήθεν θυγατρικών εταιρειών της Folli – Follie στην Ασία, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε και από τον έλεγχο της A&M, η εταιρεία της Folli – Follie στην Κίνα, επί σειρά ετών παρουσίαζε εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε νόμιμους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως επίσης και εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε ανύπαρκτους εικονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασκεύαζε bank statements για να τεκμηριωθούν τα εν λόγω υπόλοιπα. Είναι χαρακτηριστικό, πως σε ένα μόνο τραπεζικό λογαριασμό η εταιρεία μέσω των ψευδών στοιχείων εμφάνιζε υπόλοιπο 70.000.000 ευρώ αν και το πραγματικό διαθέσιμο ήταν μόλις 60 ευρώ!

Ακολούθως, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, σύμφωνα με τη δικογραφία, έστελναν στην Ελλάδα τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών τους στη Κίνα, και ζητούσαν αυτές να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου ομίλου τους, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στην χώρα μας, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Κατά τον τρόπο αυτόν, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και γιος του κατάρτιζαν «συμφέρουσες επιχειρηματικές συμφωνίες και είχαν άνετη πρόσβαση σε δανεισμό μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, μεταθέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο (πιστωτικό, επενδυτικό κλπ), εν γνώσει των μελών της εγκληματική οργάνωση, σε τρίτους».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση