HomeHL-9Μέτρα για τον κορωνοϊό: Νέα παράταση στο τραπέζι των ειδικών – Προβληματισμός για το αν πρέπει να επιστρέψει η μουσική στην εστίαση

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Νέα παράταση στο τραπέζι των ειδικών – Προβληματισμός για το αν πρέπει να επιστρέψει η μουσική στην εστίαση

Τι θα συζητηθεί στην αυριανή σύσκεψη των εμπειρογνωμόνων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο τραπέζι της επιτροπής των ειδικών, που συνεδριάζουν αύριο, Τετάρτη, φαίνεται πως βρίσκεται η παράταση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και βρίσκονται σε ισχύ μέχρι και αυτήν την Κυριακή, 23 του μηνός.

Αν και εντός της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση των θανάτων και των νοσηλειών εξαιτίας του κορωνοϊού, παρά τη μείωση των κρουσμάτων, θα οδηγήσει σε νέα παράταση των μέτρων.

Άγνωστη είναι επίσης η διάρκεια που θα έχει αυτή η νέα παράταση, καθώς εντός της επιτροπής υπάρχουν «φωνές», που τάσσονται υπέρ μίας χρονικής επέκτασης δύο εβδομάδων, με δεδομένο τόσο ότι τα μέτρα έως τώρα φαίνεται να είναι αποτελεσματικά, αλλά και το γεγονός ότι οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας (θάνατοι και διασωληνώσεις) παραμένουν σε ανησυχητικά επίπεδα.

Ένα μέτρο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή σύσκεψη και για το οποίο υπάρχουν πιέσεις, είναι το ζήτημα της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση. Οι ειδικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους, καθώς η επαναφορά της μουσικής μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα των μεγάλων κέντρων διασκέδασης, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.

Τα υπόλοιπα μέτρα το πιθανότερο είναι να παραμείνουν ως έχουν -και πιο συγκεκριμένα: ο περιορισμός για αυστηρά καθήμενους πελάτες στα καταστήματα εστίασης, ο περιορισμός στα έξι άτομα ανά τραπέζι, η χρήση της μάσκας και το ωράριο λειτουργίας μέχρι τα μεσάνυχτα.

Στο θέμα των μέτρων αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι αυτά απέδωσαν και αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται αυστηροποίησή τους, παρά το γεγονός ότι η πρόκληση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι διαρκής.

Όσον αφορά στη χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή, θα σταθμίσει τα μεγέθη της πανδημίας και τη γενικότερη επιρροή που μπορεί να έχουν αντανακλαστικά οι αποφάσεις της σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που είμαστε τώρα στην πανδημία. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα δούμε αν θα πάμε σε μία περαιτέρω παράταση ή σε κάποια χαλάρωση των μέτρων. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα πούμε κι εμείς τη γνώμη μας».

«Δυστυχώς, το 85% των ανθρώπων που φθάνουν εκεί είναι ανεμβολίαστοι και οδηγούμαστε στα αυξημένα νούμερα απωλειών. Προφανώς και μας ανησυχεί και είναι κάτι που οφείλει να το συμπεριλάβει κανείς στα κριτήρια, με τα οποία θα λάβει τις όποιες αποφάσεις» τόνισε ακόμη, αναφερόμενος στις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις.

Νωρίτερα σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 23.340 κρούσματα, άλλους 106 θανάτους και 673 διασωληνωμένους.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση