HomeHL-WorldΕρντογάν για EastMed: Φυσικό αέριο στην Ευρώπη μόνο μέσω Τουρκίας

Ερντογάν για EastMed: Φυσικό αέριο στην Ευρώπη μόνο μέσω Τουρκίας

Το άνοιγμα στο Ισραήλ και η υπόθεση της Κριμαίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο EastMed ήταν ένα έργο δεν επρόκειτο ποτέ να υλοποιηθεί, γιατί… δεν περιλάμβανε την Τουρκία, ισχυρίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφων, κατά την επιστροφή του από την Αλβανία, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι “αυτό το έργο δεν επρόκειτο να υλοποιηθεί ποτέ στην πραγματικότητα. Το ανέλυσαν από κάθε άποψη και είδαν ότι δεν υπάρχει κάτι το θετικό σε αυτό το έργο. Με άλλα λόγια, δεν βγαίνει το κόστος. Η Αμερική είναι μια χώρα που όλα τα βήματά της τα κάνει βασιζόμενη στο κεφάλαιο. Όταν είδε ότι το κόστος δεν έβγαινε, είπε ότι ‘αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει”.

Όπως αναφέρει το sigmalive.com, ο Ερντογάν σημείωσε ότι εξάλλου “αυτό που συζητείται πάντα εδώ ποιο είναι; Ότι δεν γίνεται τίποτα χωρίς την Τουρκία. Γιατί αν πρόκειται να πάει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από εδώ, θα γίνει μόνο μέσω Τουρκίας”.

Το άνοιγμα στο Ισραήλ και η υπόθεση της Κριμαίας

Στη συνέχεια, έκανε ένα νέο άνοιγμα προς το Ισραήλ, προτείνοντας να κατασκευάσουν οι δύο χώρες έναν αγωγό. “Όταν ήταν υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ο κ. Μπεράτ (σ.σ. Αλμπαϋράκ – γαμπρός του) ακόμη, είχε έρθει τότε με μια προσφορά ο Ισραηλινός ομόλογός του. Ίσως θα μπορούσαμε τότε να συμπράτταμε με το Ισραήλ σε αυτή τη δουλειά. Θα μου πεις δεν μπορεί να γίνει τώρα; Μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε τους όρους. Διότι αν αναλύσουμε τα οφέλη από μία τέτοια δουλειά, θα είναι πολύ σημαντικά. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο…. Οι συνομιλίες μας με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Χέρτζογκ, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένετ δίνουν μηνύματα σε διαφορετικό επίπεδο. Εξάλλου, ξέρετε, πρόσφατα, δέχτηκα τους ραβίνους της Συμμαχίας των Ισλαμικών Χωρών στην προεδρία της Δημοκρατίας κι είχα συνάντηση μαζί τους. Αν είναι να κάνουμε πολιτική, η πολιτική δεν γίνεται με καβγάδες και με ξύλο. Πρέπει να ακολουθήσουμε πολιτική στη γραμμή της ειρήνης”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ομολογώντας την στροφή 180 μοιρών στον τρόπο άσκησης της εξωτερικής του πολιτικής.

Ερωτηθείς και για την υπόθεση της Κριμαίας, ο Ερντογάν τάχθηκε εναντίον της πολιτικής του Βλαντιμίρ Πούτιν. “Τι έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία; Κατέρρευσε την Κριμαία. Πάντα του το λέω, σε κάθε συνάντηση που έχουμε με τον κ. Πούτιν, ότι είμαστε κατά της εισβολής στην Κριμαία”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση