HomeΚΟΣΜΟΣΣουηδία: Μυστηριώδη drones πετούν πάνω από πυρηνικούς σταθμούς, αεροδρόμια και το παλάτι

Σουηδία: Μυστηριώδη drones πετούν πάνω από πυρηνικούς σταθμούς, αεροδρόμια και το παλάτι

Διατάχθηκε έρευνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εδώ και ημέρες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) έχουν θεαθεί πάνω από σημαντικές τοποθεσίες στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών σταθμών, γεγονός που ώθησε τις Αρχές στο να εξαγγείλουν σχετική έρευνα.

Συγκεκριμένα, τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις έχουν στοχοποιηθεί, ενώ έχουν αναφερθεί θεάσεις πάνω από αεροδρόμια και το βασιλικό παλάτι στη Στοκχόλμη.

Οι αρχές δεν έχουν κάνει εικασίες για το ποιος βρίσκεται πίσω από τα μυστηριώδη drones. Η αστυνομία και η ακτοφυλακή ερευνούν τη θάλασσα και τα νησιά γύρω από τη Στοκχόλμη, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι τελευταίες παρατηρήσεις το βράδυ της Δευτέρας αφορούσαν ένα drone πάνω από το πυρηνικό εργοστάσιο Forsmark, αλλά η υπηρεσία ασφαλείας Sapo είπε ότι ερευνούσε επίσης προηγούμενες πτήσεις drone κοντά στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής Ringhals και Oskarshamn. Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στο κοινό να δώσει πληροφορίες.

Η Sapo είπε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν ύποπτα για «σοβαρή, μη εξουσιοδοτημένη διαχείριση μυστικών πληροφοριών».

«Η υπηρεσία ασφαλείας διεξάγει την έρευνα σχετικά με τις πτήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τους πυρηνικούς σταθμούς μας. Όσον αφορά τις άλλες θεάσεις drone, μέχρι στιγμής είναι θέμα της αστυνομίας», δήλωσε στο BBC ο αξιωματούχος της Sapo, Φρέντρικ Χούλτγκρεν.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τον τύπο των drones, αλλά έχουν χαρακτηριστεί ευρέως ως στρατιωτικού τύπου και λέγεται ότι έχουν μεγάλα φτερά.

Η σουηδική τηλεόραση ανέφερε ότι ένα ελικόπτερο της αστυνομίας ακολουθούσε ένα drone που πετούσε από πάνω του σε ύψος έως και 1.000 μέτρων  στα νοτιοδυτικά και βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Aftonbladet, ένα drone εθεάθη το Σαββατοκύριακο να κάνει κύκλους γύρω από το κοινοβούλιο και τα κυβερνητικά κτίρια, καθώς και το βασιλικό παλάτι στη Στοκχόλμη. Νωρίτερα, drones εντοπίστηκαν κοντά στα αεροδρόμια Kiruna και Lulea.

Οι εισαγγελείς διατηρούν «ανοιχτό μυαλό» για το ποιος βρίσκεται πίσω από τις πτήσεις με drone. Οι θεάσεις έρχονται σε μια περίοδο αυξημένου στρατιωτικού συναγερμού στη Σουηδία, λόγω των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σχετικά με τη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Η Σουηδία ανέπτυξε πρόσφατα στρατεύματα στο νησί Γκότλαντ της Βαλτικής, κάτι που οι αξιωματούχοι περιγράφουν ως σήμα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Σουηδίας είναι έτοιμες να υπερασπιστούν την επικράτειά τους.

Η Σουηδία δεν είναι μέλος της αμυντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αλλά είπε ότι ανταποκρίνεται σε τρία ρωσικά αποβατικά σκάφη που κινούνται στη Βαλτική Θάλασσα μέσω του Στενού Great Belt της Δανίας.

eleftherostypos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση