HomePost ItΚεγκέρογλου: «Απαράδεκτη η εξαίρεσή των σεισμόπληκτων από μέτρα που ελήφθησαν για πυρόπληκτους»

Κεγκέρογλου: «Απαράδεκτη η εξαίρεσή των σεισμόπληκτων από μέτρα που ελήφθησαν για πυρόπληκτους»

Παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου  προς το Υπουργείο Οικονομικών για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων, τα οποία ανέπτυξε ο Βουλευτής και κυρίως αυτά που αφορούν στις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, την επαναλειτουργία της πλατφόρμας  «arogi.gr», που έχει κλείσει από τις 15  Νοεμβρίου και στη στήριξη επιχειρήσεων, επαγγελματιών, εργαζομένων και αγροτών, που έχουν χάσει σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους.

Ο κ. Βεζυρόπουλος απάντησε ότι έχουν καταβληθεί 39 εκατομμύρια 579 χιλιάδες ευρώ σε 4.415 πολίτες ως πρώτη αρωγή για ζημιές σε κτίρια και οικοσκευές, χωρίς όμως να αναφερθεί σε κατανομές ανά οικισμό και περιοχή αλλά ούτε και πότε θα γίνει νέα καταβολή.

Για το θέμα της  επαναλειτουργίας  της πλατφόρμας «arogi.gr» δεσμεύτηκε ότι θα ανοίξει το επόμενο διάστημα, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία,  για τις παρακάτω  τρεις (3) κατηγορίες:

  1. Για όσους πληγέντες δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτησή τους εξαιτίας διαδικαστικών ζητημάτων που αφορούν αλλαγές που έχουν επέλθει στη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους λόγω κληρονομικών διευθετήσεων.
  2. Για όσους πληγέντες από τον σεισμό επιθυμούν να επικαιροποιήσουν ή να αναθεωρήσουν ή ακόμα και να ανακαλέσουν την αίτησή τους μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
  3. Για όσους δεν κατάφεραν να υποβάλουν αίτηση κατά τις δύο φάσεις υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα και επιθυμούν να υποβάλουν μετά και την ολοκλήρωση του ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στη συνέχεια ο κ. Βεζυρόπουλος «αρνήθηκε» να απαντήσει, για το θέμα της διαγραφής της επιστρεπτέας προκαταβολής στις σεισμόπληκτες επιχειρήσεις κλπ όπως συνέβη με τις πυρόπληκτες με νομοθετική ρύθμιση, όπως και για το αίτημα να εφαρμοστεί πρόγραμμα «μη επιστρεπτέας», που θα συμβάλλει στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Μετά από αυτή την άδικη, ανάλγητη και αντισυνταγματική κυβερνητική επιλογή, ο Βουλευτής κατέθεσε νέα επίκαιρη ερώτηση για το ίδιο θέμα, που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση