HomeHL-9Έκρηξη ηφαιστείου Τόνγκα: Πώς επηρέασε την Κρήτη το κρουστικό κύμα – Εντυπωσιακό βίντεο

Έκρηξη ηφαιστείου Τόνγκα: Πώς επηρέασε την Κρήτη το κρουστικό κύμα – Εντυπωσιακό βίντεο

Δύο φορές πέρασε πάνω από την Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρουσιάζονται οι σπάνιες καταγραφές μεταβολών της ατμοσφαιρικής πίεσης στη μέση στάθμη της θάλασσας από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατά τη διάρκεια περασμάτων του κρουστικού κύματος από την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga–Hunga Haʻapai.

Στο βίντεο θα παρακολουθήσετε την απότομη άνοδο της ατμοσφαιρικής πίεσης κατά τη διάρκεια της πρώτης έλευσης του κύματος από τα βορειοανατολικά με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Αιγαίου να καταγράφουν πρώτοι ξαφνική άνοδο της πίεσης (έντονο κόκκινο χρώμα), και μέσα διάστημα 10 λεπτών η πίεση έπεσε κατά 2-5 hPa (σκούρο μπλε χρώμα) περίπου, ανάλογα την περιοχή.

Το κύμα καθώς ταξίδευε νοτιοδυτικά με ταχύτητα άνω των 1000 km/h, συνάντησε το αντίστοιχο κύμα προερχόμενο από τα δυτικά. Η συνάντησή τους προκάλεσε μια συμβολή στη Νότια Αλγερία, περίπου στο αντιδιαμετρικό σημείο της Γης από την Τόνγα στην Ωκεανία. To αποτέλεσμα ήταν το δεύτερο πέρασμά του πάνω από τη χώρα μας λίγες ώρες αργότερα με κατεύθυνση βορειοανατολικά.

Η κίνηση του κύματος καταγράφηκε από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Meteosat, καθώς η απότομη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης προκαλεί συμπύκνωση υδρατμών και ήταν δυνατή η καταγραφή των νεφώσεων στο υπέρυθρο φάσμα.

Η μελέτη του φαινομένου που βρίσκεται σε εξέλιξη τη Δευτέρα 17/01 θα συνεχιστεί για την καλύτερη κατανόηση των καταγραφών. Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται η χρησιμότητα της ύπαρξης πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα μας, εφάμιλλο μεγάλων μετεωρολογικών κέντρων του εξωτερικού.

meteo.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση