HomeHL-9Στη Βουλή το έγγραφο «φωτιά» για το ρεύμα στους οικίσκους στο Αρκαλοχώρι

Στη Βουλή το έγγραφο «φωτιά» για το ρεύμα στους οικίσκους στο Αρκαλοχώρι

Ζητούν διευκρινίσεις για το θέμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το θέμα, που πρώτο ανέδειξε το cretapost, αναφορικά με το παραχωρητήριο «φωτιά» που καλούνται να υπογράψουν οι κάτοικοι των οικίσκων στο Αρκαλοχώρι.

Στο εν λόγω έγγραφο – και συγκεκριμένα στο άρθρο 9 – αναφέρεται ότι οι κάτοικοι επιβαρύνονται από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που προκάλεσε έκδηλη ανησυχία και σωρεία αντιδράσεων.

Από την πλευρά ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ρητά και κατηγορηματικά στο cretapost ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος το επωμίζεται ο δήμος προς το παρόν και δεν τίθεται θέμα να τοποθετηθούν μετρητές.

Στη Βουλή η αποκάλυψη

Την ίδια ώρα, βουλευτές του νομού Ηρακλείου μεταφέρουν την αποκάλυψη του cretapost στη Βουλή.

Με παρέμβασή τους οι βουλευτές Μαμουλάκης, Βαρδάκης και Ηγουμενίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και Λογιάδης από το ΜέΡΑ25 ζητούν απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς ενώ τους καλούν να πάρουν συγκεκριμένη θέση αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την κυβέρνηση «ξεκάθαρη δέσμευση ότι δεν θα τους επιβαρύνει (σ.σ. τους κατοίκους) με το κόστος αυτών των χρεώσεων» κάνοντας παράλληλα λόγο «για απαράδεκτο όρο στα συμβόλαια των σεισμοπαθών».

Ο Γιώργος Λογιάδης του ΜέΡΑ25 διερωτάται «γιατί ζητήθηκε από τους κατοίκους να υπογράψουν ένα τέτοιο έγγραφο» και «γιατί το κράτος συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους σεισμοπαθείς και ζητάει να πληρώνουν οι ίδιοι για τις κοινωνικές παροχές που θα έπρεπε να προσφέρει το ίδιο το κράτος δωρεάν;».

Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις από Κρητικούς βουλευτές

ΣΥΡΙΖΑ

Το αλαλούμ που επικρατεί σχετικά με την κάλυψη του κόστους ηλεκτροδότησης και ύδρευσης των οικίσκων που φιλοξενούν τους σεισμόπληκτους στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, αναδεικνύουν με κοινή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης και οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, με τη συνυπογραφή των συναρμόδιων Τομεαρχών Κώστα Ζαχαριάδη και Σωκράτη Φάμελλου.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, τα προβλήματα των πληγέντων όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά επιδεινώνονται. Παραμένουν ανάγκες στέγασης, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, τις αποζημιώσεις και την επιχορήγηση ειδικού σκοπού, το επίδομα ενοικίου, τους ελέγχους των κτηρίων, την κάλυψη του κόστους των ζημιών, της παραχώρησης οικοσκευής σε δικαιούχους, της απλοποίησης των διαδικασιών για σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές μικρής κλίμακας, της παράτασης στην αναστολή εργασίας, κ.α. Επιπροσθέτως, αποκαλύφθηκε ότι οι σεισμόπληκτοι που διαμένουν σε οικίσκους, υποχρεούνται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, όπως αναφέρεται με σαφήνεια στα συμβόλαια παραχώρησης των οικίσκων.

Ειδικότερα, στο παραχωρητήριο υπάρχει συγκεκριμένος όρος στον οποίον αναφέρεται ότι οι κάτοικοι των οικίσκων επιβαρύνονται με τις δαπάνες ηλεκτροδότησης και ύδρευσης (άρθρο 9). Αυτό το γεγονός έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση των τοπικών φορέων, ενώ θεωρείται δείγμα αναλγησίας να ζητά η Πολιτεία από σεισμόπληκτους που έχουν καταστραφεί οικονομικά, έχουν μείνει άστεγοι και φιλοξενούνται σε οικίσκους, να καλύψουν δαπάνες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, ο οποίος τονίζει ότι είναι πρόθεση του Δήμου να καλύψει αυτές τις δαπάνες και μόνο αν ο Δήμος υποχρεωθεί από την Πολιτεία, θα τοποθετήσει μετρητές στους οικίσκους.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι η Πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης τόσο απέναντι στους σεισμόπληκτους, όσο και απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γι’ αυτό και ζητούν ξεκάθαρη δέσμευση από την Κυβέρνηση ότι δεν θα τους επιβαρύνει με το κόστος αυτών των χρεώσεων.

ΜέΡΑ25

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών μέσων του Ηρακλείου οι κάτοικοι που ζουν στους οικίσκους Αρκαλοχωρίου, λόγω του σεισμού, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια έκπληξη, όταν τους ζητήθηκε να υπογράψουν ένα «παραχωρητήριο» για τον κάθε οικίσκο, με χρονικό ορίζοντα υπογραφής την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022.

Στο παραχωρητήριο, με αποστολέα το Υπουργείο, υπάρχει όρος στον οποίον αναφέρεται ότι οι κάτοικοι των οικίσκων επιβαρύνονται τις δαπάνες του ρεύματος.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 9 του εγγράφου αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά «οι δαπάνες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του οικίσκου, βαρύνουν τον παραχωρησιούχο και θα πρέπει να καταβάλλονται άμεσα έπειτα από την γνωστοποίηση της οφειλής (…) έπειτα από την τοποθέτηση μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και οι σχετικές χρεώσεις, βάσει αντίστοιχων εγκεκριμένων τιμολογίων».

Δεδομένου ότι το γεγονός θορύβησε έντονα τους κατοίκους Να σημειωθεί ότι ο Δήμος από την πλευρά του, σύμφωνα με το δημοσιεύματα, διαβεβαιώνει ότι έχει επωμιστεί όλο το βάρος της δαπάνης προς το παρόν, ωστόσο το κράτος δεν έχει ξεκαθαρίσει με σαφήνεια την άποψή του επί του ζητήματος με συνέπεια οι κάτοικοι της περιοχής να βρίσκονται σε πανικό και να αγωνιούν για τα προβλήματα που ενδεχομένως να φέρει η επόμενη μέρα.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Για ποιον λόγο ζητήθηκε από τους κατοίκους στους οικίσκους να υπογράψουν ένατέτοιο έγγραφο;

Γιατί το κράτος συνεχίζει να ταλαιπωρεί του σεισμοπαθείς και ζητάει να πληρώνουν οι ίδιοι για τις κοινωνικές παροχές που θα έπρεπε να προσφέρει το ίδιο το κράτος δωρεάν;

Διαφήμιση
Διαφήμιση