HomeHL1-CultureΜεγάλη ανακάλυψη: Βρέθηκε «κόκκινος» ρωμαϊκός οικισμός

Μεγάλη ανακάλυψη: Βρέθηκε «κόκκινος» ρωμαϊκός οικισμός

Mε αγγεία που είχαν υλικό για μακιγιάζ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα ερείπια ενός τεράστιου ρωμαϊκού εμπορικού οικισμού ανακαλύφθηκαν από μια ομάδα αρχαιολόγων που εργάζονται κατά μήκος περιοχής που μελλοντικά θα περάσει σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας στην Αγγλία.

Εκατοντάδες ρωμαϊκά νομίσματα, κοσμήματα, αγγεία, ένα ζευγάρι δεσμών αλλά και υλικό γαλένα που αποτελούσε τη βάση για μακιγιάζ ήταν μεταξύ των τεχνουργημάτων που ανακαλύφθηκαν στην τοποθεσία κοντά σε ένα χωριό στο Northamptonshire, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία High Speed ΗS2 (HS2).


Το HS2 είναι ένα έργο μεγάλης κλίμακας που αποσκοπεί στη δημιουργία σιδηροδρομικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας μεταξύ του Λονδίνου και των μεγάλων πόλεων στην κεντρική και βόρεια Αγγλία.

Το έδαφος έχει φλογερό κόκκινο χρώμα

Η περιοχή έχει ένα ακόμα μοναδικό χαρακτηριστικό. Η ποιότητα του εδάφους έχει ένα μοναδικό φλογερό κόκκινο χρώμα σε ορισμένα σημεία και αυτό σύμφωνα με τους αρχαιολόγους υποδηλώνει ότι στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν έντονες δραστηριότητες που περιελάμβαναν καύσεις υψηλών θερμοκρασιών που χρησιμοποιούνται στη μεταλλοτεχνία ή στην αγγειοπλαστική.

arxaia1

Από την εποχή του σιδήρου

Η τοποθεσία, γνωστή ως Blackgrounds, χρονολογείται γύρω στο 50 μ.Χ., αν και αρχικά στέγαζε ένα χωριό της Εποχής του Σιδήρου που χρονολογείται γύρω στο 400 π.Χ., ανέφεραν οι αρχαιολόγοι σύμφωνα με την HS2.

arxaia2

Στρογγυλά σπίτια

Σε άριστη κατάσταση βρέθηκε ένας δρόμος της Εποχής του Σιδήρου και περισσότερα από 30 στρογγυλά σπίτια. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το χωριό της Εποχής του Σιδήρου εξελίχθηκε σε έναν πλούσιο ρωμαϊκό οικισμό. Η περιοχή πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε με την πάροδο του χρόνου και έγινε πλουσιότερη, με νέους δρόμους και πέτρινα κτίρια να κατασκευάζονται.

arxaia3

Ο μεγάλος δρόμος

Ο τεράστιος ρωμαϊκός δρόμος έχει πλάτος περίπου 10 μέτρων και διασχίζει τον οικισμό, ξεπερνώντας κατά πολύ το κανονικό μέγιστο των περίπου τεσσάρων μέτρων, είπε ο Τζέιμς Γουέστ, υπεύθυνος τοποθεσίας για την MOLA Headland Infrastructure, που επέβλεψε την ανασκαφή.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτός ο δρόμος – που περιγράφεται ως «εξαιρετικός στο μέγεθός του» – υποδηλώνει ότι ο οικισμός ήταν κάποτε μια πολυσύχναστη περιοχή με καρότσια που έμπαιναν και έβγαιναν με αγαθά.

arxaia4

«Η αποκάλυψη ενός τόσο καλοδιατηρημένου και μεγάλου ρωμαϊκού δρόμου, καθώς και τόσων ευρημάτων υψηλής ποιότητας ήταν εκπληκτική και μας λέει τόσα πολλά για τους ανθρώπους που έζησαν εδώ», είπε ο Γουέστ.

Κλίβανοι και πηγάδια

Τα εργαστήρια, οι κλιβάνοι και πολλά πηγάδια που ανακαλύφθηκαν επίσης υποδηλώνουν ότι η πόλη θα ήταν μια «πολύβουη και πολυσύχναστη περιοχή» στο απόγειό της. Εκτός από τις βιομηχανικές πρακτικές, αποκαλύφθηκαν και τα θεμέλια κτιρίων που χρησιμοποιούνται για οικιακούς σκοπούς.

arxaia5

300 νομίσματα και αγγεία με υλικό για μακιγιάζ

Βρέθηκαν περισσότερα από 300 ρωμαϊκά νομίσματα, υποδηλώνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της περιοχής στο εμπόριο.

Μεταξύ των ευρημάτων που προκαλούν εντύπωση και είναι τα γυάλινα αγγεία, διακοσμητικά αγγεία, κοσμήματα και στοιχεία καλλυντικών – όπως το ορυκτό γαλένα, το οποίο συνθλίβεται και αναμειγνύεται με λάδι για τη δημιουργία μακιγιάζ.

Ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση