HomeHL1-Economy«Καρούζος Gate»: Στο «σφυρί» ακίνητα της εταιρείας και στην Κρήτη

«Καρούζος Gate»: Στο «σφυρί» ακίνητα της εταιρείας και στην Κρήτη

Σε ποιες περιοχές βρίσκονται και πόσο κοστίζουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ηταν περίπου πριν από τέσσερα χρόνια, τον Μάρτιο του 2018, όταν ολοκληρώθηκε η δίκη για το λεγόμενο «Καρούζος Gate», με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας να κρίνει ομόφωνα ένοχους τους κατηγορουμένους.

Επρόκειτο για το τέλος μιας πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας κατά την οποία ξετυλίχτηκε ένα σκάνδαλο με τα… όλα του: λεφτά, χλιδή, ακριβά ακίνητα, αλλά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή, έκδοση εικονικών τιμολογίων και πολλά άλλα.

Ενα σκάνδαλο που έγινε αρκετές φορές πρωτοσέλιδο, με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Καρούζο και τη σύζυγό του Ρεβέκκα Σκαφτούρα.

Στον μεν πρώτο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16 ετών μαζί με χρηματική ποινή 200.000 ευρώ και οδηγήθηκε στη φυλακή, στη δε Σκαφτούρα ποινή κάθειρξης 14 ετών και επίσης πρόστιμο 200.000 ευρώ, αλλά παρέμεινε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους λόγω ανασταλτικού χαρακτήρα της ποινής.

Η ρήξη του ζευγαριού

Ο Γιάννης Καρούζος, αδελφός του Αντώνη Καρούζου, που διατηρούσε τη γνωστή -και πτωχευμένη πλέον- αλυσίδα ανδρικής ένδυσης «Carouzos» και δεν είχε καμία επιχειρηματική σχέση με αυτόν και τις δραστηριότητές του, και η σύζυγός του Ρεβέκκα Σκαφτούρα ανήκαν στα δημοφιλή ζευγάρια της κοσμικής Αθήνας.

Διαθέτοντας ισχυρές προσβάσεις σε οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους ανέπτυξαν πολύπλευρη επιχειρηματική δραστηριότητα που περιλάμβανε από branded εστιατόρια μέχρι εταιρείες κατασκευαστικές και real estate.

Αυτός ο τελευταίος πυλώνας ήταν που χρησιμοποιήθηκε ώστε μέσα από έναν γαλαξία εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι Karouzos Construction, Karouzos Development, Karouzos Investment κ.ά., να εξελιχθεί επί χρόνια ένα colpo grosso με την αγορά και εκμετάλλευση ακινήτων.

Ουσιαστικά, μέσα από τη φρενήρη δραστηριότητα αυτών των εταιρειών γινόταν ένα «πλυντήριο» με στόχο τη μεταφορά αμύθητων ποσών στο εξωτερικό. Ετσι έφτασαν να έχουν χαρτοφυλάκιο με 200 ακίνητα -κτίρια και οικόπεδα– στις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής, στην Κρήτη (κυρίως στο Ηράκλειο), στην Πάτρα και την Κεφαλονιά, εκτιμώμενης εμπορικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ.

Ολα αυτά μέχρι τα τέλη του 2010, καθώς η επέλαση της οικονομικής κρίσης οδήγησε σε κατάρρευση την αγορά του real estate, με συνέπεια το οικοδόμημα του ζεύγους να αρχίσει να κλυδωνίζεται και οι πιστώτριες τράπεζες να λαμβάνουν μέτρα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο όμιλος Καρούζου με χρήματα προερχόμενα από φοροδιαφυγή προχωρούσε σε αγορές ακινήτων-φιλέτων, ενώ εξασφάλιζε δανεισμό από τράπεζες έχοντας δημιουργήσει σχεδόν για κάθε ακίνητο μία εταιρεία».

Στη δικογραφία αναφερόταν ότι το ύψος των επισφαλών δανείων έφτανε στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό της φοροδιαφυγής στα 30 εκατ. ευρώ.

Εν μέσω αυτού του αρνητικού κλίματος επήλθε σταδιακά και η πλήρης ρήξη στις σχέσεις του ζεύγους που οδήγησε σε ένα επεισοδιακό διαζύγιο και σε αντιπαραθέσεις σχετικά με την επιμέλεια των δύο παιδιών τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της δίκης που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2017 ο Γιάννης Καρούζος και η Ρεβέκκα Σκαφτούρα όχι μόνο δεν αντάλλασσαν ούτε ένα βλέμμα, αλλά και εξαπέλυαν επιθέσεις ο ένας στον άλλον, με εκείνον μάλιστα να την κατηγορεί ως «εγκέφαλο» του σκανδάλου.

Σε αυτό τον εμφύλιο πόλεμο αλληλομηνύθηκαν αρκετές φορές, ενώ ακόμη και μετά την καταδίκη τους η Ρεβέκκα Σκαφτούρα βρέθηκε ξανά κατηγορούμενη έπειτα από μήνυση του πρώην συζύγου της για παραβίαση δικαστικής απόφασης που αφορούσε τα παιδιά τους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δικαστικής εξέλιξης έγιναν τα αποκαλυπτήρια του σκανδάλου. Στο βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν αναφερόταν ότι το ξέπλυμα «τελούνταν κατ’ επάγγελμα, καθώς φέρεται ότι είχαν διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιρειών, καθώς και την κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων με τις οποίες δικαιολογούσαν τραπεζικές συναλλαγές με αντικείμενο ιδιαίτερα υψηλά χρηματικά ποσά, όπως επίσης με το άνοιγμα και τη διατήρηση πολλών ατομικών και εταιρικών λογαριασμών σε πιστωτικά ιδρύματα και την ίδρυση εξωχώριων εταιρειών».

Από ένα σημείο και μετά, τα δάνεια που το δίδυμο των πρωταγωνιστών κατάφερε να πάρει για λογαριασμό διάφορων εταιρικών σχημάτων κοκκίνισαν, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες να βγάζουν σε πλειστηριασμό ακίνητα προκειμένου να περιορίσουν, όσο γίνεται, τη ζημία.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», έχει προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί στις 28 Ιανουαρίου και στις 11 Φεβρουαρίου τέσσερα οικόπεδα και αγροτεμάχια στην Κρήτη με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς τα 3,19 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τα απομεινάρια της επενδυτικής επέλασης του ζεύγους Καρούζου στη μεγαλόνησο την περίοδο 2006-2007, κατά την οποία, όπως λεγόταν τότε, είχαν αγοραστεί εκτάσεις που έφταναν συνολικά στα 2.000 στρέμματα σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, δαπανώντας πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα εκείνη την εποχή είχαν προκαλέσει εύλογες απορίες στην αγορά καθώς «χτυπούσαν» ό,τι έβγαινε προς πώληση με ποσά πολλαπλάσια της πραγματικής τους αξίας.

Ανάμεσα στα μεγαλεπήβολα σχέδια του ζεύγους ήταν η δημιουργία εμπορικών κέντρων και άλλων επενδυτικών ακινήτων σε έκταση 50 στρεμμάτων στα Δύο Αοράκια, σε άλλη 70 στρεμμάτων στην Αμμουδάρα, αλλά και σε 25 στρέμματα στην Αλικαρνασσό.

Στις 28 του μήνα έχει προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί, με επισπεύδουσα την Intrum, δύο από τις δεκάδες εκτάσεις που είχαν αγοράσει στο παρελθόν, και συγκεκριμένα:

– Ενα αγροτεμάχιο έκτασης 44.461,67 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στον οικισμό Παλαιόκαστρο Γαζίου Ηρακλείου, στη θέση Πάτητρα ή Γυαλιά, το οποίο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης και ορίων οικισμού.

– Ενα οικόπεδο έκτασης 2.423 τ.μ. (τμήμα ενιαίου ακινήτου 13.045,60 τ.μ.), άρτιο και οικοδομήσιμο, στο Ηράκλειο και στη θέση Κορώνη-Μασταμπάς-Θέρισος-Δειλινά.

Οφειλέτρια είναι η Karouzos Real Estate και οι πλειστηριασμοί για αυτές τις δύο ιδιοκτησίες ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο του 2020, με τιμές πρώτης προσφοράς στα 889.000 ευρώ για την πρώτη και στις 679.000 ευρώ για τη δεύτερη, αλλά ματαιώθηκαν ελλείψει πλειοδοτών. Μετά από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου το σφυρί θα χτυπήσει πάλι στις 28 του μήνα, με μειωμένες τιμές εκκίνησης, στις 750.000 ευρώ και 580.000 ευρώ αντίστοιχα.

Στις 11 Φεβρουαρίου, με οφειλέτρια επίσης την Karouzos Real Estate (πρώην Karouzos Constructions) και επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα, θα ακολουθήσει ο πλειστηριασμός δύο ακόμη εκτάσεων στην περιοχή της Αλικαρνασσού, συνολικής επιφάνειας 70.590,85 τ.μ., που αποτελούν τμήματα μεγαλύτερου ακινήτου 85.272,91 τ.μ.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για:

Αγροτεμάχιο έκτασης 50.882,52 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός σχεδίου πόλεως στη θέση Ρουσσές ή Δύο Αοράκια της Νέας Αλικαρνασσού του Δήμου Ηρακλείου, με τιμή πρώτης προσφοράς στο 1,3 εκατ. ευρώ.

Αγροτεμάχιο έκτασης 19.708,33 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στην ίδια περιοχή, με τιμή πρώτης προσφοράς στις 560.000 ευρώ.

Για τις εκτάσεις αυτές που είχαν αγοραστεί τον Ιούλιο του 2006 υπάρχουν υποθήκες υπέρ της Εθνικής Τράπεζας (που έκανε και την κατάσχεση) για 14 εκατ. ευρώ, καθώς και κατάσχεση (το 2014) της ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά για 17,7 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Karouzos Real Estate είναι ενεργή και λειτουργεί με διοίκηση διορισμένη από το δικαστήριο.

Το «φιλέτο» στο Ελληνικό

Στις 30 Ιουλίου του 2021 άλλαξε χέρια ένα ακόμη ακίνητο του ζεύγους Καρούζου, το οποίο θεωρείται «φιλέτο» καθώς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την έκταση του Ελληνικού.

Το ακίνητο που ανήκε σε μία από τις εταιρείες τους, την Trust Worth Development, βρίσκεται εδώ και χρόνια στα μπετά.

Πρόκειται για «ημιτελές οικιστικό κτίριο στο στάδιο του φέροντος οργανισμού από οπλισμένο σκυρόδεμα, πέντε επιπέδων, ήτοι δύο υπόγεια επίπεδα βοηθητικών χρήσεων και ανωδομή αποτελούμενη από ισόγειο και δύο ορόφους κυρίων χρήσεων, κτισμένου επί οικοπέδου έκτασης 2.540,16 τ.μ. στον Δήμο Ελληνικού και επί των οδών Ποσειδώνος 15 και Δέλτα 2».

Στον πλειστηριασμό βγήκε με τιμή εκκίνησης στα 4,1 εκατ. ευρώ και ακολούθησε μάχη διάρκειας έξι ωρών μεταξύ των μνηστήρων, με αποτέλεσμα να κατακυρωθεί στα 8 εκατ. ευρώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση