HomeΚΡΗΤΗΈκλεισαν το γραφείο αγροτικής οικονομίας στην Κίσαμο

Έκλεισαν το γραφείο αγροτικής οικονομίας στην Κίσαμο

Τι αναφέρει ο Κ. Χαρτζουλάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έκλεισαν το γραφείο αγροτικής οικονομίας στην Κίσαμο προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία.

Με ανακοίνωσή του ο τ. Δ/ντής Ινστιτούτου Ελιάς & Υποτροπικών Φυτών Κ. Χαρτζουλάκης τονίζει την υποκρισία των υπευθύνων που από τη μία κλείνουν το γραφείο και από την άλλη μιλούν για ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του τόπου.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωσή του:

Τελικά το έκλεισαν!

Μετά από πάνω από 60 χρόνια στήριξης της αγροτικής παραγωγής της περιοχής η Περιφέρεια Κρήτης έκλεισε τελικά το Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας στην Κίσαμο. Σε μια περιοχή που ο αγροτικός τομέας είναι ο σημαντικός πυλώνας της οικονομίας και έχει σήμερα πάνω από 2000 στρέμματα θερμοκήπια και παράγει πάνω από 8.000 τόνους εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο. Είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο με σχόλιο στα Χ.Ν. από το Μάιο του 2021.

Την κρίσιμη περίοδο μετασχηματισμού της αγροτικής παραγωγής για ποιοτικά προϊόντα και οι αγρότες χρειάζονται τεχνική στήριξη, η Περιφέρεια Κρήτης αντί να αναβαθμίζει τα Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας, όπως γίνεται σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες (Ισραήλ, Ιταλία, Πορτογαλία, κλπ) τα κλείνει. Και το υποκριτικό είναι ότι οι υπεύθυνοι για το κλείσιμο μιλούν για ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, υψηλή προστιθέμενη αξία που πρέπει να αποκτήσουν, μετασχηματισμό της παραγωγής στο νησί σε βιολογική και πολλά άλλα. Αυτά δεν γίνονται με ωραία και εντυπωσιακά λόγια. Απαιτούν τεχνική στήριξη, συνεχή επιμόρφωση και επιδεικτικούς αγρούς.

Και είναι λυπηρό που κανένας θεσμικός φορέας (Τοπική Αυτοδιοίκηση, βουλευτές, ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, οργανώσεις αγροτών, κλπ.) δεν αντιδρούν. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της τεχνικής στήριξης των αγροτών (μόνο το 8% των αγροτών απευθύνονται σήμερα στα ΓΑΟ από το 87% το 1982), μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στο αγροτικό οικοσύστημα λόγω υπερ-χρήσης των συντελεστών παραγωγής (αγροχημικά, νερό, κλπ).

Φώτο αρχείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση